Ruski medved se probudio

0
1067

Jelena GuskovaSudeći po prepunoj velikoj sali Ruskog doma u Beogradu u sredu uveče na prezentaciji knjige akademika Jelene Guskove pod nazivom „Kosovo i Metohija – rat i uslovi mira“, očigledno je da tema agresije zapadnih zemalja i hronologija tadašnjih događaja, kao i razni vojno-diplomatski detalji iz tog vremena – i danas pobuđuju nesmanjenu pažnju javnosti, i to pogotovo onog dela javnosti kome je stalo do očuvanja istine o pravim uzrocima NATO bombardovanja Srbije iz 1999. godine.

U osvrtu na tu novu knjigu ruskog akademika Guskove, general Radovan Radinović je konstatovao da je Zapad svesrdno podržavao albanski faktor, te da je agresija bila motivisana isključivo geopolitičkim razlozima, što se potvrdilo i sada u Ukrajini, jer je trebalo raščistiti prostor za širenje na istok. General Radinović je pri tom ustvrdio da je Srbija svojom istrajnošću i insistiranjem na državnom suverenitetu „kupila“ 15 godina, i za toliko usporila nadiranje NATO pakta na istočnom pravcu, i kako se doslovno izrazio – „sada se našao neko da im stane na put“.

Potom je sledeći govornik na promociji, nekadašnji ministar inostranih poslova Živadin Jovanović, govoreći o motivima svih zainteresovanih strana za ishod sukoba, izjavio da su se Albanci borili za pripajanje Albaniji, dok je za NATO kazao da se nije borio za ljudska prava i autonomiju, već za uspostavljenje globalne hegemonije, pri čemu je posebno želeo da slomi Jugoslaviju koja je predstavljala jedinu zemlju u tom delu Evrope koja nije težila članstvu u Severnoatlantskoj alijansi, nego je štaviše održavala dobre odnose sa Rusijom. Takođe, on je rekao da se interes Rusije sastojao u tome da spreči ponavljanje jugoslovenskog modela razbijanja države na svojoj teritoriji, a na kraju je ocenio da vreme ultimatuma Srbiji nije prošlo, već da se sada radi samo o njegovoj promenjenoj formi, kao što je na primer Briselski sporazum, koji po njegovim rečima – predstavlja onaj isti ultimatum iz Rambujea u izmenjenom obliku, odnosno promenu taktike da bi se postigli isti ciljevi.

Da Vas podsetimo:  Kako Vučićeva retorika utiče na širenje mržnje među susedima

Potom je publicista Ljiljana Bulatović sa svoje tačke gledišta iznela mišljenje da Guskova, koja je inače i član Srpske akademije nauka i umetnosti, ima veliki uticaj na formiranje svesti ruske elite kada je reč o političkim zbivanjima na Balkanu. A sam autor, ruski stručnjak za Balkan Jelena Guskova, u obraćanju brojnim okupljenima je poručila da je srpska i ruska prošlost, sadašnjost i budućnost zajednička, zaključivši svoje izlaganje ocenom da je upravo Srbija pomogla u poslednjih 17 godina, dakle od vremena zahuktavanja kosovske krize do danas, kako se doslovno izrazila – „uspavanom ruskom medvedu da postane svestan potrebe pružanja otpora“.

Naravno, to su bili samo neki od akcenata koji su se mogli čuti na upravo protekloj prezentaciji knjige „Kosovo i Metohija – rat i uslovi mira“, iako je tom prilikom u beogradskom Ruskom domu izrečen i celi niz drugih upečatljivih detalja koji osvetljavaju pravu prirodu tadašnjih odnosa u svetu, to jest dočaravaju sve slabosti Jeljcinove ere, s jedne strane, i govore o sasvim drugačijim kapacitetima Putinove Rusije, s druge strane. A to znači da bi neke zapanjujuće činjenice iz tog vremena, koje je u svojoj knjizi opisala Jelena Guskova, poput na primer Černomirdinove izdaje – danas bile teško zamislive.

Jelena Guskova

Glas Rusije

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime