Sa optuženičke klupe rukovodi Crvenom zvezdom

0
955

Protiv Zvezdana Terzića već pet godina vodi se sudski postupak zbog optužbi da je učestvovao u malverzacijama oko prodaje igrača OFK Beograd, ali uprkos tome se već četiri godine nalazi na čelu najvećeg fudbalskog kluba u zemlji – Crvene zvezde. Ovaj, kao i mnogi drugi klubovi, opstaje zahvaljujući pomoći države, a u slučaju Zvezde njime upravlja čovek s optuženičke klupe.

Zvezdan Terzic. Foto: Srđan Ilić
Zvezdan Terzic. Foto: Srđan Ilić

Terzić je 2014. postavljen na mesto generalnog direktora ovog kluba. Sve vreme se protiv njega vodi sudski postupak po optužnici za zloupotrebe u fudbalu, podignutoj 2010. Za pet godina u ovom postupku nije doneta ni prvostepena presuda. Suđenje je 2015. formalno, po treći put, počelo iz početka zbog promene sudskog veća.

Od tada su održana samo tri ročišta, a ove godine je zakazano samo jedno, za jul, koje nije ni održano. Sledeće je zakazano za oktobar. Ročišta su odlagana zbog bolesti ostalih optuženih i nepojavljivanja veštaka.

Sve to vreme Zvezdan Terzić je nesmetano na čelu Crvene zvezde, iako se protiv njega vodi postupak upravo za zloupotrebe u fudbalu.

Optužnica protiv Zvezdana Terzića zbog zloupotrebe službenog položaja pri prodaji tri igrača OFK Beograd podignuta je 2010, a suđenje počelo 2011. Tereti se da je s bivšim direktorom OFK Beograd Vladimirom Bulatovićem, bivšim sekretarom zajednice prvoligaša Milovanom Nikodinovićem i fudbalskim menadžerom Draženom Podunavcem protivpravno prisvojio oko četiri miliona evra prilikom transfera igrača OFK Beograda, čiji je direktor od 1997. do 2005. bio upravo Terzić.
Dve i po godine bekstva

Zvezdan Terzić već godinama odbija razgovor za Insajder o poslovima u fudbalu, pa i o brojnim dokazima objavljenim u serijalu Insajder Pravila igre, 2008. Upravo u vreme emitovanja ovog serijala, krajem januara, Terzić napušta zemlju tvrdeći prvo da je otišao iz ličnih i porodičnih razloga, pa na usavršavanje, pa na lečenje. U međuvremenu policija pokreće istragu.

Da Vas podsetimo:  Voz naleteo na migrante kod Pirota, dvoje poginulih

Pojedini mediji pokušavaju da kontaktiraju Terzića, koji se posle hapšenja potpredsednika FSS-a i bivšeg funkcionera Crvene zvezde Dragana Džajića, javnosti obraća 17. februara na telefonskoj konferenciji za novinare isključivo štampanih medija. Tada je rekao da je na ranije planiranom stručnom usavršavanju u SAD, da se protiv pojedinih fudbalskih funkcionera vodi hajka, ali je tvrdio da se vraća u zemlju 27. februara. Međutim, po isteku tog roka, njegovi saradnici iz FSS-a obaveštavaju javnost da se Terzić povredio na skijanju u Francuskoj 5. februara, da ima uklještenje ramena i nagnječenje nerava, da je nosio longetu i da trpi jake bolove, pa je otišao u London, gde će biti podvrgnut lekarskim pregledima. Terzić tokom telefonske konferencije nije ni pomenuo povredu. Ubrzo nakon toga, 3. marta, u intervjuu Novostima, najavljuje da se vraća u Srbiji do kraja te nedelje, što se nije desilo.

Mediji su izražavali sumnju u Terzićeva obrazloženja o razlozima boravka van Srbije, pošto se u jednom trenutku ispostavilo da je u obraćanjima javnosti tvrdio da se istog dana nalazio na dva kontinenta – na školovanju u SAD i na skijanju u Francuskoj.

Nacionalni biro Interpola tek nekoliko meseci kasnije raspisao je međunarodnu poternicu po nalogu Okružnog suda u Beogradu, pošto je konstatovano da je Terzić u bekstvu.

U decembru se oglasio OFK Beograd tvrdnjom da Terzić ‘mutne’ poslove za koje ga krivično gone nije radio zarad lične koristi već u interesu kluba, a u isto vreme i sam Terzić u otvorenom pismu Sportskom žurnalu priznaje da su postojali crni fondovi preko koji su poslovali srpski klubovi.

U aprilu 2009. daje izjavu Novostima putem mejla, a na pitanje zašto je otišao ako se ne oseća krivim, Terzić je rekao da je uradio ono što bi uradio svako drugi kada bi dobio informaciju da je „pripremljen za odstrel“.

Da Vas podsetimo:  NIJE BILO ŽUTE KUĆE: Sramno obraćanje Tačija u Hagu: “Nema pravde kad se progone nevini”!

Crnogorski mediji u to vreme pišu i kako je viđen na Svetom Stefanu, a početkom 2009. čak i da je uhapšen u Budvi, što je demantovala crnogorska policija tvrdnjom da je uhapšen čovek koji „neverovatno“ liči na njega. Dok je bio u bekstvu mediji su prenosili saznanja da ga u Crnoj Gori štiti Brano Mićunović, bivši vlasnik FK Sutjeska, s kojim je Terzić prijatelj. Prema dokumentu koji je Insajder objavio još 2008, MUP Srbije je Mićunovića označavao kao šefa crnogorskog podzemlja, a mediji kao čoveka koji upravlja fudbalskom mafijom.

Posle dve i po godine bekstva, 2010, Zvezdan Terzić sam se predao u Upravi Kriminalističke policije Beograd, a iako je za njim postojala poternica nije uhapšen prilikom ulaska u zemlju. Nakon toga mu je određen pritvor iz kog je izašao uz plaćanje milion evra jemstva da se brani sa slobode.

Sudski postupak počeo je 2011, tri godine od raspisivanja poternice. Do danas ne postoji ni prvostepena presuda.
Terzićev branilac: Postupak traje normalno za naše prilike

Terzićev branilac Ante Bošković kaže da suđenje u ovom postupku traje redovno i navodi da krivac za to što nema presude već pet godina nije Terzić, već sudska vlast jer se u ovom postupku, između ostalog, promenilo troje sudija.

Bošković negira da u ovom postupku ima političkih pritisaka. Kao razloge dugog trajanja postupka Terzićev branilac navodi i manjkavosti optužnice podnete pre šest godina, neutvrđene činjenice i dokaze koji nisu „valjano prikupljeni“.

„U toj istrazi, kao što je poznato, nije učestvovao Zvezdan Terzić, nije mogao da iznese sve dokaze jer je praktično pre pokretanja istrage oteran iz zemlje i kada je otišao na službeni put saopšteno je da se protiv njega vodi postupak“, navodi Bošković u odgovoru Insajderu.

Da Vas podsetimo:  Vučić ljut na Zoranu Mihajlović i sprema obračun: Zorana osniva stranku?

Na molbu da kao bivši član Skupštine Crvene zvezde prokomentariše to što je na čelu najvećeg fudbalskog kluba u Srbiji čovek kom se sudi za zloupotrebe prilikom transfera igrača, advokat Ante Bošković kaže da činjenica da je Zvezdan Terzić na čelu ovog kluba upravo pokazuje brigu društva da se Zvezda oporavi.

„Zvezdan Terzić je najbolji menadžer na ovim prostorima, a to što se vodi postupak nije nikakva prepreka da obavlja tu funkciju niti je protivno Zakonu“, kaže Terzićev branilac uz ocenu da je optužnica podneta „radi zadovoljenja sitnih dnevnopolitičkih interesa u to vreme“.
Insajder Pravila igre: Zarada na prodaji mladih igrača

Zvezdan Terzić je 2005. kao diplomirani ekonomista, sa mesta predsednika OFK Beograd, uz podršku Zvezde i Partizana, imenovan za predsednika Fudbalskog saveza Srbije. U serijalu Insajdera Pravila igre objavljeno je da za vreme kada je on bio predsednik FSS-a veliki broj igrača OFK Beograd dobija priliku da igra za reprezentaciju, čime se povećava njihova vrednost prilikom transfera. Fudbaleri OFK tako, uz milionske nadoknade za taj klub, odlaze u značajne evropske klubove, što je bilo neobično s obzirom na to da je OFK igrao prosečno u domaćoj ligi. Osim toga, postajali su dokazi da je uslov da neko igra za reprezentaciju bio da prvo pređe u OFK, čime je omogućeno da upravo taj klub dobije novac od transfera. Mlada reprezentacija postala je, zahvaljujući čelnicima FSS-a, mesto za promociju fudbalera OFK Beograd, za čiju prodaju su bili zaduženi menadžeri koji su u dobrim odnosima s Terzićem. To je pre svih Dražen Podunavac, koji je i optužen zajedno s Terzićem.

Insajder se ovom temom detaljno bavio 2008.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime