Samo Leskovac na jugu Srbije ima sportskog inspektora

0
1194

Uprkos Zakonu o sportu, Leskovac jedini na jugu Srbije ima sportskog inspektora, dok Niš zakon ni treću godinu od kako je usvojen ne primenjuje i još čeka da se sistematizacijom reši to radno mesto. Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru ni u Vranju, Prokuplju i Pirotu nema inspektora koji bi trebalo da nadgledaju rad klubova i pojedinaca u oblasti sporta.

Rad sportskih organizacija, klubova i pojedinaca u ovoj oblasti, prema Zakonu o sportu iz 2016. godine, trebalo bi da prati i nadgleda sportski inspektor. Ipak, na jugu Srbije postoji samo jedan sportski inspektor, iako je svaka lokalna samouprava trebalo da ga ima još početkom 2017. godine.

Po sistematizaciji leskovačke Gradske uprave nije predviđeno posebno mesto sportskog inspektora, te poslove obavlja diplomirani pravnik Dejan Jovanović, kaže načenik Gradske uprave Miloš Cvetanović za Južne vesti.

Mi u našoj sistematizaciji nemamo posebno mesto za sportskog inspektora. Međutim, u Odeljenju za inspekcijske poslove imamo Dejana Jovanovića, koji ispunjava sve uslove za ovu poziciju, te ih on i obavlja – kaže Cvetanović.

Dodaje da, Jovanović, pored sporta, obavlja i poslove komunalnog inspektora.

Niš čeka sistematizaciju

U Nišu postoji Odsek prosvetne i sportske inspekcije, gde je predviđeno radno mesto sportskog inspektora, ali u Sekreterijatu za inspekcijske poslove pod čijim je krovom, kažu da nemaju sportsku inspekciju.

Oni su u Nišavskom upravnom okrugu, nisu kod nas – kažu u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Međutim, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski ističe da je krajem jula na “Karavanu” republičkih inspekcijskih službi u poseti gradu Nišu utvrđeno da sportski inspektor jeste potreban.

Republika nema sportskog inspektora i to je obaveza lokalne samouprave, u ovom slučaju, Grada Niša. Nisam sigurna, ali na poslednjem “Karavanu” dali smo im “zeleno svetlo” da bi trebalo da Grad ima turističkog i sportskog inspektora. Da li su ih uposlili i da li ih ima, u ovom trenutku ne znam – kaže Sotirovski.

Da Vas podsetimo:  Bušne gume i prekinute žice

Još krajem oktobra 2016. godine većnik za sport Branislav Kačar najavio je da će početkom 2017. biti postavljen sportski inspektor koji će kontrolisati da li klubovi poštuju stavke navedene iz projekta kada konkurišu za novac iz gradske kase.

Uputili smo zahtev Gradskoj upravi da se sisitematizacijom odobri to radno mesto. Oni su tražili odobrenje Vlade i taj zahtev stoji duže vreme – kaže Branislav Kačar.

Šta se dešava sa zahtevom? Kačar upućuje na Gradsku upravu, ali novinari Južnih vesti nisu uspeli da saznaju jer se načelnik Ljubiša Janić ne javlja na pozive i ne odgovara na poruke.

U Vlasotincu predviđen sportski inspektor, ali mesto upražnjeno

Dok se ostali žale na probleme sa sistematizacijom, u Vlasotincu taj problem nemaju, jer su zapravo jedini koji su mesto sportskog inspektora uveli u sistem. Međutim, iako na papiru postoji, sportskog inspektora nema i taj posao ne radi niko.

Kako je za Južne vesti objasnio predsednik Opštine Zoran Todorović, trenutno ne mogu nikog da zaposle zbog odluke o zabrani zapošljavanja.

U Vlasotincu nema sportskog inspektora. Mi trenutno ne možemo da raspišemo konkurs za to radno mesto jer je na snazi uredba o zabrani zapošljavanja – kaže Todorović.

Dodaje i da zasada ne može reći da li će se u toku godine nešto promeniti.

I Vranje, Prokuplje, Medveđa i Pirotski okrug bez inspektora

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru “pogodila” je i ostale gradove na jugu Srbije, pa, kako kažu u Službi za inspekcijske poslove Grada Vranja, nemaju sportskog inspektora u sistematizaciji radnih mesta. U Pirotu takođe bez inspektora, takođe razlog – zabrana zapošljavanja.

Prokuplje nikada nije imalo sportskog inspektora, a kako kaže sekretar Sportskog saveza Prokuplja Božidar Jović, uskoro će ga dobiti.

Da Vas podsetimo:  POENTA BLOKADE PUTEVA ILI ČEGA SE VUČIĆ UPLAŠIO

Opštine nisu bile dužne da imaju inspektora. Kako je krajem decembra Prokuplje dobilo status grada, u narednom periodu i ta funkcija će zaživeti, tako da ćemo dobiti sportskog inspektora – kaže Jović.

Sa druge strane, u Medveđi su pronašli rešenje kako da „zamene“ sportskog inspektora. Prema rečima načelnice Opštinske uprave Svetlane Todorović, postoji koordinator za omladinu i sport i Sportski savez koji se time bave, a pravilnost radova prati i Opštinsko veće.

Celokupne aktivnosti za rad klubova radi Sportski savez, koordinator za omladinu i sport prati da li se sve radi po pravilima – kaže Todorovićeva.

Prati se i finansijski aspekt svega, kaže ona, kako ne bi došlo do zloupotrebe novca koji na konkursu dobijaju sportske organizacije.


Ko su sportski inpektori?

Na sajtu Ministarstva omladine i sporta navode da je „sportski inspektor lice koje je ovlašćeno da vrši inspekcijski nadzor“.

Inspektor ispituje sprovođenje Zakona i propisa donetih na osnovu ovog zakona neposrednim uvidom u poslovanje i postupanje fizičkih lica i organizacija u oblasti sporta, ispunjenost uslova za obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti i ispunjenost uslova za vršenje poslova stručnog osposobljavanja za sportska zanimanja, odnosno zvanja – piše na sajtu.

Uslovi koji sportski inspektor treba da ispuni jesu završen Pravni fakultet ili Fakultet u oblasti sporta, položen državni stručni ispit i najmanje tri godine radnog iskustva u struci.

Ljubica Jocić, Bojana Antić
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime