Savet: Država Tanjugu omogućila da stvori medijsku imperiju

0
125

Savet za borbu protiv korupcije objavio je izveštaj o Tanjugu u kojem se navodi da su privatizacijom žigova i ostalih imovinskih prava te novinske agencije novi vlasnici u mogućnosti da stvore ozbiljnu medijsku imperiju uz sve pogodnosti koje su dobili i dobijaju od države.

“Njihova najveća obaveza je da se svojim uslugama ne zameraju vlasti, a kakve će benefite od toga imati građani to i nije bila tema prilikom ugovaranja prodaje”, navodi se u izveštaju Saveta koji je dostavljen Vladi Srbije.

Savet je podsetio da je Tanjug pravno prestao da postoji krajem 2015. godine, ali da je agencija nastavila da radi sve do prodaje njenih imovinskih prava privatnoj beogradskoj firmi “Tačno”, decembra 2020. godine.

Tanjug je marta 2021. godine izbrisan iz Agencije za privredne registre.

Po oceni Saveta za borbu protiv korupcije, prodajom žigova i imovinskih prava Tanjuga ostalo je puno nerešenih problema, pre svega zaostale obaveze iz poslovanja koje nisu prenete na Republičku direkciju za imovinu, a nejasno je i kolike su te obaveze, prema kome, u kom iznosu i iz kojih izvora će biti izmirene.

“Pogodnostima koje je kupac ‘Tačno’ dobio kupovinom žigova i drugih imovinskih prava Tanjuga nije kraj. Pored državne imovine koju koristi po izuzetno povoljnim cenama omogućava mu se da dobija i poslove od državnih institucija”, ukazao je Savet.

Poslovi sa državom vredni više od 22,5 miliona dinara

Kako je objašnjeno, iako se raspisuje javna nabavka za medijsko praćenje i druge medijske usluge pojedinih ministarstava i drugih državnih institucija, ponudu najčešće dostavlja jedan ponuđač, a to je, prema Portalu javnih nabavki, najčešće Tanjug, odnosno društvo “Tačno”.

U izveštaju Saveta je navedeno je da je tokom 2021. godine, do sredine novembra, vrednost ugovorenih nabavki ministarstva i državnih institucija sa firmom “Tačno” bila 22,57 miliona dinara.

Da Vas podsetimo:  Mediji: Dinko Gruhonjić dobija 330.000 dinara po tekstu od stranih fondacija

Savet je Vladi Srbije preporučio da naloži državnim institucijama da prestanu sa finansiranjem medijskih usluga medijima sa privatnim vlasništvom i dodatno finansijski opterećuju sve građane.

Ocena Saveta je da ako postoji posebna potreba za dodatnim medijskim uslugama državnim institucijama, to treba da radi javni servis koga građani Srbije već plaćaju. Preporuka je i da ministarstva preispitaju programsko sufinansiranje medija.

Zakup poslovnog prostora u centru Beograda

Savet je preporučio da Vlada Srbije preispita ugovor o zakupu poslovnog prostora u centru Beograda koji koristi firma “Tačno”, a koji je ranije koristio Tanjug, “imajući u vidu da je zaključen slobodnom pogodbom i duplo je manja vrednost tog zakupa od cene zakupa koji grad Beograd plaća iz budžeta privatnim firmama za korišćenje prostora predškolskih ustanova”.

Zatraženo je da na sajtu Republičke direkcije za imovinu budu dostupne informacije u vezi sa iznosom ukupnih obaveza Tanjuga, zatim informacije o vrednosti 205 umetničkih dela koja su bila u vlasništvu te agencije i da se u što kraćem roku predloži rešenje za imovinu agencije u Skoplju, Podgorici i Zagrebu.

Izvor: Beta

Foto: Tanjug

https://bizlife.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime