Sa izbjeglicama iz Avganistana na Balkan stižu i mudžahedini

0
406

KOSOVO* TREBA DA PRIMI OKO 5.000, SJEVERNA MAKEDONIJA OKO 3.000, A ALBANIJA – OKO 8.000

Dževad Galijašević
  • Očito je Amerikanci žele da težište sukoba iz centralne i južne Azije prebace na Balkan, a Evropa za taj rat nije spremna
  • Amerikanci su obučili više od 300.000 avganistanskih vojnika iz redova Sjevernog saveza. Najmanje njih stotinjak hiljada su obučavani za ratovanje
  • Mudžahedini i talibani su ideološka braća. Njihove organizacije već postoje u BiH u vidu vehabijskih džemata, paralelnih džemata, u vidu nekih nevladinih organizacija

EKSPERT za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je Srni da će na samoproglašeno Kosovo, u Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ali i region, sa izbjeglicama iz Avganistana doći i mudžahedini kojih, na ovim prostorima ima odavno, a koji su se pokazali kao radikalni islamisti.

Prema njegovim riječima, njih u BiH, samoproglašenom Kosovu i Sjevernoj Makedoniji ima ko da dočeka i finansira.

– Oni dolaze na spremnu situaciju i ovaj američki potez mora izazvati zabrinutost. Očito Amerikanci žele da težište sukoba iz centralne i južne Azije prebace na Balkan, a Evropa za taj rat nije spremna – rekao je Galijašević, komentarišući odluku privremenih institucija u Prištini da naseli izbjeglice iz Avganistana.

On je rekao da ne dolaze talibani, ali da dolaze ljudi koji imaju veliko iskustvo i mreže na ovim prostorima.

– Oni su već u BiH, njih oko 12.000, na /samoproglašeno/ Kosovo treba doći oko 5.000, u Albaniju oko 8.000, a 3.000 u Sjevernu Makedoniju. Mi imamo loša iskustva sa njima devedesetih, a sa druge strane imaju uporišta na ovim prostorima – pojasnio je Galijašević.

On je ocijenio da Evropa ima razlog za zabrinutost, što se vidjelo i kroz izjave njemačkog kancelara Angele Merkel, koje su bile nediplomatske i koje su izražavale njenu uznemirenost i ogorčenje.

Da Vas podsetimo:  Da li narod i javnost srBska ne vide ili ne žele da vide da je Kosmet na korak samo od ,,Bljeska” (sever) ili ,,Oluje” (čitav Kosmet)?

– Ona je stavila do znanja da Evropa nije bila uključena u ove procese, da nije imala informacije šta se tamo dešava i da nije bila spremna za ulazak talibana u više od pola Avganistana – rekao je Galijašević.

On je istakao da su talibani pobijedili na prostoru na kojem žive etnički Paštuni, ali da je ostala druga polovina etničkog prostora u kojem živi 48 odsto stanovništva kojeg čine Tadžici, Uzbeci, Hazari i Turkmeni.

– Postoje i dva različita politička sistema. Talibani žele da formiraju islamski emirat Avganistan, a druga struja, Sjeverni savez, želi da se formira islamska republika Avganistan – naveo je Galijašević.

Podsjetio je da su talibani i mudžahedini nekada zajedno nastupali, ali da su danas razdvojeni.

– Mudžahedini su dolazili u BiH i /samoproglašeno/ Kosovo. Oni su protivnici talibana, jer su bili partneri SAD u okupaciji Avganistana. I ti mudžahedini dolaze ovamo. Amerikanci su obučili više od 300.000 avganistanskih vojnika iz redova Sjevernog saveza. Najmanje njih stotinjak hiljada su obučavani za ratovanje – rekao je ovaj ekspert za borbu protiv terorizma.

Prema njegovim riječima, oni nisu radikalni islamisti u mjeri u kojoj su talibani, ali je razlika mala.

On je podsjetio da su avganistanski veterani u ratu devedesetih stvorili odred „El mudžahid“, a prvi komandant tog odreda bio je šeik Abdul Aziz Barbarosa, oslobodilac Kabula od sovjetske okupacije.

Galijašević je naglasio da su mudžahedini u ovom momentu posvađani sa talibanima i to je američki uspjeh rata u Avganistanu.

– Amerikanci su „umirili“ Al Kaidu, vezali je za sebe, poklonili su joj u Siriji Idlib, u kojoj još ratuje više stotina lica iz BiH – rekao je Galijašević.

Ukazao je da su to sve ideološka braća, da njihove organizacije postoje u BiH u vidu vehabijskih džemata, paralelnih džemata, u vidu nekih nevladinih organizacija.

Da Vas podsetimo:  SRBIJA NE PREBROJAVA SRBE U RASEJANJU

– Znamo šta od njih možemo da očekujemo, mala je razlika – konstatovao je Galijašević.

autor:Dževad Galijašević

izvor:sveosrpskoj.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime