Ruska vojska otkrila detalje napada ukrajinskih dronova na Sevastopolj

0
81

Fragmenti pomorskih bespilotnih aparata koje je kijevski režim koristio za teroristički napad na Sevastopolj, pod rukovodstvom predstavnika Velike Britanije, otkriveni su i podignuti na površinu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: Printscreen

„Nakon što je odbijen teroristički napad 29. oktobra ove godine na brodove Crnomorske flote i civilne brodove koji su učestvovali u obezbeđivanju „žitnog koridora“, olupine morskih bespilotnih aparata koje je koristio kijevski režim pod upravom predstavnika Velike Britanije su otkriveni i podignuti na površinu“, navodi se u vojnom resoru.

Kako se navodi, bespilotni uređaji su bili opremljeni navigacionim modulima kanadske proizvodnje. Ispitivanja su obavili specijalisti Ministarstva odbrane RF i predstavnici drugih državnih resora.

„Na osnovu rezultata analize informacija pročitanih iz memorije navigacionog prijemnika, utvrđeno je da je lansiranje bespilotnih aparata izvršeno sa obale u blizini grada Odese“, istakli su u Ministarstvu odbrane RF.

Bespilotne letelice kretale su se duž bezbednosne zone „žitnog koridora“, nakon čega su promenile rutu u pravcu ruske brodske baze u Sevastopolju. Koordinate kretanja jednog od uređaja ukazuju na polaznu tačku u morskom području bezbednosne zone „žitnog koridora“ u Crnom moru. Jedan od dronova koji su napali Sevastopolj mogao je da bude lansiran sa civilnog broda koji je prevozio poljoprivredne proizvode iz luka Ukrajine, zaključili su u Ministarstvu odbrane.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije, koji se nalaze u gradu Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, učestvovali u planiranju, osiguravanju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. Isti britanski stručnjaci su rukovodili pripremom napada na Sevastopolj i obučavali su vojnike ukrajinskog 73. specijalnog centra za pomorske operacije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime