Saopštenje Udruženja građana iz Obrenovca

0
1123

Obrenovac

Dana 11.08 sa početkom od 9h Udruženje naselja Braće Jugović nastavilo je sa mirnim protestima ispred opštine Obrenovac. Drago nam je što se skupilo  oko 500 građana i nadamo se da će se ta masovnost u ime celog grada, iz dana u dan,  povećavati.  Zahvaljujemo se na podršci sindikatu TENT-a kao i sindikatu smenskih radnika TENT-a koji sa nama učestvuju i podržavaju nas na ovim mirnim protestima koje održavamo, jer i njih ima preko 300 poplavljenih. Veliki pozdrav za ta dva sindikata TENT-a, a iskreno se nadamo i javno pozivamo sve sindikate svih javnih preduzeća u Obrenovcu da nas podrže, jer znaju da ne zastupamo interes našeg udruženja i naselja, vec celog Obrenovca.

Od svih pozvanih,  iz gradskih i republičkih vlasti, obratio nam se samo predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković koji je odgovarao na pitanja građana. Odgovorio nam je glasno i jasno svima da je ovu sramnnu i ponižavajuću kategorizaciju štete naših kuća, stanova, lokala, radila inženjerska komora Beograda, ne opština Obrenovac. G. Čučkoviću su se obratili  i predstavnici podstanara Obrenovca koji su zaboravljeni u ovoj katastrofi koja nas je sve snašla,  meštani koji žive u opštinskim stanovima potpuno  zaboravljeni za kategorizaciju, kao i vlasnici poplavljenih automobila. Javno je rekao da sve radi što je u njegovoj moći na lokalnom nivou, da se trudi da dovede što više donatora i investitora u naš grad, spominjao je da hitno treba da se urade zaštitni nasipi, da ne bi došli u opasnost od ponovnog potapanja našeg grada, čak i od malo jače kiše .

Javno smo postavili pitanje svim prisutnima na skupu, da li žele istog  momenta da prekinemo  miran protest, javno se svi potpišemo da krećemo u radnu akciju istog momenta, da se ti nasipi urade, ukoliko  novčana sredstva postoje u opštini Obrenovac. Svi prisutni su se složili sa idejom da krenemo istog momenta u već pomenuto, ali  je predsednik opstine rekao da te donacije tek treba da stignu u opštinu Obrenovac. Zatim mora da  se raspiše javni tender koja će firma to raditi i slično.  Napravili smo mali pomak,  bar nam se predsednik opštine obratio za razliku od prethodnih dana.

Da Vas podsetimo:  Za šaku gasa

Čučkoviću je postavljeno  konkretno pitanje šta je sa evropskom organizacijom IOM i dokle se stiglo po tim pitanjima. Predsednik opštine  je odgovorio, da dan kasnije  možemo ispred udruženja pogledati  ceo materijal  sa svim predračunima o proceni štete za  naselje Braće Jugović. Čučković je naglasio  da je baš naselje Braće Jugović odabrano kao prvi prioritet u sanaciji štete od poplava od strane opštine Obrenovac. Potvrdili smo da ćemo  pogledati kompletan (sporan) materijal o kategorizaciji.

Veliku štetu unesrećenim građanima naneo je gospodin Marko Blagojević  izjavama u vise navrata da je ta pomoć već dodeljena, urađena sanacija i to vlasnicima čiji su objekti ocenjeni kao četvrti stepen štete u kategorizaciji. Naglašavamo da do današnjeg dana  mi nismo dobili BAŠ NIŠTA!!! I da napomenemo, na tu temu razgovaramo od 22.06.2014, još  pre donatorske konferencije, pre tih sramnih kategorizacija, pre tog IOM-a… Samo smo tražili obećanu prvu pomoć od 250 hiljada dinara koje je premijer obećao. I  samo imamo papire, rešenja, obećanja i lepu reč, sada je već 11.08.2014. i ne znamo kako TO MISLE  da sve  naše kuće završe, škole, obdaništa, zaštitne nasipe.

Najavljujemo za sutra u 9h nastavak  mirnih protesta ispred opštine Obrenovac u nadi da će  premijer Vučić da nam se obrati,  još  verujemo da će nam pomoći…. ako ne može on, neka nam obezbedi  adekvatnog sagovornika za rešavanje naših problema. Još  od juna meseca smo govorili da nećemo čekati 1. septembar, ulaziti polako u jesen i zimu bez ičega i praznih zidova, i evo dođoše na red i te škole,  ta obdaništa, kako ONI to misle da izvedu, zaista ne znamo.

Još  jedan veliki pomak smo napravili, oglasio nam se preko medija  i predsednik Srbije, pa evo ovom prilikom i njega javno pozivamo da dođe u Obrenovac i lično se uveri  da u gradu  NIJE URAĐENO NIŠTA  od obećanog. I sam  g. Tomislav Nikolić  je rekao da bi sve na sanaciji  trebalo raditi  mnogo brže. Za sada toliko od Udruženja naselja Braće Jugović koje zastupa 90% građana Obrenovca.

Da Vas podsetimo:  U ZEMLJI PRED BANKROTSTVOM ZIDAJU DVORCE I ŽIVE KAO ŠEICI

u Beogradu, 11.08.2014.

Udruzenje naselja Braće Jugović Obrenovac

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime