SafeJournalists: Snimatelj verbalno i fizički napadnut u Severnoj Makedoniji

1
39

Član ekipe TV24 juče je verbalno i fizički napadnut dok je snimao materijal za TV prilog.

Ilustracija, Image by Wolfgang Ehrecke from Pixabay

Naime, dok je Ljubiša Ignatov snimao kuću u kojoj prema biračkom spisku živi Oleksandar Oniščenko, vlasnik kuće ga je fizički napao, nakon što ga je psovao i vređao. Oleksandar Oniščenko je ukrajinski državljanin koji je dobio makedonski pasoš i nalazi se na crnoj listi u Americi. Ovo je tema od javnog interesa u Makedoniji. Napad je prijavljen policiji i napadač je priveden, a postupak je trenutno u toku.

Predsednik Udruženja novinara Makedonije Mladen Čadikovski rekao je: „Direktni fizički napadi na medijske radnike nisu samo napadi na njihov fizički integritet, već napad na demokratiju i slobodu govora. Makedonski parlament je imao rok od 14 meseci da usvoji izmene Krivičnog zakonika i sistematski unapredi bezbednost novinara u zemlji, ali to nije uradio”. Čadikovski dodaje da je ovaj incident još jedan podsetnik svim poslanicima da je svaki napad na novinara/snimatelja/fotoreportera njima na savest.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju novinara Makedonije i traži adekvatnu kaznu za napadača, kao i da se odmah donesu izmene i dopune Krivičnog zakonika kako bi se takvi slučajevi sprečili u budućnosti. Ove izmene Krivičnog zakonika već dugo se čekaju, jer bi trebalo da pojačaju sankcije za napade na novinare i da tretiraju sve vrste napada na novinare po službenoj dužnosti.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 15. novembar 2022.

Da Vas podsetimo:  Ko dobija nacionalnu frekvenciju i da li su Telekomove TV primer monopola

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

1 KOMENTAR

  1. O kakvom napadu na demokratiju Čadikovski priča ?? Gdje je bio i što onda nije pisao, kada su donešene i ostvarene političke odluke, zbog kojih je bio raspisan referendum, a Narod na referendumu , jasno i ubedljivo izrazio svoju vojlu, koju nitko nije “ zarezivao “ !! Poslije takve sramote, bolje se pokriti sa ušima po glavi i ćutati. Da ne spominjem demokratsku volju Naroda oko priznanja fantom drzave Kosovo i ulaska u NATO !!! Da li je bilo ponizenja na koje Severna Makedonija nije pristala, da bi postala kandidat za prijem u EU ………… i koji je rezultat………??? Radi se o školskom primjeru KOLONIJALNE DEMOKRATIJE !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime