SĆF: Kurir se pridružio trendu podnošenja SLAPP tužbi, nastavljajući da pritiska i zastrašuje novinare, urednike i izdavače medija

0
176
Tužbom protiv medija i NVO, od kojih traži 11 miliona dinara, Kurir se pridružio trendu podnošenja SLAPP tužbi kojim nastavlja da vrši pritisak i zastrašuje novinare, urednike i izdavače medija, odnosno da ugrožava medijske slobode i informisanje u javnom interesu, kaže se u reagovanju Slavko Ćuruvija fondacije.
Priložene naslovne strane Kurira nemaju nameru da promovišu taj list i izazovu uznemirenje, već da ilustruju uobičajenu praksu tog lista (foto: Kolaž Slavko Ćuruvija fondacije)

„Kurir, vicešampion kršenja Kodeksa novinara Srbije u 2020. prema podacima Saveta za štampu, od Slavko Ćuruvija fondacije i još četiri tužena izdavača medija traži 11 miliona dinara zbog tekstova koji analiziraju lažne vesti i govor mržnje u tom listu tokom 2020. godine. Tuženi su izdavači Cenzolovke, Raskrikavanja, Javnog servisa, lista Danas i Udruženje Centar za interkulturnu komunikaciju“, stoji u reagovanju Slavko Ćuruvija fondacije povodom tužbe izdavača Kurira, koje prenosimo u celini:

„Kurir je tokom 2017 – 2019. nosio i titulu šampiona među tabloidima po broju tužbi zbog povreda ugleda i časti, govora mržnje, zaštite maloletnika i drugih povreda Zakona o javnom informisanju i medijima, prema analizi Slavko Ćuruvija fondacije i Centra za pravosudna istraživanja. Analiza je obuhvatila pet tabloida koji najčešće krše Kodeks novinara – Alo, Informer, Blic, Srpski telegraf i Kurir.

Prema istoj analizi, Kuriru je pravnosnažnim sudskim presudama naloženo da na ime odšteta u tim predmetima plati najmanje 8.049.000 dinara.

Izveštavanje o ovim činjenicama Kurir u svojoj tužbi naziva radnjom „nepoštene tržišne utakmice, odnosno nelojalne konkurencije“, i od tuženih traži solidarnu naknadu nematerijalne štete u iznosu od 11 miliona dinara. Tužba je podneta Privrednom sudu u Beogradu jer se svi bavimo „izdavanjem medija na identičnom tržištu“ i predstavljamo „konkurente u smislu Zakona o trgovini“.

Osim Zakona o trgovini, Kurir tvrdi da su informacije o broju lažnih vesti i govora mržnje na stranicama tog lista „objavljene suprotno odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, suprotno odredbama Kodeksa novinara Srbije i Kodeksa poslovne etike“, te da su narušile poslovni ugled tog lista.

Da Vas podsetimo:  Diskriminacijom IN Medije opština krši zakon

Ovime se Kurir pridružuje trendu podnošenja SLAPP tužbi, poput onih Milenijum tima protiv lokalnih medija. Na taj način Kurir nastavlja da vrši pritisak i zastrašuje novinare, urednike i izdavače medija, odnosno da ugrožava medijske slobode i informisanje u javnom interesu.

SĆF i Cenzolovka će nastaviti da beskompromisno brane pravo na slobodu izražavanja i pravo građana da budu tačno i objektivno informisani. Ako u tom poslu uspemo da ubedimo i ponekog čitaoca Kurira da ne baca novce na distributere lažnih vesti, klikbejtova i mržnje prema drugima i drugačijima, smatraćemo da smo u tome i uspeli“, kaže se u saopštenju SĆF.

izvor:http://cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime