Sami sebi odredili ogromne honorare

0
529

2016-08-09_064328Računajući funkcionerske plate i posebne naknade koje su za rad u niškoj Gradskoj izbornoj komisiji skrivenom odlukom sami sebi odredili, pojedini političari su za dva meseca zaradili i preko 370.000 dinara. Mogli su i više, kažu, ali nisu hteli.

Kako su „Južne vesti“ već pisale, Gradska izborna komisija u Nišu za svoj rad tokom aprilskih izbora samoisplatila se milionskom svotom novca, a posle skoro 2 meseca poznati su i pojedini detalji odluke o isplati naknada članovima komisije koju su oni sami usvojili.

Ivan Nikolić (SPS), koji je kao tadašnji sekretar Skupštine Grada na toj funkciji mesečno zarađivao oko 80.000 dinara, istovremeno je i kao sekretar GIK-a tokom izborne kampanje primio još 208.000 dinara.

Tačnije, poreski obveznici u Nišu, čija je prosečna plata 42.000 dinara, su Nikolićev rad mesečno plaćali bezmalo 200.000 dinara. Njegova redovna plata sekretara Skupštine bila je preko 80.000, a u GIK-u je zarađivao oko 105.000 dinara.

Ipak, on smatra da to nije mnogo para, jer se, kako kaže, mnogo i radilo. A moglo je, dodaje, da bude još i više.

Kad pogledate kada smo mi radili, pa to je bilo i noću, bre, u 10, u 11, predavali su materijal pa ih čekamo noću. Zamislite da smo išli na „noćni rad“, pa „prekovremeni rad“, ali mi to nismo hteli – kaže Nikolić.

Iako je odluku o naknadama, po kojoj je novac bio isplaćivan, usvojio ovaj sastav Gradske izborne komisije, Nikolić tvrdi da je zapravo to isti „cenovnik“ koji je važio i za prethodna 3 izbora.

Ipak, tokom razgovora Nikolić je naknadu za rad u GIK nazvao i „privilegijom“, a to slikovito i objasnio.

To je ta neka privilegija, da je tako nazovemo, ko je član Komisije da se ogrebe neki dinar. Eto, to je to – kaže Nikolić.

Prema podacima do kojih su „Južne vesti“ došle tek sada, naknade za rad u GIK-u su obračunavane po odluci koju su članovi tog tela tajno doneli 7. marta ove godine.

Da Vas podsetimo:  Pitam se, pitam – ko je prava Sanja Petrović, prva dama Kovina

Naknada je obračunavana po sledećem obrascu: 20.000 primopredaja materijala i izborni dan i noć + 2.500 dinara po sednici radnim danom, a 3.000 neradnim, s tim da predsednik i sekretar imaju uvećanje od 30 posto.

Tako je 45 predstavnika političkih partija u GIK-u za dva meseca zaradilo ukupno 3,7 miliona dinara.

2016-08-09_064701
Jelena Žarić Kovačević Honorari po skrivenoj odluci; foto: Arhiva JV

Pojedinačno, najviše su zaradili predsednica Jelena Žarić Kovačević (SNS) i sekretar Ivan Nikolić (SPS) – po 208.000 dinara, dok su u vrhu bili i Ljiljana Stojić (SNS) sa 162.500, Dragan Krečković (SPS) sa 160.000.

Inače, Gradska izborna komisija je konstituisana 7. marta, a svoj posao u vezi sa lokalnim izborima u Nišu je okončala svojom 51. sednicom, održanom 11. maja ove godine.

Skrivali odluku o raspodeli novca

Na sajtu Gradske izborne komisije postoji „Arhiva sednica GIK-a“ sa naizgled svakom pojedinačnom odlukom koju su članovi GIK-a doneli – od prve do poslednje sednice.

Ipak, nigde nema „Odluke o naknadama“, po kojoj se obračunava novac za članove GIK-a.

Naime, tu odluku je GIK doneo na svojoj prvoj sednici, 7. marta. Ali na sajtu su od tog datuma dostupni samo Poslovnik o radu GIK i Zaključak o radnom vremenu.

Iako su novinari brojnih medija mesecima pokušavali da saznaju kako se obračunavaju naknade za članove GIK-a i ko je koliko zaradio, predsednica i sektretar tog tela su uporno izbegavali da te informacije objave.

Predrag Blagojevic

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime