Sami se označavaju

0
67

Uvek ih je bilo. Ali u poslednje vreme, sve ih je više. Što je interesantno, sami sebe označavaju.

To su uglavnom „stručnjaci“, ali ne za neku posebnu struku, oblast koju dobro poznaju. Oni znaju sve, od vrha do dna, s leva na desno, „od korica do korica“ velike knjige „Sveznanja“. Naročito se pojavljuju na kanalima TV, ali i svaki grad ili varoš ima svog „sveznalicu“. Kada se oni pojave, prosto vrcaju svojim poznavanjem svih materija i željom, da nam objasne neobjašnjivo i da je rešenje „to i to“, da je problem „taj i taj“ i slično. Uvereni su, da sve znaju i da imaju ključ za sve brave. Samo ih treba slediti, ali moramo biti poslušne ovce i sve će biti rešeno, vrlo prosto i jednostavno.

Ima ih iz svih sredina i staleža. Lako se prepoznaju po znacima, koje sami sebi određuju. Često su sa leptir mašnama, koje im zamenjuju fakultetske diplome, ili po ogromnim šalovima oko vrata, usred leta, šeširima na glavi pred kamerama (a to znači pred milionima gledalaca i slušalaca), sa tamnim naočarima za sunce, da bi podigli svoj rejting. Mogu se nositi i na temenu. A o podignutom stopalu na kolenu i rukom koja se igra sa čarapom, da i ne govorim. Ali, to su značajne ličnosti, moramo biti oprezni.

Retko se pojave pravi umovi, intelektualci, koji se ne libe, da neki put odgovore na pitanje novinara rečima „ne znam odgovor, to pitajte stručnjake“.

Nisam ja protiv šalova, kada je hladno na ulici, protiv tamnih naočara, kada je jaka svetlost ili protiv šešira na ulici, leptir mašni na prigodnim mestima. Mogu da zamislim „šaldžiju“, kako pred svoj nastup na TV vadi iz torbe ogromni šal i uvija ga oko vrata. Možda ispred kamere duva jaka košava. Ili poznatog nadrilekara, koji se u kabini presvlači u bele košulje i čakšire. Pa nije valjda išao po gradu tako obučen! Svi bi se okretali za njim. Po svemu to čine, da bi nas fascinirali i ubedili što jače, ne diplomama, već specijalnim znacima na sebi.

Da Vas podsetimo:  Bajka o bokseru

Zašto pristajemo na ovakve niske udarce? Ne samo njihove, već i autora ovakvih egzibicija?

Neobjašnjivo!

4.1.2023. godine

Mišo M. Mladenović, Beograd akad. slikar i pisac

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime