Rusija usvojila dokument o NATO bombardovanju Jugoslavije

5
1361

Vojna operacija NATO-a protiv suverene Savezne Republike Jugoslavije je pretvorila Alijansu u glavnu opasnost za bezbednost u svetu, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, saopštio je Savet federacije Rusije.

Kako se navodi u dokumentu koji je Gornji dom ruskog parlamenta usvojio povodom predstojeće 20. godišnjice od početka vojne agresije protiv SRJ, ta vojna operacija odrazila se na dalji razvoj uzajamnih odnosa evropskih država i negativno se odrazila na njihovo međusobno poverenje.

Nažalost, ističe se, lekcije nisu naučene i NATO je nastavio da koristi vojnu silu na druge suverene države – Irak, Libiju i Siriju, a danas isto preti i Venecueli, Kubi i Nikaragvi.

Ruski senatori podsećaju da je NATO u bombardovanju Jugoslavije koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom, što je uzrokovalo mnogobrojne žrtve među civilima.

Pored toga, priznanje nezavisnosti Kosova, koje je usledilo 2008. godine od čitavog niza zemalja Zapada, predstavljalo je samo nastavak onoga što je započeo NATO – podršku separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije.

Iz Saveta federacije Rusije tvrde i da je faktičko otcepljenje Kosova i Metohije presedan u međunarodnim odnosima, koji je krajnje zakomplikovao rešavanje postojećih konflikata u pitanju nepriznatih država, pogotovu ako se u obzir uzme činjenica da se u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini Zapad ponaša potpuno suprotno.

Dodaje se i da vojna operacija članica NATO-a predstavlja akt agresije protiv suverene države, stoga bi inicijatore ovog zločina trebalo pozvati na odgovornost. S tim u vezi, Savet federacije Rusije pozvao je parlamente država širom sveta, ali i međunarodne organizacije poput UN, ZND, ODKB, OEBS i Evropski parlament da osude agresiju Alijanse protiv SRJ i preduzmu sve korake kako bi se sanirale posledice.

Izvor: rs.sputniknews.com

5 KOMENTARA

 1. Svaka čast,eno ih šiptari pobegoše sa kosova.Koliki je mozak toga koji veruje u tu budalaštinu,oni se sprdaju sa Srbima.Ovo je uvreda za normalnog čoveka.

 2. @ Mladen
  Zasto Vucic i Dacic ne usvoje u Parlamentu ovakav dokument u sluzbenoj formi i nakon 20 godina??
  Rusi su se povukli sa KiM a na izricit zahtjev tadasnjih Srpskih vlasti!!!
  Prisustvo NATO , UMNIK, IFOR…………opet uz pristanak Drzave Srbije !!!
  Razmisli tko je ovdje lud……..da se bori za Srpski Narod, protiv NATO, AMERIKE ,EU i Srpskog Drzavnog Vrha…………koji je odmah poslije petooktobarskog prevrata gurnuo R 1244 “ pod tepih“
  Anulirao Ujedinjene Nacije i sve prebacio u E U , nikada nije spomenuo KUMANOVSKI SPORAZUM ,
  predao sve elementi drzavnosti sjevera KiM Pristini……………Potpisali ugovor sa NATO koji niti jedna „NEUTRALNA “ Drzava ne bi sebi dozvolila!!! Ona ista koja ih je bjesomucno bombardovala……….
  I za to su KRIVI RUSI……….?????
  Kakva bi to “ braca “ tebe zadovoljila, i da lì bi ti imao ikakavu obavezu, obzir, postovanje prema njima ???

 3. Usvojili „dokumet“ osude nakon 20 godina, a doveli NATO (UMNIK – IFOR) na KiM i o tome ćute…
  Ko je ovde lud?
  Ko je izdao naredbu o povlačenju ruskih snaga u okviru mirovnih snaga UN na KiM 2001. godine?

  Ovakva „braća“ Srbiji nisu potrebna.

 4. Sto se tice odbrane Srpskih Nacionalisti i Drzavnih interesa , od poslije petooktobarskih promjana,
  stoji cinjenica da su “ Rusi veci Srbi od Srba “ !!! U borbi za interese Srpskog Naroda , Rusi kao protivnike imaju cieli zapadni svijet, Amreiku , i nazalost Srpski Drzavi Vrh !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime