Šapčanka Persa bila je najveći prestonički zadužbinar

0
986

U Kneževini Srbiji te davne 1857. godine u šabačkoj činovničkoj porodici oca Nikodija i majke Jelke rodila se Persida. Nekoliko godina po njenom rođenju, porodica se preselila u Beograd, jer je Persidin otac radio u ministarstvu građevine.

Iz prvog braka Persida je imala sina Vojislava koji je umro mlad. Po drugi put se udala sa 26 godina, za beogradskog trgovca, rentijera i dobrotvora Ristu Milenkovića.

Persida i Rista bili su jedni od najvećih beogradskih zadužbinara

Prestonica Srbije i te kako ima za šta da bude zahvalna ovom bračnom paru. Persida je tri puta usnula isti san, po kom je trebalo da podigne crkvu na mestu gde se Senjak spušta u Topčiderski park. Baš tu je ova velika dobrotvorka podigla ženski manastir Vavedenja Presvete Bogorodice 1935. godine. Tokom Drugog svetskog rata u ovom manastiru boravilo je oko pedesetoro dece.

Zaslužna je za podizanje Crkve Svete Trojice u Kumodražu, kao i osnovne škole u Ulici Kraljie Natalije u kojoj se danas nalazi Matematička gimnazija.

Ova slavna ktitorka darovala je i zemljište za izgradnju sirotišta za decu u Tabanovačkoj ulici, kao i dve kuće i vilu – takođe za sirotu decu.

Trgovačkoj Akademiji ostavila je kuću u Dobračinoj ulici, kuću u Zmaj Jovinoj ostavila je Beogradskom univerzitetu, a vilu u Rumunskoj poklonila je Crvenom krstu.

Testament je napisala 1937. godine, kako se njen dobrotvorni rad ne bi prekinuo. Navela je sve što želi da pokloni svom narodu, a osnovala je i Zadužbinu Perse R. Milenkovićke, od čijih prihoda su se studenti slali u inostranstvo na usavršavanje.

Kako je Beograd upamtio Persidu

Kuća Perside i Riste Milenković na uglu Knez Mihailove i Obilićevog vence nastradala je u bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

Persida je preminula 8. februara 1943. godine u Beogradu i sahranjena je u manastiru Vavedenje. Na njenoj sahrani govorili su mitropolit skopski Josif, ministar prosvete Velibor Jonić i predsednik srpske vlade general Milan Nedić.

Da Vas podsetimo:  Strašna priča iz Gračanice: NATO nam je ubio decu po vedrom danu - umesto imena ostale tri tačke...

Na Senjaku, u blizini manastira koji je podigla, nalazi se ulica Perside Milenković.

Dokaz da je Beograd nikada neće zaboraviti. A Beograđani?

Izvor: dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime