Samo smo hteli običnu anketu

0
712
Aleksandar Stankov / Foto: printscreen (juznevesti.com)

“Kako je anketa zapalila Niš i izazvala rat u lokalnom SNS” – bio je naslov na portalu Nova.rs, a odnosio se na anketu Južnih vesti u kojoj su građani mogli da glasaju za gradonačelnika Niša iz redova SNS.

Da li je zapalila Niš ili nije, teško je reći, jer se ispostavilo na kraju da zbog botovanja nije mogao da se sazna realan rezultat. Više od pola miliona glasova, ili 2 Niša, to svakako nije realnost.

Isto je neizvesno i da li je nastao rat unutar niškog SNS između 2 kandidata koji su imali najviše “glasova” Zvezdana Milovanovića i Dragane Sotirovski. Oni se javno nisu prozivali, a kada su glasovi počeli da skaču svako je na svoj način pokušao da diskredituje anketu. Milovanović čak i medij, nazvavši ga tabloidom.

Spekuliše se da zaista ratuju, da se zapravo bore za svoje mesto u fotelji gradonačelnika i nadaju se da će neko, možda lider SNS-a Aleksanar Vučić, prstom pokazati baš na jednog od njih. Tako je pre 4 godine, uostalom, “izabran” i aktuelni gradonačelnik Darko Bulatović.

Kada smo u petak objavili tekst o Nišu bez formirane vlasti i gradonačelnika mesec dana od izbora, mi smo hteli i samo jednu običnu anketu. Mišljenje naše čitalačke publike o tome koga bi najradije da vide u fotelji gradonačelnika, jer je izvesno da će to biti neko iz SNS. Dakle, mikro istraživanje jednog, specifičnog dela populacije o tome ko im je iz nekog razloga najbolji za tu funkciju.

anketa
Anketa od pola miliona glasova / Foto: printscreen

Od 160 anketa koje su bile na sajtu od osnivanja Južnih vesti, prosek ukupnih glasova je bio oko 1.000, a sada smo došli do brojke veće od pola miliona. Iz aviona je jasno da se botovalo, a to su potvrdile i analize naših programera. I Milovanović i Sotirovski tvrde da sa tim nemaju veze, uprkos tome što pojedini izvori iz SNS javljaju da je bilo poziva da se glasa i da se “radilo” tokom proteklog vikenda.

Da Vas podsetimo:  Vreme čudesa

Posebno je smešna konstatacija Milovanovića da su same Južne vesti to namestile. Pa ko bi se normalan bavio štelovanjem glasova dva SNS kandidata i to tokom vikenda? I šta bi mu to donelo kao mediju?

Ništa, naravno. Ili mnogo manje nego što donosi političarima koji imaju više osnova da se bave nelegalnim glasanjem. A pritom su nas i navikli da se u tim njihovim krugovima mnoge stvari rešavaju štelovanjem i “ispod žita”. Setimo se samo kako je na poslednjim izborima izlaznost naglo skočila u poslednjih sat i po.

Da li su i koliko uticali na rezultate i zašto je jedan hteo glasovima da ponizi drugog, to oni sami najbolje znaju, ali je sve što se dešavalo u 3 dana, koliko je trajala anketa, pokazalo nekoliko bitnih stvari.

Prvo, još jednom su svojim pokušajem da obezvrede anketu potvrdili koliko su vladajućoj stranci Južne vesti važne i bitne i koliko se “meri” i tumači svako slovo svakog teksta, iako oni često tvrde suprotno. Neretko uz uvrede i omalovažavanja.

Drugo, jasno je da lagane i ubedljive izborne pobede, iako na neregularnim izborima, u pobedničkoj stranci očiglendo ne donose mir. Naprotiv. Stvara se veći haos, jer je izazov moći veći.

Sve to je nafilovano ustrojstvom stranke koje je takvo da o svemu odlučuje jedan čovek. On kroji sudbinu svim funkcionerima i članovima koji pristajući na to, svesno ili ne, pristaju na podaništvo umesto da dostojanstveno idu kroz život. Pa i taj politički. Koliko je to podaništvo uzelo maha pokazuje i anketa. I tu je moralo da se pobedi, jer možda je baš to presudna poruka Vučiću.

“Glasanje” je, na kraju, najbitniju poruku poslalo nama, građanima Niša, a ona glasi – jadni mi sa ovakvim političarima.

Da Vas podsetimo:  Dijalog i odgovornost

Kako se nadati bilo kakvom uspehu i napretku kada se za najvišu funkciju kandiduju oni koji su slavili pobedu na “onakvim” izborima, koji javno obezvređuju anketu nekog medija na društvenim mrežama, a postuju fotografije rezultata u trenucima kada vode. Pritom, možda i uporno rovare kako bi i na kraju ostali prvi. Da ne pričamo o želji za ponižavanjem protivnika. To je već za tumačenje stručnih lica.

Ostaje nam da se nadamo da Niš ubuduće neće voditi neko kome će se Vučić opet drati u parku.

Ovaj carski grad to ne zaslužuje, a pitanje je da li bi nakon toga i ostao grad.

Aleksandar Stankov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime