SAD i EU će naterati Kurtija da odloži izbore

1
91

SAD će uspeti da nateraju kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odustane od lokalnih izbora na severu Kosova koji su zakazani za 18. decembar, a u pomenutom „ubeđivanju“ imaće i veliku podršku EU, smatraju bivši diplomata Milovan Božinović i pravnik Milan Antonijević.

Kako navodi Božinović, „Kurti i nema baš slobodu delovanja, a da nikoga ne pita“, a pred najavljeni dolazak u Prištinu specijalnog američkog izaslanika Gabrijela Eskobara i savetnika državnog sekretara SAD Dereka Šolea, poručuje da će izbori gotovo sigurno biti odloženi.

„Prema tome, ne može se kočoperiti prema Amerikancima, jer je to uradio pre godinu i po dana pa je loše prošao. Verujem iz dva razloga da će se izbori odložiti. Pod jedan, to traži moćna strana, pod dva što svi vide da je to jedno siledžijstvo koje može da iskomplikuje situaciju. Kada su u pitanju incidenti u prethodna dva dana, to su sve pritisci prištinskih vlasti, a nije slučajno što se sve dešavalo tokom samita u Tirani, mada teško da bi se Kurti na to odlučio bez nečijeg miga. Ipak, iskreno verujem da je njegova predstava došla do kraja, a organizovati izbore u ovim uslova je veliki rizik od koga niko ne bi imao koristi. Mislim da to vide i oni koji ga savetuju i drže tu gde jeste“, kaže Božinović.

Pravnik Milan Antonijević navodi da je pre svega u pitanju zajednički pritisak SAD i EU na Aljbina Kurtija i zvaničnu Prištinu.

„Za početak, mislim da je to zajednički pritisak Evrope i svih partnera koji žele mir. Ne bih u potpunosti za sve što je pozitivno na Kosovu davao samo zasluge SAD. Podsetiću vas i kod tablica Borelj je više puta vršio direktan pritisak na Kurtija, a takođe i Lajčak koji je i pre nekoliko dana bio u Beogradu i Prištini. Jasna je poruka da održavanje lokalnih izbora u ovom trenutku ide ka nasilju i da bi ih trebalo odložiti za duži period što bi značajno doprinelo miru“, smatra Antonijević.

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili 25 godina od pogroma

Kada su u pitanju nedavni incidenti na severu Kosova, Antonijević smatra da je „očigledno težnja nekih delova prištinskih vlasti da provociraju Srbiju“.

„Očigledno da odluka predsednika Vučića da ode u Tiranu bila nešto što se nije očekivalo u Prištini, već su priželjkivali da Srbija nema konstruktivan stav, a onda su u poslednjem trenutku pokušali ovakvim incidentima da isprovociraju Srbiju. Takvi upadi policije su stvari koje dižu tenzije i ne odgovaraju nikome ko se zalaže za mir i normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine“.

1 KOMENTAR

  1. Ne postoji nikakav pritisak Amerike i EU na Kurtija. Pritisak posoji, ali na tv komandu,na koju Kurti reagira kao i svaki Tv prijemnik. Prvo su upisali program za odrzavanje izbora i stisnuli tipku, a onda, kada su vidjeli reakcije i moguće posljedice, nisu morali upisivati ništa, samo su stisnuli tipku “ EXIT “
    Šiptari u kosovskim institucijama, od samog početka, su puki izvršioci radova, programi se stvaraju
    vani…….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime