Samostalnost Republike Srpske državni cilj

0
983

milorad-dodik(2)BANJALUKA, 8. JANUARA /SRNA/ – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će Srpska postojati i biti sve jača, te da njena samostalnost treba da se postavi kao državni i politički cilj.

Dodik je rekao da je prije toga potrebno poštovati Dejtonski sporazum i iz njega iskoristiti što se može.

„BiH ne može da opstane, jer nema dovoljno političke ljubavi za nju“, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je dodao da nijedno rješenje na nivou BiH nije dobro za Republiku Srpsku i da ona osjeća ogroman teret činjenice da se nalazi u BiH, ali da na otimanja nadležnosti u ranijem periodu mora da odgovori isključivo političkim sredstvima.

Dodik je upozorio da će Republika Srpska, ukoliko se nastavi ovakav slijed događaja, logično ispostaviti svoj zahtjev za samostalnošću, jer od BiH nema ništa.

Prema njegovom mišljenju, BiH je neupravljiva i neodrživa zemlja, koja još preživljava zbog straha od međunarodne intervencije i koja nema unutrašnji konsenzus o svom postojanju.

On je istakao da je prethodna godina bila izazovna, ali da nije bila najteža i najneizvjesnija u istoriji Republike Srpske, već da su njene institucije radile besprijekorno, ali i da je u ekonomskom smislu ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska protekle godine dodatno ojačala i svoju poziciju u BiH, ali i na regionalnom planu.

„Republika, koja je jasno odlučila da vodi politiku jačanja svoje autonomije, svojih institucija i da etablira svoje pravo na odluku o sebi samoj, svakako je još više uvjerena da smo na pravom putu. Taj put je osiguran činjenicom da je danas u BiH Republika Srpska faktor svih odluka“, rekao je Dodik.

Da Vas podsetimo:  Most na Ibru, ili - Da li će biti rata?

On je podsjetio da je prije nekoliko godina u pogledu integracija prema EU dominantan proces bio funkcionalna BiH, koji je podrazumijevao koncentraciju nadležnosti na nivou BiH, ali da su danas na sceni procesi koji uvažavaju ustavnu poziciju Republike Srpske, što predstavlja ogromnu pobjedu.

Prema njegovim riječima, veliki nalet prenosa nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH zaustavljen je prilikom reforme policijskih struktura u BiH.

„Druga faza je da se ospori ono što je oteto od nadležnosti, što nije nimalo jednostavno, ali se mora dovoditi u pitanje, jer je to urađeno mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dodik.

Govoreći o obilježavanju Dana i krsne slave Republike, 9. januara, Dodik je rekao da neprisustvo zvaničnika Federacije BiH govori o samoj BiH.

„Ni mi ne volimo BiH, pa je logično da ni oni ne vole Republiku Srpsku, ali ona zbog toga neće biti slabija“, rekao je Dodik.

Komentarišući „čestitku“ bošnjačkih organizacija povodom Dana Republike, Dodik je rekao da je ona došla iz Federacije BiH, a ne iz Srpske i da Srpska nije vođena politikom etničke mržnje.

„Ako neko ne želi pomirenje, onda to samo može pojačati naše uvjerenje da smo na pravom putu boreći se za naš status. Da li će oni nastaviti da se ponašaju negativistički prema Srpskoj? Naravno da hoće. Mnogi od njih su propatili i izgubili najmilije, ali je i na srpskoj strani bilo mnogo stradalih“, rekao je Dodik.

On je naveo da zločini nisu činjeni u ime Republike Srpske i da ona nikad nije imala plan te vrste, kao i da nijedno njeno rukovodstvo to nije postavljalo kao ciljeve.

„To što drugi misle da Republika Srpska ne treba da postoji je njihov problem. Republika Srpska je dobro mjesto za život svih i u njoj živi značajan broj Bošnjaka i Hrvata koji mogu da je ne vole, ali je važno da poštuju njene zakone“, rekao je Dodik.

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili nasilje prištinskih institucija

Govoreći o odlikovanju Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koje će mu biti uručeno u martu u Moskvi, Dodik je rekao da je ono rezultat dobrih odnosa koje Republika Srpska gaji prema ruskoj državi i Ruskoj pravoslavnoj crkvi i da je to partnerstvo prepoznato.

„Ne bih imao priliku da dobijem to priznanje da nisam predsjednik Republike, tako da razumijem da je to priznanje samoj Republici“, rekao je Dodik.

Izbore održati na dostojanstven način

BANJALUKA, 8. JANUARA /SRNA/ – Na sjednici Senata Republike Srpske ukazano je na potrebu da Srpska kroz predstojeći izborni proces prođe na staložen, miran i jedinstven način, te da izbori budu održani bez odlaganja, u fer i korektnoj atmosferi, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je na današnjoj sjednici Senata Srpske bilo riječi i o strukturalnom dijalogu, ekonomiji, te potrebi jačanja pravne države.

„Potrebno je jačati pravnu državu Republiku Srpsku na bazi Ustava i njenih zakona i učiniti sve da institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i prava uopšte budu vidljivije, a da Srpska mora u sljedeću fazu ući sa dodatnim jačanjem njenih institucija“, rekao je Dodik novinarima

Na sjednici je bilo riječi o izazovima koji su pred Republikom Srpskom u 2014. godini, kao što je obilježavanje stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata, te mogućnosti podizanja spomen-obilježja.

„Naravno da su izazovi obilježavanja početka Prvog svjetskog rata bili vezani i, već sada je vidljivo, usmjereni ka reviziji i redefiniciji činjenica o uzroku rata“, rekao je Dodik i dodao da će se Senat uključiti zajedno sa ostalim institucijama u organizaciju obilježavanja ovog događaja.

On je naveo da je na današnjoj sjednici formirana radna grupa koja bi do početka aprila trebalo da napravi program rada Senata za 2014. godinu i utvrdi teme kojima će se Senat baviti.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija… (5) I razum i patriotizam, zajedno!

Dodik je rekao da je na sjednici Senata ukazano i na mogućnost gradnje memorijalnog centra u Istočnom Sarajevu posvećenog za više od 6.000 Srba ubijenih tokom prošlog rata u federalnom Sarajevu i najavio da će tema sljedeće sjednice Senata biti položaj Srba u Federaciji BiH.

Senator Miroslav Mikeš rekao je da su na sjednici Senata ekonomisti i senatori pohvalno govorili o Ekonomskoj politici za 2014. godinu, koja je, kako kaže, jedino moguća u ovom trenutku.

„Govorilo se i o tome da strukturalni dijalog o reformi pravosuđa za sada nije dao očekivane rezultate i date su sugestije kako bi se to trebalo finalizirati da rezultat bude dobar“, istakao je Mikeš.

U tom kontekstu, kaže Mikeš, predloženo je i održavanje tematske sjednice na kojoj bi bilo riječi o pravnom sistemu Srpske.

On je naglasio da je zajednički stav da su sljedeći izbori veoma bitni za Srpsku koja je u uzlaznoj putanji u izgradnji svojih kapaciteta, a sve kako bi Republika Srpska poslije izbora zauzela dominantnu poziciju u BiH.

Mikeš je dodao da će u narednom periodu Senat uglavnom raditi u tematskim grupama kako bi pomogli institucijama vlasti koje rade svoj posao najbolje moguće i u interesu svih građana.

Današnjoj sjednici Senata prisustvovalo je 32 senatora, a u raspravi je učestvovalo njih 19.

NSPM

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime