Samo tri škole nose ime vojvode Mišića, a čak šest Vladimira Nazora

2
534
Foto: Printscreen

„A kod nas i dalje imate, recimo škole dve ili tri ‘Živojin Mišić’, a imate čak šest škola ‘Vladimir Nazor’. Objasnite vi meni kako je to moguće i kako je moguće da je našu zemlju više zadužio Vladimir Nazor nego Živojin Mišić? Iz kože bih iskočio, voleo bih da sam pogrešio u ovim podacima.“ – Predsednik Srbije o nazivima ulica i škola u Srbiji (Tanjug, Konferencija za medije, 30. 7. 2020. godine)

Govoreći o promeni naziva ulica u Beogradu, kao i o reakcijama građana i medija na to, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će „kosmopolitski grad poput Beograda čuvati Sarajevske ulice i škole ‘Vladimira Nazora’, ali ne sme da zaboravi svog Živojina Mišića, vojvodu Putnika, Bojovića i sve druge“.

Istakao je da u Srbiji postoje „dve ili tri” škole „Živojin Mišić”, a „čak šest” – „Vladimir Nazor”. Upitao se i „kako je moguće da je našu zemlju više zadužio Vladimir Nazor, nego Živojin Mišić”. (Konferencija za medije, 30. 7. 2020. godine)

Međutim, u bazi otvorenih podataka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, navedene su samo dve škole nazvane po hrvatskom i jugoslovenskom književniku Vladimiru Nazoru, koji je bio i predsednik Sabora tadašnje Narodne Republike Hrvatske. Jedna škola nazvana po njemu nalazi se u subotičkom naselju Đurđin, baš u ulici Vladimira Nazora, dok je, kako se navodi, druga škola u Janjevu, naselju u opštini Lipljan na Kosovu i Metohiji.

S druge strane, tri osnovne škole nose ime srpskog vojvode Živojina Mišića. Jedna se nalazi u opštini Mionica, druga u Osečini, a treća u Beogradu.

Foto: printscreen

Nakon što je postavio pitanje kako je moguće da je našu zemlju više zadužio Nazor, nego vojvoda Mišić, predsednik Srbije naglasio je da bi voleo da je pogrešio navodeći ove podatke.

Da Vas podsetimo:  Da li će komandir Žandarmerije snositi posledice?

Predsednik Srbije, dakle, jeste pogrešio, jer se u Srbiji dve škole, a ne „čak šest“ zovu „Vladimir Nazor“, dok je tačno da tri obrazovne ustanove u svom nazivu imaju ime Živojina Mišića. Zato izjavu predsednika Vučića ocenjujemo kao – poluistinu.

Izvor: Istinomer

2 KOMENTARA

 1. Први службеник Србије (Александар Вучић) тражио од другог службеника града Београда (Горана Весића) да лансира промену имена улица у Београду.

  Зашто је то урадио сада ?
  Зашто је то урадио кад грађани то нису тражили ?
  Зашто је то урадио кад то није ни важно ни хитно ?

  Одговор је прост : потребно је преусмерити пажњу са важних проблема на неважне. Ту стратегију манипулације људи, савршено је описао Ноам Чомски :

  http://www.medijskapismenost.net/dokument/comski:-Deset-strategija-manipulacije-ljudima

 2. Voleo bih da mi neko objasni šta su nas zadužili Doža đerđ, Petefi Šandor, Jožef Atila…. pa se desetine škola u Vojvodini, a ulice da i ne spominjem, zovu po njima, a vojvode koje je on nabrojao nisu . A njega neka je sramota što to zna , nama se jada , a ništa ne preduzima čak nastavlja i brani tu praksu. O reciprocitetu sa Mađarskom da i ne govorim. Njegov veliki prijatelj Orban javno se slika sa mapom velike mađarske i provocira kao i navijači Orbanovog ličnog fudbalskog kluba iz Bačke Topole. Naravno Čanka ne pušta da zalaje, već samo kad treba lajati po Srbima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime