Rusija stavila tačku na priču o Srebrenici

0
908

Kontinuitet ruske podrške Srbiji i Republici Srpskoj je neminovan. Pobeda ruske diplomatije u SB UN. Neuobičajen čin Ruske Federacije. Velika Britanija je očekivala da Rusija bude uzdržana.

Ruska Federacija uložila je veto na britansku rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i time, bar na globalnom planu, stavila tačku na ovo pitanje.

3134179
© AP Photo/ Richard Drew
Čurkin: Srbi su patili kao drugi, ako ne i više

Jelena Guskova, rukovodilac centra za proučavanje savremene balkanske krize Ruske akademije nauka, glasanje u SB UN smatra pobedom ruske diplomatije.

„Da je rezolucija usvojena, to bi moglo da ima teške posledice po čitav Balkan. Samo Rusija i u određenoj meri Kina su na objektivan način ocenile situaciju. Podsećanja radi, u ruskom nacrtu rezolucije nije bilo toliko oštrih reči kao što je u britanskoj, iako je ona bila nekoliko puta promenjena. Srbija i Republika Srpska su veoma pažljivo pratile dešavanja u SB UN, zato što mnogi smatraju da bi ova rezolucija bila korak ka unitarizaciji BiH. Sada predlog o formiranju međunarodnog nezavisnog naučnog tima koji će utvrditi istinu o Srebrenici postaje više nego aktuelan“, kaže ona.

3130420
© AP Photo/ Frank Franklin II
Ruski veto zaustavio britansku rezoluciju

Srpski analitičari i bivše diplomate uglavnom nisu iznenađeni ovakvim postupkom Rusije, ali ima i onih koji nisu ovo očekivali.

Dragomir Anđelković je jedan od onih koji je od samog početka verovao da, ako dođe do takve situacije, Rusija neće oklevati da uloži veto.

„Od početka sam bio siguran da će doći do ruskog veta. Naprosto, kontinuitet podrške Srbiji i Republici Srpskoj je neminovnost. Nije bilo sumnje ni u jednom momentu, ali čudilo me je da je se kod nas bila pojavila neka vrsta zebnje kad je u pitanju ruski veto“, kaže Anđelković.

Da Vas podsetimo:  Ako bi Srbija sutra ušla u EU, za 25 godina od naše države i nacije ne bi ostao ni kamen na kamenu.

Pavle Dimitrijević, izvršni direktor BIRODI-ja smatra da ruski veto treba tumačiti u kontekstu širih dešavanja između Rusije i zapadnih zemalja.

2813779
© AFP 2015/ BERTRAND GUAY
Nikolić: Rusija dokazala da je iskren prijatelj

„Mislim da je i ovaj slučaj bio glavni razlog da se ovaj razdor produbi i mislim da je Rusija zato ovako i glasala i odlučila da uloži veto i pored konsultacija sa Velikom Britanijom. Utisak je da je Velika Britanija procenila da Rusija neće uložiti veto već da će biti uzdržana kao što je bila Kina“, kaže on.

Pavle Jevremović, bivši diplomata pri UN ovu vest komentariše kao završenu priču.

„Očekivalo se da će doći do kompromisa, ali nije došlo i uložen je veto. Dakle, skinuto je sa dnevnog reda. Ovo nije uobičajeno, mislio sam da će neko biti popustljiviji. Mnogo veće posledice ostaviće konfrontacije koje su ovome prethodile i podizanje tenzije i ovde i u Bosni“, kaže Jevremović.

Ovo je drugi put da Rusija ulaže veto na odluke SB UN u vezi sa sukobima na Balkanu, a poslednji put je to učinila u decembru 1994. godine.

Brankica Ristić, Timur Blohin

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime