SARAJEVO: Sjećanje na stradanje pripadnika JNA

0
108
Dobrovoljačka nj(Foto: RTRS)

Navršava se trideset godina od događaja u Sarajevu i oružanog napada na pripadnike i objekte Jugoslovenske narodne armije prvih dana maja u tom gradu.

U sukobima, koji su kulminirali 3.maja napadom paravojnih muslimansko hrvatskih formacija na vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj, koja se povlačila u skladu sa dogovorom postignutim pod pokroviteljstvom Unprofora, ubijena su 42 vojnika, oficira i civilna lica na službi u JNA.

Poslije nekoliko obustavljanih istraga, pravdajući se nedostatkom dokaza, Tužilaštvo BiH je sa 30 godina zakašnjenja tek prošle sedmice podiglo optužnicu protiv 11 lica iz muslimansko hrvatskog političkog i vojnog rukovodstva najdirektnijih organizatora i izvršilaca tog zločina.

U Istočnom Sarajevu i Sarajevu sutra će biti obilježeno 30 godina od zločina paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamističkih falangi nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Ovaj događaj organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Program će biti realizovan uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske, srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, rukovodstva gradova i opština, članova porodica poginulih pripadnika JNA, preživjelih učesnika, kao i predstavnika Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Očekuje se prisustvo i predstavnika nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog i Narodnooslobodilačkog rata, te gradskih i opštinskih udruženja i građana, najavljeno je iz Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

https://iskra.co/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime