SAD-NATO-EU krivi za pad Jugoslavije i secesiju KiM

3
1871

Pozivamo vas na promociju knjiga SAD – NATO – EU KRIVCI ZA RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE I SECESIJU KOSOVA I METOHIJE, autora Vojislava Jevtimijevića, koja će biti održana u Ruskom domu, večeras u 19h.

Vojislav Jevtimijević (1927) rođen u selu Lovcu, srez Banjska, je neumorni tragalac za istinom o sudbini Srba u vremenima.

Po obrazovanju je profesor srpskog jezika i književnosti a životni vek je ispunio aktvizmom, obrazovanjem mladih i političkim delovanjem. Živeo je u Kosovskoj Mitrovici gde je, pored ostalog, bio i načelnk za kulturu odkale je proteran zbog borbe za srpske interese.
Nakon toga dolazi u Beograd gde je postavljen za direktora Doma za srednjoškolce “Petar Drapšin”. Pokretao je časopise, osnivao pokrete za istinu o Kosovu i Metohiji, objavljivao stručne radove…

Od sredine devedestih intenzivno se bavio organizovanjem i aktivnostima vezanim za sudbine prognanih lica sa Kosova i Metohije. Više od decenije bio je predsednik Zavičajnog udruženja Mitrovčana, inicijator je osnivanja Odbora za istinu o Kosovu i Metohiji…

2008. objavio je obimnu studiju pod nazivom “Severno Kosovo kroz istoriju do kraja XX veka” (izdavač je Službeni glasnik) sa akcentom na istoriju Banjske i okoline kroz vreme.
Kruna njegovog višedecenijskog istraživanja je dvotomna knjiga SAD – NATO – EU KRIVCI ZA RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE I SECESIJU KOSOVA I METOHIJE, dva toma, u izdanju “Poete” iz Beograda, biće večeras predstavljena u Ruskom domu, u 19h.

Knjigu nedvosmislenog naslova u kojem se imenuju krivci za veliku tragediju nesagledivih razmera koju je izazvala oružana agresija na Jugoslaviju, koju je činila Srbija i Crna Gora, čine uvidi i analiza i svega onoga što je dovelo do tragičnih etničkih oružanih sukoba među narodima bivše zajedničke zemlje.

Delo je potkrepljeno analitičkim uvidima u istorijske okolnosti , ali i svedočenjima nepristrasnih stranih istoričara i analitičara.

Da Vas podsetimo:  Država nije ni Janko ni Marko ni Vučić...

Po rečima recenzenta knjige, dr Miroljuba Vasića: “ Delo je istrživačkog, publicističkog, memoarskog, pa i literarnog karatera, bogatstvo izvora literature, mnoštvo citata, predstavlja istoijski izvor i kao takav vredan, trajan, pokretan spomenik o vremenu o kome svedoči, ali i o samom autoru. Autor se bavi srpsko-albanskim odnosima od pojave Albanaca na Koosvu i Metohiji, preko stvaranja autonomije, raspada federalnog sistema, agresije, secesije, do napora da se sačuva celovitost Srbije. Autor ovog dela poseduje sposobnost da svedoči o prošlosti i sadašnjosti, da ih analizira i ocenjuje, da povezuje opšte sa posebnim, objektivno sa subjektivnim, teoretsko sa praktičnim”.

Jednom rečju, prof.Vojislav Jevtimijević je i svojim delom potvrdio svoju privrženost istorijskoj istini i, nasuprot zapadnjačkih klišea koji su bombardovanje jedne suverene zemlje licemerno pravdali humanitarnim ciljevima, a pri tom bez milosti ubijali civile i trovali oranice, jasno istakao krivce za humanitarnu katastrofu čije posledice su sada naročito vidne u tragičnim podacima o povećanoj smrtnost od dejstva osiromešenog uranijuma, tako da su posledice mnogo drastičnije od onih iskazanih u ciframa pognulih, nestalih, raseljenih i obezdomljenih.

“Ja rekoh i spasih svoju dušu”, glasi ona krilatica.Vojislav Jeftimijević je rekao u ime nacije i spasao obaraz i onima koji su stajali na strani nepriajtelja iz ličnih interesa. Na mlađima je da istinu pronađu na stranicama ove knjige od preko osamasto stranica i da se, shodno tome, orijentišu u vremenu.

Dragana Lilić

balkanin.com

3 KOMENTARA

 1. zanimljivo da su sad nato i eu,1974 godine u skupštini ovih titovaca a po direktivi voljenog njihovog tita,došli ovi amerikanci i odvojili kosovo od srbije.sve sam mislio da su 1974 tito i njegovi komunisti iz srbije inače naj veći neprijatelji srba,odvojili kosovo od srbije,tako što su svi komunisti iz srbije glasali da se kosovo odvoji od srbije i pokloni arnautima.po zvaničnom glasanju u komunističkoj skupštini,samo je jedan glas bio protiv.danas bi trebalo da dođu neke budale i da to slušaju,inače to pametan ne sluša,to je kao kad bi pametan svesno pristao da ga laže neki prevarant.

  • Tito je bio vanbracni potomak austrougarske monarhije i sve sto je radio radio je da unisti Srpski narod i Srpske zemlje, na to se zakleo i samom papi inace svom prijatelju iz mladih dana. Jos vi neznate koliko zlo je bio taj monstrum. Sve ofanzive su takticki vodjene na teritorijama gde su ziveli Srbi da bi sto vise nas stradalo.
   Cak su i saveznici nakon kapitulacije Nemacke bombardovali gradove gle cuda samo Srpske. Zasto ni u jednom ratu nisu bombardovani Zagreb i Ljubljana?
   Ustav iz 1974 godine tito nikad nije potipsao sto sa pravnog aspekta znaci da nije imao potpun legitimitet jer USTAV koji predsednik drzave ili Federacije ne potpise ne moze biti vazeci.
   U SFRJ je politiku vodio jedan covek a ostali su samo klimali glavom i sluzili, jedina zalost je sto su opet Srbi bili tu najgori, bezuslovno su sluzili komunizmu odnosno titu ubedjeni da tito sprovodi komunisticke ideje a on lopov prevari vaskoliki Srpski narod uz to i vecinu sveta.
   I opet Srbin nista da nauci da izvuce pouku, opet bi najbolje odnose sa najgorim dusmanima.

   • srbi to znaju ali ne i komunisti.komunisti u srbiji su se odrekli svojih bioloških roditelja i prihvatili tita za oca a partiju za majku.isti ti komunisti su sebe proglasili jugoslovenima a srpskog porekla su se stideli.srbi znaju ko su i šta su,ali smo pod komunističkom okupacijom.kažeš nije tito potpisao ustav iz 1974,naravno,to je prepustio ovim komunistima u srbiji,kao što je prepustio da potpiše 1946 zabranu da se srbi vrate na kosovo,izbegli od arnauta 1941,al je to potpisap titov pop vlado zečević,titov prvi ministar udbe.upravo je njegov potpis na toj zabrani,koju ni milošević nije hteo da ukone,dok to nije ukinuo Đinđić.da pojasnim,ne postoji srpski komunista,već sovjetski u srbiji.oni su srbiju uvek mrzeli,a za domovinu su prihvatili sovjetski savez.srpski komunisti su bili sima marković i ostali koje je tito poubijao u moskvi,nakon njihovog saznjana,kakvi su to teroristi u moskvi oko staljina i lenjina.ovi da su bili srpski komunisti oni bi obesili tita što im je pobio drugove u moskvi,ili kada su videli da je tito po mačvi kao austrougarski kaplar masovno ubijao nezaštićenu srpsku nejač.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime