Rusija sve dalje od Zapada

0
891

Većina Ukrajinaca smatra da se njihova zemlja nalazi u ratu dok tek trećina Rusa ima takvo mišljenje. Sve manji broj građana Rusije želi da njihova domovina jednog dana uđe u EU, kažu rezultati reprezentativne ankete DW.

0,,17993806_303,00

Odnosi sa Nemačkom su se naglo pogoršali, smatraju građani Rusije. Za Ruse je odnos sa Nemcima u novembru 2013. bio jedan od najboljih u poređenju sa odnosima prema drugim državama, i 60 odsto učesnika ispitivanja ga je označilo kao „prijateljski“ i „partnerski“. Ali novi rezultati pokazuju da takvo mišljenje sada ima još samo 26 odsto građana Rusije, a više od polovine (53%) odnos između dve zemlje smatra napetim ili čak i neprijateljskim.

Reprezentativnu anketu je za potrebe Dojče velea sproveo institut IFAK sa sedištem u Kijevu. Telefonski je ispitivano po hiljadu stanovnika Ukrajine i Rusije starosti između 18 i 65 godina. Anketa nije sprovedena na teritoriji Krima i u regionima istočne Ukrajine koji su pod kontrolom proruskih snaga. Zvanični Kijev je prekinuo komunikaciju ka ovim oblastima i bez zvaničnog odobrenja nije bilo moguće tamo sprovesti anketu.

Odnosi sa Zapadom na najnižem nivou

Doduše, nije se pogoršalo samo mišljenje o Nemačkoj – stavovi Rusa pokazuju sličan trend i što se tiče odnosa sa čitavom Evropskom unijom: 59 odsto upitanih odnose Ruske federacije sa EU smatra napetim i neprijateljskim, a čak dve trećine učesnika ispitivanja veruje da su tavi odnosi prema Sjedinjenim Američkim Državama i NATO.

Infografik DW-Trend 12/2014 russische Umfrage 2 Englisch

Pitanje za građane Rusije: Kako vidite odnose svoje domovine sa…

Shodno tome, sve manji broj stanovnika Rusije priželjkuje priključenje Evropskoj uniji. U novembru prošle godine je još 36 odsto građana Rusije podržavalo ulazak u tu organizaciju u narednih 20 godina, ovog decembra to želi još samo 10 odsto upitanih. Paralelno sa tim, broj osoba koji direktno odbijaju ideju o članstvu u Uniji povećao se sa 40 na 67 odsto. Vredi pomenuti da je to sad mišljenje koje preovladava i među mladima, koji su kao grupa tradicionalno naklonjeni Evropi. U starosnoj grupi mlađih od 29 godina čak 64 odsto ne žele da njihova zemlja postane članica EU.

Ukrajina teži Zapadu

Mišljenje u Ukrajini je dijametralno suprotno onom u Rusiji. Tamo se odnosi prema Zapadu ocenjuju kao sve bolji: oko dve trećine upitanih smatra da je veza između Ukrajine i Nemačke prijateljska ili partnerska, što je 30 odsto više nego prošle godine. Taj trend prisutan je i odnosima prema SAD, koje se inače sumnjiče da slede svoje, a ne interese Ukrajine. Naime, sada 67 odsto učesnika ankete iz Ukrajine smatra da su odnosi sa Vašingtonom prijateljski. Slično je i sa odnosom prema EU – 68 odsto ih smatra prijateljskim.

Shodno tome, 73 odsto upitanih građana Ukrajine želi da se priključi EU, a čak 58 odsto smatra da bi to bilo najbolje postići u sledećih deset godina. Samo 19 odsto ne želi ulazak u EU, a mišljenje je podjednako zastupljeno kako na istoku, tako i na zapadu Ukrajine.

Ta težnja Ukrajinaca prema Zapadu sigurno je donekle i rezultat aktuelnih sukoba – čak 81 odsto ispitanika smatra da se njihova zemlja nalazi u ratu ili ratnom sukobu sa većim susedom.

Infografik DW-Trend 12/2014 ukrainische Umfrage 1 Englisch Pitanje građanima Ukrajine: da li želite da vaša domovina postane članica EU?

Sa druge strane, u Rusiji više od polovine građana (54 odsto) ne smatra da je njihova zemlja u ratu sa Ukrajinom, kažu rezultati ankete DW-trend za decembar.

Infografik DW-Trend 12/2014 ukrainische Umfrage 3 Englisch Ukrajinci ogromnom većinom smatraju da se nalaze u ratu s Rusijom…

Rusija gubi podršku

Svega deset odsto Ukrajinaca van Krima i Donjeckog basena i dalje vidi Rusiju kao partnera ili prijateljsku zemlju. Pre godinu dana taj procenat je iznosio 40 odsto, dok je 15 odsto Ukrajinaca bilo neutralno. Primećuje se da Rusija gubi podršku i u tradicionalno proruski nastrojenim regionima na istoku i jugu Ukrajine. Tamo čak 81 odsto ljudi vidi odnose kao zategnute ili neprijateljske.

Da Vas podsetimo:  SAVEST I MORAL KAO PUT KA OBNOVI: NAUČIMO SE OD SVETOG NEKATRIJA EGINSKOG

Takođe, 71 odsto Rusa u međuvremenu ocenjuje odnose sa Ukrajinom kao zategnute ili neprijateljske.

Infografik DW-Trend 12/2014 russische Umfrage 3 Englisch Samo mali broj upitanih građana Rusije veruje da je u ratu sa Ukrajinom

Patriotizam ima granice

Kod mnogih Rusa patriotizam po pitanju Krima prestaje kod novčanika. Dve trećine ispitanika kažu da nisu spremni da se odreknu dela svojih prihoda u cilju ekonomskog oporavka Krima. Očigledno da je spremnost na žrtvovanje mnogo manja nego što to računaju u Kremlju. Situacija bi mogla da se pogorša tokom krize rublje.

Infografik DW-Trend 12/2014 ukrainische Umfrage 2 Englisch

Ukrajinci veruju da su odnosi sa zapadnim zemljama sve bolji

Sa druge strane, ubedljiva većina Ukrajinaca ne veruje da će biti moguće vratiti Krim pod kontrolu Kijeva.

S. Govoruha / I. Mantojfel

dw

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime