Rusofobija na Pravnom fakultetu u Novom Sadu: Smenili dekana, sad bi da ga izbace sa fakulteta

0
118

Nakon smene sa funkcije dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu zbog navodne podrške vojnoj intervenciji u Rusiji, ne prestaje hajka na profesora Branislava Ristivojevića koji kaže da zbog želje za osvetom rusofobi žele da ga ostave i bez posla.

Foto : Youtube/Demokratska stranka Srbije/Printscreen, BokicaK – Сопствено дело, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15045125

U američkom Ustavu jedna odredba kaže da svako ima pravo na potragu za srećom i to je jedina stvar koju bi Branislav Ristivojević, kaže, prepisao od njih. Zbog toga smatra da kao dekan nije imao pravo da sprečava studente u potrazi za njom, već naprotiv – sa te funkcije se, navodi, trudio da im pruži mogućnost da je nađu, sve na bazi nediskriminacije, u saradnji sa diplomatama ili ljudima iz nevladinih organizacija kako na istoku tako i na zapadu, piše Sputnjik.

Rusofobija na Pravnom fakultetu u Novom Sadu

„Pretpostavljam da je moja smena organizovana u momentu kada je počela specijalna vojna operacija u Ukrajini i kada je talas rusofobije zahvatio Zapadnu Evropu. Kako je taj talas rusofobije zahvatio i zaposlene na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, nije mi jasno. To je, očigledno, neki psihološki proces u kojem su pomislili da bi tako nešto trebalo i ovde da postane uzus ili standard i da je to legitiman razlog za smenu jednog dekana. Srećan sam, međutim, da ovaj primer rusofobije ne postoji u celoj Srbiji, već samo kod mene na fakultetu,” rekao je Ristivojević.

Doskorašnji dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu podseća da je do specijalne vojne operacije sarađivao sa kolegama iz Ruske federacije i da je poslednje predavanje gostujućeg profesora iz te zemlje bilo u novembru 2021. bez ikakvih problema. Sve se, međutim, promenilo nakon ruske intervencije u Ukrajini, na fakultetu je situacija eskalirala kada je pokušao da na sajt fakulteta okači informacije o studentskim posetama Rusiji.

Da Vas podsetimo:  Zbog čega neke žene u Srbiji iz porodilišta izlaze istraumirane?

„Do tada je to bila najnormalnija međunarodno-pravna saradnja, čak je sam organizovao i odlazak asistenta koji govori ruski i koji je već koristio ruske stipendije, koji poznaje ruskog atašea za kulturu. Iz svih tih razloga on bi im bio najbolja spona. Ipak, meni je zamereno da sam ugostio atašea za kulturu, a ja ih pitam koga ću ako ne njega? U svakom slučaju, oni su u toj poseti videli moj pokušaj da pružim podršku, kako su naveli, „ratnim naporima Ruske federacije“. To su besmislice u koje normalan čovek može teško da poveruje,” naglasio je on.

Foto : Youtube/Demokratska stranka Srbije/Printscreen,
Želja za osvetom

Za prekid naučno-obrazovne saradnje sa institucijama iz Rusije, kaže Ristivojević, stizali su zahtevi iz Ukrajine i Zapadne Evrope, a mi to nismo uzimali ni u razmatranje. Univerzitet u Novom Sadu u ovom momentu ima 14 različitih ugovora o saradnji sa različitim univerzitetima iz Ruske federacije i nikom nije palo na pamet da ih suspenduje ili da ih raskida.

Nataša Milosavljević

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime