SAD i dalje najmoćnija vojna sila

0
961

lavrov_slu_123

Sjedinjene Države su danas daleko od toga da mogu same sve rešavati za sve druge zemlje. Vašington pokušava da u svetu uspostavi vertikalu vlasti da bi osigurao da on određuje koju muziku će svirati međunarodni orkestar – ocenio je Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije je ovome dodao: „Da, SAD su i dalje najmoćnija vojna sila, ali ni izdaleka onakva kakva su bile ranije. Još su i najmoćnije ekonomski, ali im Kina „staje na pete”, pa ne mogu više odlučivati za sve ostale kao što su navikle”.

Lavrov je istovremeno pokazao neku vrstu saosećanja sa „američkim kolegama”, čak upotrebivši izraz blizak onom se podrazumeva pod „narkomanskom krizom”:

„U američkom vrhu se događa velika ljudska drama. Reč je o ljudima koji su – baveći se politikom – navikli da deluju u jednom koordinantnom sistemu, a onda se sve odjednom izmenilo. Izostao je najavljeni „kraj istorije”. Nije im lako. Naše zapadne kolege i dalje traže pluralizam unutar država – u Rusiji, Kini, Kubi ili Venecueli – ali pluralizam na međunarodnoj areni im nije po volji. Samo, to je proces koji se ne može zaustaviti”.

Naglasivši da je Moskva zainteresovana za normalizaciju odnosa sa SAD, ruski ministar je otkrio:

„Redovno razgovaram sa Džonom Kerijem, a ima i drugih kanala. Mi od kontakata ne bežimo, ali ne možemo naterati Amerikanci da nam budu prijatelji. A ni da nas bar čuju. Sada čak razaraju i ono što je ova administracija sa nama gradila. Da bi popravljali odnose, Amerikanci su već bili smislili izraz „resetovanje”. Možda će uskoro smisliti „resetovanje 2”. Bila je formirana Presednička komisija za saradnju. Imala je 20 radnih grupa, a sada je sve to zamrznuto na inicijativu Amerikanaca”.

Da Vas podsetimo:  Pismo jednog tate iz Mladenovca policajcu Raši dobro će vas naterati da razmislite kakav ste čovek

Komentarišući poznati zajednički tekst baraka Obame i Dejvida Kamerona, u kojem su Rusiju označili kao jednog od glavnih neprijatelja SAD, Lavrov je istakao:

„To se ni u šta ne uklapa. To je sa one strane dobra i zla. Taj tekst se pojavio u vreme kada su nam Amerikanci predlagali saradnju u borbi protiv terorizma, naročito sa Islamskom državom.”

Šef ruske diplomatije ocenio je da se Amerikanci povodom Ukrajine služe ili neproverenim stvarima ili direktnim manipulacijama. Za primer je naveo: istupe sa nekom tvrdnjom, pri tom pokažu oboreni helikopter, a ispostavi se da taj helikopter nije oboren u Ukrajini nego u Siriji.

Lavrov je otkrio da su i iz Vašingtona pravljene „ozbiljne smetnje” pregovorima između Kijeva i Donjecke i Luganske Republike. To su, kako je rekao, činili oni koji podržavaju „Jacenjukovu konfrontacionu politiku”.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime