„Safety menadžer“ niškog aerodroma nema sertifikate

0
924

490x370_Aerodrom-Nis-Vanja-KeserDokumenti Direktorata civilnog vazduhoplovstva demantuju tvrdnje direktora niškog aerodroma Vladice Đurđanovića da osoba zadužena za bezbednost niške vazdušne luke „ima sve potrebne sertifikate koje propisuje Direktorat“, jer takvi sertifikati ne postoje.

U dopisu dostavljenom Južnim vestima se opovrgavaju Đurđanovićeve tvrdnje da „niko ne može da obavlja te poslove (safety manager) bez dozvola Direktorata“, jer ta institucija ne izdaje ni takve dozvole.

Regulativom nisu propisani posebni uslovi koje treba da ispunjava safety manager za obavljanje poverenog posla. Shodno tome, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije ne daje saglasnost na postavljanje na ovu poziciju – kažu u Direktoratu.

U Direktoratu su precizirali da samim tim što ne izdaju sertifikate za menadžera bezbednosti aerodroma, oni i ne proveravaju ko obavlja tu funkciju.

Podsetimo, kako su „Južne vesti“ pisale, direktor Vladica Đurđanović je za menadžera bezbednosti (safety manager) angažovao profesorku fizičkog faspitanja Radmilu Nerandžić, čije su stručnost i radno iskustvo, za odgovornu poziciju koju trenutno obavlja, pod znakom pitanja.

Naime, Nerandžićeva je na Aerodrom došla marta prošle godine kao „poslovni sekretar“ direktora, a prethodno je radila kao fitnes instruktorka i personalni trener, i nije poznato da je ikada radila išta u vezi sa avio-saobraćajem ili bezbednošću.

Direktor Đurđanović je tvrdio da je Nerandžićeva stručna za posao koji obavlja i da poseduje „sve potrebne sertifikate koje izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva“.

Ona ima sve sertifikate i licence koje Direktorat civilnog vazduhoplovstva propisuje. Niko ne može da obavlja taj posao bez njihovih dozvola – rekao je Đurđanović.

Inače, prema još nepotvrđenim informacijama, Đurđanović je nedavno izmenio sistematizaciju radnih mesta, pa kao safety manager sada može da radi samo neko ko je završio DIF. Time je, navodno, tu poziciju prilagodio Nerandžićevoj.

Da Vas podsetimo:  RADULOVIĆ: Ponosan sam što sam radio u Vučićevoj Vladi; PAJTIĆ: Gluplji ste i pokvareniji nego što sam mislio!

Đurđanović je novinarima „Južnih vesti“ odbio da dostavi sistematizaciju.

Šta je „safety manager“?

Uloga menadžera upravljanja sistemom bezbednosti, odnosno safety manager-a, kako je definisano pravilnicima, veoma je odgovorna.

Kako preciziraju u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, njegov posao je „analiziranje postojećeg stanja, uočavanje mogućih poboljšanja i davanje predloga za unapređenje bezbednosti“. Za svoj rad odgovara direktno direktoru Aerodroma.

Stručnjaci sa kojima su novinari „Južnih vesti“ razgovarali, ali koji nisu želeli da se otkriva njihov identitet, kažu da je reč o veoma odgovornom poslu, za koji nije dovoljno ni samo formalno obrazovanje, već i iskustvo.

Pritom je veoma bitno da je reč o „safety“ (bezbednost), a ne „security“ (obezbeđenje) menadžeru. Safety menadžer brine o skoro svemu što se tiče bezbednosti putnika, pa i samog aviona, a između ostalog je nadležan i za službu obezbeđenja – kaže sagovornik „Južnih vesti“.

Blagojevic Predrag

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime