Sabahudin(ko) iliti priča o (auto)šovinizmu

1
1139

Da pokušamo da zamislimo da neka poznata javna ličnost iz Srbije, recimo novinar, napiše nešto ovako o Sarajevu:

A grad je sređen i dotjeran, ne može se reći. Al čim malo čačneš, obratiš pažnju na ljude koji sjede na klupama pored Miljacke shvatiš da je spolja gladac a unutra teški jadac. Ljudi čudnih fizionomija i neartikulisanog jezika jedu nešto na tim klupama……………..U takvom gradu, u kojem žive samo jedni, ni ženske ni muške ljepote neće biti. Noge će biti sve kraće, a pogledi sve tuplji……..

Dobra vest za Srbiju jeste što je teško i zamisliti da bi neko ovako mogao nešto napisati čak i ako je po političkim stavovima na ekstremnoj desnici. I da bi, kad bi se tako nešto desilo, takva osoba doživela (s punim pravom) najžešću osudu zbog ispoljavanja ekstremnog šovinizma koji se graniči sa rasizmom. Vrlo loša vest za Srbiju je međutim što jedna njena istaknuta javna ličnost JESTE napisala ovako nešto, samo ne za Sarajevo nego za Banjaluku (u originalnom tekstu naravno piše Vrbas a ne Miljacka). I što je još gore ta osoba je još i predsednik nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, Dinko Gruhonjić! U svom vređanju i pljuvanju on ide toliko daleko da Republiku Srpsku upoređuje sa NDH a njene građane naziva Pavelićevom „braćom po nožu“!!!

A najgore od svega je što (skoro) niko na to nije reagovao. Pa kako je to moguće? Očigledno zato što se u Srbiji za razliku od šovinizma na autošovinizam gleda prilično blagonaklono a u nekim krugovima čak i kao nešto pozitivno. Pa je vređanje i pljuvanje Srbije, Srba i svega sto je srpsko dopušteno i nešto sasvim normalno. Onima kojima ovo nije (bilo) jasno i očigledno najtoplije preporučujem tekst NjIH DVOJICA ILI MIODRAG, SABAHUDIN I DINKO koji je najbolje napisana analiza na ovu temu koju sam imao prilike da pročitam.

Da Vas podsetimo:  „Bombaši“ dojave šalju u bezmalo jedine evropske zemlje koje nisu uvele sankcije Rusiji

Mislim da je krajnje vreme da se u Srbiji po ovom pitanju nešto promeni i da se SVAKO vređanje po nacionalnoj osnovi, širenje netrpeljivosti i mržnje prema jednoj etničkoj grupi mora tretirati kao nedopustivo. Šovinizam ili autošovinizam, u čemu je razlika? I jedno i drugo je širenje mržnje prema nekoj etničkoj grupi i kao takvo neprihvatljivo.

Napomena:

Dinkov originalni članak je očigledno „nestao“ sa njegovog bloga ali se još uvek može naći na e-novinama: Za televizijski dom – spremni!

Virtuelni Vasilije

Izvor: B92


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime