Ruska pomoć Srbiji u modernizacije železnice

0
1017

Tokom poslednih nekoliko godina saradnja između Srbije i Rusije je na visokom nivou. Razvoj zajedničkih projekata za izgradnju industrijskih parkova u slobodnim srpskim ekonomskim zonama, obnavljanje kulturno-istorijskih objekata, proširenje vojne saradnje – to su grane u kojima postoje tesna saradnja između dve zemlje. Pored toga, na godišnjem forumu “Expo-Russia Serbia“ bilo je zaključeno nekoliko velikih sporazuma između predstavnicima dve države. Na ovom događaju uvek postoje samo veliki biznismeni, ministri i drugi visoki zvaničnici.

Međutim, moramo se zapamtiti da Rusija još pomaže bratskoj Srbiji obnavljti i unaprediti transportne veze, povezujući je sa novim transportnim centrima sa susednim državama. Nedavno bio je održan sastanak između ministra za infrastrukturu i saobraćaj Zorane Mihajlović sa zamenikom generalnog direktora ruskih železnica Aleksandrom Mišurinom. Na tom sastanku bio je potpisan sporazum za 500 miliona dolara sa ciljem modernizacije železničke komunikacije i izgradnje novih deponija u zemlji. Pored toga, predstavnik ruske strane još obećao je da šalje stručnjake za pomoć u izgradnji novih komunikacija. Primećuje se da će, prije svega, izdvojena sredstva biti usmerena na obnavljanje željezničke pruge Stara Pazova-Novi Sad, preko koje prolazi železnička linija Beograd-Budimpešta. Pored toga, planira se modernizacija deonice železničkog koridora br. 10, koja povezuje zemlje poput Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Makedonije i Grčke. Prema ekspertima, sa početkom rada ovog koridora, obim trgovinskih odnosa između ovih zemalja će se povećavati nekoliko puta.

To nije tajna da je nakon raspada Jugoslavije niko nije se bavio razvojem saobraćajne infrastrukture, obraćajući pažnju na druge, očiglednije probleme. Međutim danas ovaj problem postaje kao jedan od najvažnijih. Investicije u ovom pravcu će pomoći zemlji da dostigne novi nivo trgovinskih odnosa sa susednim zemaljama. Pored očiglednih ekonomskih koristi, Srbija će dobiti nekoliko novih punopravnih transportnih centara, što će omogućiti lokalnim stanovništvom da ne samo u velikim gradovima, već iu manjim naseljima.

Da Vas podsetimo:  Dodik za utorak najavio miting: „Nećemo dozvoliti prekrajanje izborne volje naroda“

Balkanski region danas privlači strane investicije od najdećih igrača na politićkoj sceni, jer je izuzetno obećavajući za dalji razvoj. Svaka država na Zapadnom Balkanu danas dobija ogromne subvencije od svojih partnera, a Srbija nije izuzetak. Čuvajući dobre odnose sa Rusijom, mala republika se aktivno razvija na račun svog starijeg brata, pokazujući veliki ekonomski rast. Razvoj infrastrukture pruža priliku Srbiji da se takmiči za liderstvo u komercijalnoj areni ne samo sa zemljama balkanskog regiona, već i sa vodećim evropskim zemljama.

Miloš Modrić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime