Rusiji od Srbije, s ljubavlju!

0
964

srbijarusijabracaOdbrusi juče potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović zameniku predsednika Vlade Rusije Dmitriju Rogozinu! „Da vodi računa o svojoj državi“, a mi Srbi ćemo „da vodimo računa o svojoj“, prevedeno na srpski – da ide tamo odakle je došao i da se više ovamo ne meša! Gnev ministarski izazvala je izjava Dmitrija Rogozina da „Srbija mora da bude oprezna kada je reč o harmonizaciji svoje spoljne politike sa EU, jer bi u suprotnom mogla da bude suočena sa situacijom „Keln dva“. Rogozin to nije direktno rekao, ali je nagovestio, i u Srbiji bi migranti, oni koje će nam EU svakako vratiti, a mi ih zbog harminizacije spoljene politike sa EU moramo prihvatiti, mogli da počnu da na ulicama provociraju i napadaju srpske žene.

Zoran SaponjicOpasno se deo beogradske političke čaršije juče uznemirio, ali, ne zbog moguće opasnosti da se Keln ponovi u Beogradu, već, koliko shvatam, zbog toga što je Rogozin upozorio Srbiju „da bude oprezna u harmonizaciji svoje spoljne politike sa EU“. Što se zamenik ruskog premijera drznuo da dirne u odnose Srbije i svete Evropske unije, one pred kojom Srbija drhti u strahu da nam, zbog nekog našeg poteza ne zatvore mukom otvorena poglavlja koja nas vode pravo u evropski raj!

Zaista, ne sporim pravo beogradskoj političkoj čaršiji opčinjenoj suncem i zvezdicama Evropske unije da bude uznemirena i da živi u paničnom strahu od evropskih komesara. Pitam samo, a valjda na to imam pravo, šta bi se dogodilo da je kojim slučajem zamenik ruskog premijera u Beogradu izjavio da „Rusija sada neće rušiti Vladu Srbije, jer je zadovoljna kako radi“? Kakve bi reakcije užasnutih „branilaca Srbije“ tek ta izjava izazvala?

Da Vas podsetimo:  Pad između dve stolice

Čisto podsećanja radi, a mi u Srbiji brzo zaboravljamo pa nije zgorega da se povremeno podsetimo, američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izgovorio je citiranu rečenicu, nema tome ni par meseci. Gospodin Kirbi tada nam je doslovce poručio da „SAD neće rušiti Vladu Srbije“, jer, što bi to „sada radili“, kad su zadovoljni „kako Vlada radi“. Koju nedelju ranije, isti ambasador pozvao je Srbiju „da razmisli ko su njeni partneri, i koji su joj ideali“, podvukavši „da postoji jedna zajednička ideja koju EU zastupa, a to je ideja da sve zemlje članice EU imaju jake veze sa zemljama preko okeana“.

I, sve je to ambasador rekao, a da ga niko iz Srbije nije opomenuo, niti mu je poručio „da se brine o svojoj zemlji, a mi ćemo o svojoj“.

Zaključak može da izvede svako za sebe!

Ili je možda potpredsednica Vlade Srbije opomenula američkog ambasadora da „vodi računa o svojoj zemlji“, a mi ćemo o svojoj, ali mi je njena izjava promakla?

Pitam danas, što oni koji danas Rusiji, posle jedne političke izjave, iznošenja stava te zemlje, poručuju da „vodi računa o svojoj državi, a mi ćemo o svojoj“, to Rusiji nisu poručili uoči ruskog veta u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju o „genocidu o Srebrenici“? Što Rusiji ne rekoše da gleda svoja posla a mi ćemo sami voditi računa o sebi, pre glasanja u Parizu o prijemu Kosova u Unesko? Ili nekima, možda, nije odgovaralo što se Rusija tada umešala i pomogla nam? Ili smo možda sami zaustavili prijem Kosova u Unesko, bez pomoći Rusije? Ako jesmo, zašto su se onda naši čelnici zahvaljivali Rusiji i Putinu i posle Njujorka i posle Pariza?

I, pitanje koji za one koji Rusiju sada opominju da gleda svoja posla – da nije kojim slučajem Rogozin onomad sam, nepozvan došao u Srbiju, ili smo ga zvali suočeni sa odlukom Zagreba da nabavi lansirne rampe i balističke rakete u čijem je dometu Beograd? I, hoćemo li na hrvatsku pretnju balističkim raketama odgovoriti samo sa ona četiri nova oklopna vozila što će ih Vojska Srbije dobiti ovih dana?

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO VUČIĆ VERUJE U TRAMPA

Ustvari, Rusija i treba da gleda svoja posla, nama su sada daleko veći prijatelji oni koji su nam zemlju zasipali tonama osiromašenog uranijuma, pre 16 godina gradove nam rušili bombama, ubijali decu…

U Srbiji prilike su takve! Rusiji od Srbije, s ljubavlju!

saponja

Zoran Šaponjić

iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime