Rusija prodaje Kini raketni sistem S-400!

0
2249

s400Prema poslednjim navodima, Rusija je spremna da proda Kini moderni S-400 raketni sistem, što posebno zabrinjava Japan, koji smatra da bi nabavka ovog sistema mogla da eskalira bezbednosne probleme dve države u tekućem teritorijalnom sporu oko Ostrva Senkaku, odnosno Daoju ostrvima na kineskom.

Ruski poslovni dnevnik „Vedomosti“ objavio je prošlog novembra da je Moskva u procesu prodaje S-400 protivavionskih raketa Kini.

Vest je 13. aprila potvrdio Anatolij Isajkin, direktor ruske agencije za izvoz oružja Rosoboroneksport, kada je u jednom intervjuu rekao da je Kina „nabavila napredni sistem vazdušne odbrane Ruske Federacije“, podseća Nikei, japanski poslovi list.

Međutim, Moskva nerado isporučuje ovaj sistem u Kinu iz zabrinutosti da bi Peking mogao nabaviti samo mali broj ovih sistema sa namerom da ih rasklopi i kopira njihov način izrade.

Iako Moskve i Pekinga tek treba zvanično da objave dogovor, čini se gotovo sigurno da su se već dogovorili o prodaji, zbog koje Tokio strahuje da će poremetiti delikatnu vojnu ravnotežu u Istočnokineskom moru.

Ako dogovor prođe bez problema, Kina će postati prva strana država koja će nabaviti napredni ruski raketni sistem S-400, piše Sputnjik.

Kina već poseduje S-300 verziju raketnog sistema. Međutim, stariji sistem ima domet od samo 300 kilometara, što znači da može samo da dostigne do nekih delova Tajvana.

Domet novog sistema od 400 kilometara će, po prvi put, omogućiti Kini da pogodi svaku metu iznad ostrva Tajvan, a pored toga moći će i da dosegne ciljeve iznad Nju Delhija, Kalkute, Hanoja, Seula i naravno oko spornih ostrva pod kontrolom Japana u Istočnokineskom moru.

Srbijadanas.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime