„SADA GOVORI DRUKČIJE!“. ZAR SE GLEDALO ŠTA JE GOVORIO RANIJE?

2
109
Bez kraja – Ilustracija Dušan Arsenić

Stalno nastojanje na ovom mestu, jeste podsećanje da dijaloga kao razmene mišljenja i stavova o nečem ili nekom, uopšte pa ni u „javnom životu“, nema bez gledanja na to „šta“ je rečeno. A ne „ko“, pa ni kada, gde i kako! Nema rešenja eventualnog slučaja zbog koga se dijalog vodi, ni provere svog mišljenja ili stava.

I ako se ne očekuje, da sagovornik ima suprotno! I baš to što je direktno ili indirektno stalno, pokazuje da je ovo podsećanje, „džaba krečenje“. Objašnjenje je jednostavno: umesto takvog ili stvarnog dijaloga, prisustvujemo stalnim monolozima! Ukoliko „druga strana“ uopšte „parlamentarno“, mirno ili bez upadica otprati prvu (pogrešno je: sasluša ili odsluša), govori kao da prva nije ni govorila. Što bi bilo sasvim u redu, ako bi posle takvih „ekspozea“ odnosno izlaganja svog, u daljem razgovoru bilo „osvrtanja“ na rečeno od druge strane. Pogotovu ako je „dijalog“ to uslovno, jer učesnici nisu neposredno sučeljeni! A upravo toga i mogućnosti da druga strana reaguje neposredno, nema… Umesto toga na sceni je traganje za neizrečenim, a navodno „pravim“, čime se sa „šta“ prelazi na „ko“. Prastaro i uvek mlado: „Ko mi to kaže!“.

Šta reći za „Srbija mora da bude deo savremenog, slobodnog, demokratskog, tehnološki naprednog Evroatlantskog sveta. Sve ostalo je laž i obmana“? Zna se, za ovo su svi u opoziciji, osim par minornih desnih strančica. Tako je i kod svih, u vlasti. Dok se ne kaže odnosno pročita, da je ovo rekao Dragan Šormaz. Normalno, naprednjak… A onda će se dobar deo njegovih, upustiti u debelo razmišljanje. O čemu? Zna se, da li mu je „šef“ od(na)redio da to kaže, tako da i oni to treba da kažu! A dobar deo „onih drugih“, praviće se da to nisu čuli (pročitali). A ako baš moraju da prokomentarišu, opet, zna se! „Nećete, valjda, obraćati pažnju na Šormaza?“. Zalaganje za diversifikaciju u gasnom sektoru i distanciranje od Rusije, ministarke Mihailović, činjenica je i to prihvatljiva. Bez obzira na to da li jeste ili nije, po direktivi američkog ambasadora! Takva činjenica je i njen intervju Novoj, prvi nekog naprednjaka. Za njene nedopustiv, za druge nevidljiv!

Da Vas podsetimo:  Šta je to glumcu trulo u državi Srbiji?

A takođe ponovo na ovom mestu: politički je pametno, a ne samo učtivo, obratiti pažnju na to „šta“ su rekli Šormaz ili Zorana. Na to treba skretati pažnju radi izazivanja željenog utiska, da je naprednjački brod počeo da se ljulja. Iznutra! Pošta spolja i ne može, od ovakve opozicije…

autor:Radovan Marjanović

https://www.kolubarske.rs/

2 KOMENTARA

 1. Dovoljno je procitati ovo sta Sormaz govori, pa da covek zakljuci da se radi o jednom izvitoperenom umu lika koji je na znacajnoj funkciji u SNS-u.:

  https://patriot.name/dragan-sormaz-moramo-proterati-ruse-iz-srbije/

  Насловна Вести Драган Шормаз: Морамо протерати Русе из Србије
  Вести
  Драган Шормаз: Морамо протерати Русе из Србије
  6. маја 2022.0

  “Немачки канцелар Олаф Шолц није експлицитно на конфернцији за штампу није затражио од Србије да уведе санкције Русији, али јесте рекао шта су очекивања Немачке. Да је о санкцијама Русији било речи у разговору Шолц- Вучић у то сам убеђен из два разлога. Прво, зато што је то сада тема број један у односу ЕУ према нама, под два јер недавно усвојена декларација Бундестага то тражи од нас”, каже у разговору за Данас Драган Шормаз, доскорашњи посланик и члан Главног одбора Српске напредне странке.

  Проблем Србије је како ће се поставити и према руским фирмама у Србији. Да ли сте ви за национализацију тих руских фирми и уколико би се то десило какве последице можемо да очекујемо ?

  Само једна компанија је код нас проблем – НИС. Мишљења сам да је њихово пословање код нас проблематично било и пре овог рата и да их је требало наџирати као и све остале компаније у Србији, а нису били на исти начин контролисани. Ако наше снабдевање тржишта енергентима буде угрожено због руског власништва у тој компанији, држава мора да реагује, али то још увек није случај. Међутим, оно у чему каснимо и што је сада кристално јасно је да и на том тржишту морамо да направимо тржишни амбијент и да мерама државе омогућимо пословање још сличних приватних компанија које би створиле конкуренцију НИС-у.

  Кажете да је гас преувеличана тема, али читава Европа је у проблему због гаса. Брзо ће доћи и зима, а фирме треба да раде. Ми немамо алтернативу?

  Превише се даје на значају тој теми. Решиво је питање гаса – нови снабдеваци, течни гас, нуклеарна енергија, обновљиви извори… на томе смо раније морали да радимо. Овај рат ће све то убрзати. Нове технологије увек доносе и нове енергенте. Евроатлантски свет ће изоловати Русију престати са њом да сарађује. Изгубљено је поверење.

  Тражите да се затвори и “руски шпијунски центар” у Нишу и протера 90 одсто руске амбасаде. Неки би вам рекли да нас Русија никада није бомбардовала и да нас је ослобађала?

  То што нас Русија никада није бомбардовала не значи да треба државу „на изволте“ да им дамо. Ја сам политичар, гледам испред себе, историчари гледају уназад. У прошлости смо ми имали и добре и веома лоше тренутке у односима са Москвом, а историја и не треба да буде фактор приликом одлучивања у вођењу државе, него интерес наше државе и грађана. Хуманитарни центар у Нишу није оправдао своје постојање. Обзиром на ситуацију у нашим медијима, или случајеве „на дугме“ организованих демонстрација, некада и насилних, као што је био случај у лето 2020. у којима су учетвовали и неки Руси припадници Њагнера, а то је чињеница, јер смо их хапсили, мени говори да је велики број дипломата у Руској амбасади укључен у деловања против интереса Србије. Наше службе о томе имају податке и лако би било реаговати и по том питању.

  Добар део грађана, али и странака које су сада у власти је против увођења санкција Русији. Како то решити, а да не дође до дестабилизације земље?

  Лако, влада је та која такве одлуке доноси. Донесе се одлука и образложи се грађанима. Интерес Србије је да се то уради. Србија мора да буде део савременог, слободног, демократског, технолошки напредног Евроатлантског света. Све остало је лаж и обмана. Грађани ће разумети. У овим временима је важно бити лидер, а лидер води, не следи, руководи се оним што је исправно да се учини, а не оним шта говоре истраживања. Уосталом, од таквих поступака зависе и резултати наредних истраживања. Србија је велике грешке правила деведесетих година, а данас нема права на то. Бирамо између нашег места у Европи и азијске деспотије у којој доминирају заосталост и сиромаштво.

  Залажете се за проевропску владу, али последњу реч доноси Александар Вучић. Верујете ли да ће и његова одлука бити на вашем фону?

  То је питање за председника Вучића, не за мене. На основу свега што сам до сада изнео јасно је закључити да сматрам да следећа влада мора бити проевропска. Тадићева политика „4 стуба“ је лоша по Србију. Увек је била и ја сам увек био против те политике. Када та четири стуба уђу у међусобне сукобе где смо ми? У огромном проблему. Каснимо у свему, а једина нормална политика за Србију је политика брзих евроатлантских интеграција.

  Упркос вашим очекивањима проевропске владе, можете ли да видите, ипак, СПС у влади, па чак и Покрет социјалиста Александра Вулина ?

  Мислим да им није место у влади.

  Да ли то значи да би за вас била прихватљива влада са странком Драгана Ђиласа, која се изјаснила да је за увођење санкција Русији и за пут у ЕУ?

  Ни ССП ничим није заслужио место у влади. Уосталом и СПС ће дићи руку за санкције, само да би седео у влади. То једну владу не чини проевропском, него предан рад на променама у друштву које би нас брзо довеле до чластва у ЕУ.

  Да ли вас је изненадило то што сте на листи СНС били доста ниско и самим тим нећете бити посланик, након толико година проведених у скупштинским клупама?

  Није ме изненадило, очекивао сам то. Моји пријатељи знају да сам то и најављивао. Разлог су моји ставови и непопустивост у њима. Многима у странци је то сметало, неким коалиционим партнерима и Русима.

  Ипак, кажете да очекујете да будете део будуће владе. Да ли вам је нуђено неко место и да ли је то што сте се први срели са Хилом довољна одскочна даска за улазак у извршну власт?

  Нисам рекао да очекујем, него да је време да будем ангажован у извршној власти. Мој однос са америчким амбасадорима, званичницима, конгресменима, сенаторима је већ деценију на веома високом нивоу, а какав је њихов однос према мени видите и сами, само то није на мени да коментарисем.

  О чему је заправо Хил разговарао са вама?

  Ја сам председник Евроатлантског савета Србије, то је нова НВО и на теме безбедности смо већ постали једна од најутицајнијих НВО у Србији, ако не и најутицајнија. Амбасадор Хил је учествовао на једном нашем догађају у Бугарској амбасади. Није морао, могао је доћи неко други из амбасаде. Дошао је он и са тог места упутио прве поруке Србији од када је стигао у Београд.

  Не чини ли вам се да се ваша странка, СНС поприлично удаљила од тема које је заговарала на почетку своје власти ?

  Не мислим да се удаљила. Чланство у ЕУ је и даље стратешки приоритет, али је у достизању тог циља правила грешке, пре свега у спољној политици, а онда и у неким унутрашњим питањима, која су позната. Ради се са ЕУ на решавању тих проблема. Зато и сматрам да више нема времена за грешке и да морамо имати кристално чисту проевропску владу. Иначе, ко ради тај једино и мозе да погреши.

  Да ли ћете напустити СНС, ако не буде проевропске владе и уколико Србија не уведе санкције Русији?

  Ако СНС напусти проевропски курс, у том случају ћу сигурно напустити странку.

  У протеклих десет година власти СНС доста је обећавано, али мало тога испуњено. Упркос томе од посланика напредњака није могао да се чује ниједан критички став. Због чега ?

  Много тога обећаног јесте урађено. Србија је на боље промењена земља у односу на 2012. Посланици, скупштина, то је тема о којој је потребан много озбиљнији приступ од једног текста и потребне су велике промене. У демократској земљи парламент је најважнија институција, код нас то није случај.

  Смета ли вам што у демократској земљи Србији о свему одлучује један човек, Александар Вучић?

  Већ сам рекао чиме нисам задовољан, а заблуда је да Вучић о свему одлучује. Видели сте на примеру рудника литијума да није он одлучивао, или поменута изборна листа. Није је он правио, само је допринео људима који су познати у својим личним каријерама ван политике.

  nasaborba.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime