Sam svoj stomatolog

0
1236

1327-zubi-580x0Imati lep i zdrav prirodan osmeh jeste san i želja svih nas. Iako je većini važnije da im zubi lepo izgledaju i da imaju tu savršeno belu boju, morate znati i da je veoma važno da vaši zubi pored toga što izgledaju lepo, treba da budu zdravi i funkcionalni. Estetski momenat je bitan, ali svakako nije bitniji od realne upotrebe naših zuba.

Poznato je da naši zubi stare vremenom, baš kao i mi i u tom smislu ne možete ništa promeniti. Ali, možete se potruditi da ne doprinosite njihovom propadanju.

Ko god da ima veštačke zube, koliko da mu odgovarali, sigurno će vam reći da nikada neće biti isti osećaj, kao kada imate vaše prirodne zube. Zbog toga, treba da se trudite da vaše prirodne zube očuvate što duže.

Higijena je, očekivano, na prvom mestu

Po pravilu zube bi trebalo prati dva puta u toku dana i to ujutru i uveče. Ukoliko imate mogućnost, zube bi trebalo prati i više puta u toku dana, odnosno nakon jela. Međutim, ukoliko nemate mogućnosti, dovoljno je dva puta.

Važno je i da koristite odgovarajuću četkicu i odgovarajuću pastu za zube. Kako smo svi različiti, tako i treba odrediti koja pasta i četkica odgovaraju konkretno vama i vašim potrebama. Zato se pri sledećoj poseti stomatološkoj ordinaciji konsultujete sa njima u vezi sa izborom paste i četkice.

Preporučuje se i da koristite konac za zube, kad osetite potrebu za tim. Čačkalice su takođe dobar „instrument“ za uklanjanje ostataka hrane između vaših zuba. Često se ostaci hrane zaglave, a da ih mi i ne osetimo, zato obavezno čačkalicom proverite sve delove i ukoliko primetite krv, nemojte da se plašite, to je dobar znak, jer je to krv koja bi trebalo da se izbaci.

Da Vas podsetimo:  NAROD VLAST I POLITIKA

Pogrešna hrana i piće mogu da skrate vek vašim prirodnim zubima

Mnogo čokolade, slatkiša, šećera, gaziranih pića, alkohola može i te kako da utiče na funkcionalnost, ali i na izgled vaših zuba. Usled unosa prevelike količine šećera vaši zubi mogu gadno da se pokvare. Popravka može dugo da traje i da bude bolna, a nekada čak i neće biti rešenja.

Gazirana pića takođe veoma loše utiču na vaše zube. Trebalo bi da ih smanjite, ne samo zbog očuvanja vaših zuba, već i celokupnog zdravlja. Alkohol, cigarete i kafa menjaju boju vaših zuba. Neke loše navike teško je prekinuti, zato se preporučuje da češće perete vaše zube.

Prirodno izbelite vaše zube

S obzirom da je većini bitan izgled zuba, odnosno njihova belina, onda treba imati u vidu na koje načine možete prirodno uraditi izbeljivanje zuba, a ne korišćenjem nekih preparata koji mogu negativno da utiču na vaše zube.

Prirodni preparati koji mogu doprineti belini vaših zuba jesu i soda bikarbona, limun, jagode, jabukovo sirće. Kombinacija limuna i sode bikarbona je vrlo delotvorna.

Potrebno je da pomešate sodu bikarbona sa pola limuna i da nanesete to na vaše zube, mirujete do pet minuta, onda operete zube. Kada su u pitanju jagode potrebno je da ih isitnite, tačnije pasirate i nanesete na vaše zube. Sa jabukovim sirćetom možete ispirati usta. Potrebno je da pomešate vodu i jabukovo sirće (jednu kašičicu). Nakon bilo kojih od ovih postupaka, potrebno je oprati zube pastom.

Popravke koje vraćaju funkcionalnost

Popravka vaših zuba nekada nije rešenje, jer su kvarovi veoma ozbiljni. Tada može doći i do vađenja zuba. Loša higijena upravo može da dovede do ovih posledica. Takođe se može desiti i da vam se polomi deo zuba.

Da Vas podsetimo:  Prvo se prekrstite pa počnite da igrate - nova hit društvena igra Pravoslavni heroji tvrdi da jača veru

U svim ovim slučajevima ugradnje zubnih krunica je rešenje. One će povratiti funkcionalnost vašim zubima. Možete birati između metalnih i bezmetalnih krunica, s tim što stomatolozi preporučuju bezmetalne krunice u poslednje vreme. Bezmetalne krunice, pored toga što vraćaju funkconalnost vaši zubima, i te kako utiču na to da vaš osmeh bude lepši.

Naime, bezmetalne krunice su izrađene od materijala koji se naziva cirkonijum i koji obezbeđuje belinu vašim zubima. Mnogi pacijenti se odlučuju upravo za ugradnju keramičkih krunica za zube, čak i kada nemaju nikakve probleme, samo zbog njihove savršene estetske uloge. Takođe, mnogi stomatolozi preporučuju bezmetalne krunice, zbog toga i što one ne izazivaju neke neželjene komplikacije i neprijatnosti.

N.D.

www.dnevno.rs / Foto: Foter.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime