Sa zidova “obnovljene“ Novobrdske tvrđave opadaju slojevi materijala

0
1015

Samo godinu dana nakon završetka rekonstrukcije na tvrđavi u Novom Brdu počeli su da se obrušuju zidovi, prenosi RTV KIM, pro-separatistička televizija na srpskom jeziku.
Izvođači radova, predstavnici beogradske firme “Koto” i podizvođač iz Gračaničke “Izol prom” nisu želeli da komentarišu ovu pojavu.

Predlog je ušao u program EU za finansiranje, a preko Uneska su obezbeđena sredstva u vrednosti između milion i po i dva miliona dolara. Firma „Koto“ iz Beograda na tenderu je dobila taj posao za koji je navedeno je da će radovi biti izvođeni u fazama. Međutim, bez ikakvog obrazloženja javnosti, radovi su iznenada prekinuti.

Od NATO okupacije Kosova i Metohije 1999. godine, šiptarske ilegalne vlasti menjaju „vlasnika“ ove tvrđave pripisujući njenu izgradnju Italijanima, odnosno Mlečanima i Dubrovčanima. Srpske tragove apsolutno negiraju kao i svaku njenu vezu sa Srbima pa je čudno da se tako olako pristalo na saradnju naročito kad se zna da će se ona i u UNESKU smatrati „svetskom baštinom“ a ne srpskom.

Međutim, Šiptari ni to ne čine sami. UNMIK odeljenje za kulturu je od 2001. godine pravilo svoj registar spomenika.

Po njihovoj oceni, raniji popis nije izvršen u skladu sa međunarodnim standardima. Prema zakonima i pravilniku UNESKA, dakle odeljenju za zašitu svetske kulturne baštine pri Ujedinjenim nacijama, takva istraživanja se ne smeju činiti bez saglasnosti i učešća zemlje domaćina, koja je po svim međunarodnim ali i UN poveljama, Srbija. UNMIK je na taj način nastojao da iz evidencije izbriše srpske spomenike koji su srušeni ili veoma oštećeni otkako su oni preuzeli kontrolu.

Slučajno ili, po svoj prilici, namerno, iz naziva su obrisani svi srpski toponimi isve što je srpsko! „Izuzima se reč Metohija (čak i u UNESKU su, iz podneska koji je podnela naša strana pod naslovom „Srpski srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji“, izostavili ključne reči „srpski“ i „Metohija“ i usvojili ime „Srednjovekovni spomenici na Kosovu“) čime je izvršeno preimenovanje i „desrbizacija“ srpskog kulturnog nasleđa. Primera za preimenovanje slovenskih toponima u pokrajini ima mnogo, tačnije gotovo svuda a naziv grada Novo Brdo je albanizovan u ime Artana.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija... (6) Ignorisanje Ustava u Narodnoj skupštini

NAPOMENA: Sve osobe koje se pojavljuju u ovom video prilogu, predstavljaju šiptarske separatističke institucije i odnose se prema njima kao prema nadležnima.

Izvor: kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime