Saradnici guvernerke dobili povišice u februaru od 50.000 dinara

1
982

Plate najbližih saradnika Jorgovanke Tabaković u Savetu guvernera NBS uvećane su u februaru više od prosečne plate u Srbiji.

Jorgovanka-TabakovicDok Vlada smanjuje plate u javnom sektoru radi opšte štednje, u NBS, gde je prosečna zarada veća od 83.000 dinara, naknade rastu, piše Blic.

Prema podacima iz Informatora o radu te državne institucije, zarade predsednika i članova Saveta u februaru ove godine bile su veće od 50.000 do 63.000 dinara u odnosu na januar 2015. Plate svakog od četiri člana Saveta uvećane su sa 153.000 na 203.000, dok je naknada predsednika Saveta povećana sa 191.000 na 254.000 dinara.

Na pitanje otkud povišice u Savetu, iz centralne banke dobijen je prilično uopšten odgovor. „Osnovica za obračun zarada i naknada funkcionera za tekući mesec je prosečna mesečna zarada u NBS iz prethodnog meseca. Osciliranje visine zarada funkcionera posledica je različite visine prosečne zarade, koja zavisi od isplaćene zarade, toplog obroka, bolovanja, noćnog, terenskog rada“, stoji u odgovoru NBS.

Međutim, prema saznanjima lista, članovi Saveta guvernera jesu dobili povišicu, ali samo za februar. Razlog, kako je rekao jedan od članova Saveta, može da bude „vanredna isplata“. „Ne znam šta je konkretno u pitanju, ali generalno može biti bonus za recimo, dodatnu reviziju. Isplata je uvećana samo u februaru. Naknada koju smo primili u martu, vraćena je na nivo iz januara“, kaže izvor Blica.

Zvanični podaci pokazuju i da su od kada je Vlada uvela smanjenje zarada u čitavom javnom sektoru, plate pojedinih funkcionera u NBS išle kontrasmerom. Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Tabakovićeva je u januaru prošle godine prijavila zaradu od 535.000 dinara, da bi u februaru ove godine njena plata bila 557.000 dinara. U istom periodu plata viceguvernera Ane Gligorijević je povećana sa 429.000 na 459.000 dinara.

Da Vas podsetimo:  Tepić Grčiću: Objasnite narodu zašto je EPS u rasulu

Prosečna zarada u NBS skoro je duplo veća od prosečne zarade u Srbiji, a 2,2 puta premašuje prosečnu zaradu prosvetnih radnika. U februaru ove godine u centralnoj banci se zarađivalo 83.000 dinara u proseku. Istovremeno, prosečna zarada ostatka države je 42.000 dinara.

021.rs / Blic

1 KOMENTAR

  1. Politicari i bankari jesu jedini koji pristojno zive u Srbiji….imamo dve klase,sa jedne strane politicari i bankari i sa druge siromasno stanovnistvo Srbije..sve vas voli Superhik.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime