Sa Rusijom niko ne sme da se igra

0
925

© Sputnik/ Алексеј ДружининPredsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća predsedniku Rusije Vladimiru Putinu zbog obaranja ruskog bombardera, kada je nastradao jedan pilot.

Nikolić za Sputnjik kaže da je to bio njegov izraz solidarnosti sa čitavom akcijom koju Rusija vodi protiv terorista u Siriji.

To je, dodaje „ujedno i osuda ratnohuškačkog gesta koji je izvela Turska u pokušajima da spreči uništavanje terorista koje je ruska avijacija u velikoj meri privela kraju i da eventualno uvuče ostale članice NATO-a u sukob sa Rusijom“.

Predsednik Srbije ističe da do ovog incidenta „nije smelo da dođe“ i podseća da je takve incidente Turska sama pravila Grčkoj hiljade puta, a da je u jednom trenutku nad grčkim nebom bilo više od 40 turskih aviona, pa je sve rešeno diplomatskim razgovorima.

„Kada su sirijske snage oborile turski avion, onda je Turska rekla da, iako je on bio više od 10 minuta u sirijskom vazdušnom prostoru, to nije dobar gest i da je to sve moglo da se reši diplomatijom i jednim telefonskim razgovorom. Ovoga puta za 17 sekundi, koliko je on bio na radaru, a Turska nema dokaza da je bio nad turskom teritorijom, tvrde da su sedam puta kontaktirali pilota, da su obavili konsultacije sa Ministarstvom odbrane, predsednikom Vlade. Apsolutno je to netačno“, kaže predsednik Nikolić.

On ocenjuje da je „Turska napravila veliki incident da bi Rusija mogla da joj pruži ruku pomirenja“, dodajući da se teško može očekivati bilo kakva pomoć Turske u borbi protiv terorizma koji uništava Evropu.

Na pitanje da li očekuje da će novonastala situacija zaoštriti odnose između Turske i Rusije, a možda i rezultirati nekim ruskim sankcijama, predsednik Nikolić kaže da ne bi želeo da se meša u odnose Rusije i Turske, kao i da Srbija ima prijateljske odnose sa obe države.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija... (14) Tužno i sramno, nažalost istinito (4)

„Naravno, svi mi znamo koliko Rusija čini za Srbiju i koliko se Turska ponekad nedolično ponaša u napadima na interese države Srbije, koje Rusija uspeva da odbrani. Ali to je ipak na te dve države: moraju da razmisle dobro da li bi mogle da u budućnosti izbegnu takve sukobe, da li sukobi donose nešto dobro“, kaže predsednik.

Nikolić dodaje da je protiv uvođenja sankcija bilo kome zato što je Srbija, a pre toga i bivša Jugoslavija, predugo bila pod sankcijama da bi mogla da odobri da se takve mere bilo kome uvedu.

„Jedino znam da je predsednik Putin budan čovek, razuman čovek, spreman da zaštiti ruske nacionalne interese i da će takvu odluku i doneti. Imao je i dovoljno vremena, više nema ishitrenih odluka, sada će to biti mudra odluka puna razuma, ali i odluka koja pokazuje da sa Rusijom, posebno kada je angažovana u borbi protiv svetskog zla, niko ne sme da se igra“, ističe predsednik Srbije.

Nikolić je istakao da bi beogradski Ministarski savet OEBS-a mogao biti prilika da se izglade odnosi.

„Ali mora Turska da povuče prvi potez, zato što je krivac za ono što se desilo. Ne možete da očekujete od Rusije da nudi pomirenje onome ko je izazvao sukob bez ikakvog znaka kajanja ili znaka da se to nikada neće desiti“, dodao je predsednik Srbije.

On smatra da je dobro što se skup održava u Beogradu jer je Srbija zemlja koja ima prijatelje svuda u svetu.

„Iskreno se nadam da će se ovo završiti osudom Turske, priznanjem Turske da je načinila jedan akt koji nije smela, a da će Turska i Rusija kao države susedi, države koje su razvile izvanredne ekonomske odnose, a rekao bih i izvanredne političke odnose, naći načina da tako nastave i dalje“, zaključio je predsednik Nikolić.

Da Vas podsetimo:  Bolno, ali istinito! Srbija već dugo nije jedinstvena…

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime