Sedam najzdravijih namirnica na svetu

4
1352

njrhnjfdskewsdkls-640x427Da li ste znali da se u vašem domu krije najzdravija hrana na svetu? Super hrana se sastoji od super sastojaka koji vašem telu pružaju sve potrebno za zdravlje.

Vreme je da vas upoznamo s najzdravijom hranom i s njenom najjednostavnijom i najukusnijom pripremom.

1. Gljive

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamena za crveno meso. Gljive regulišu nivo estrogena kod žena, i štite od raka dojke.

Brz recept: Iseckajte gljive na šnitove i prepržite na maslinovom ulju, dodajte luka i vina te dinstajte dok vino ne ispari. Odličan prilog uz pečene pileće grudi

2. Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola, i vrlo koristan za regulaciju probave.

Brz recept: Skuvajte ječam i pasulj i dodajte koje god vam povrće padne na pamet i dobili ste ukusno varivo. Želite li bolji ukus prepržite komadiće pršute i dodajte u varivo.

3. Orasi

Neverovatna namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.

Brz recept: Kako bi iz ove namirnice izvukli samo najzdravije nije potrebna nikakva priprema. Pomešajte šaku oraha, suvih smokvi i seme anisa i dobili ste energetsku bombu koju možete kombinovati umesto dezerta ili između obroka.

4. Integralna testenina

Najzdraviji oblik testenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Žitarice celog zrna vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

Brz recept: Prepržite malo luka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i seckan paradajz. Umak poslužite s parmezanom uz integralnu testeninu.

5. Puter od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Puter možete i sami da napravite.

Brz recept: Izmiksajte 2 šoljice prženog kikirikija ili badema, jednu i pol kašičicu ulja, pola kašičice smeđeg šećera i prstohvat soli. Volite li slađi puter dodajte malo meda.

Da Vas podsetimo:  Poznati glumac ima 1.800 koza, živi na dedovini, ali ne odriče se ni glume

6. Borovnica

Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno koristan za jačanje krvnih sudova. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

Brz recept: Sladoled od vanile ili jogurt prelijte ovim ukusnim voćem i dobili ste zdrav dezert.

7. Sočivo

Sočivo se ubraja u grupu zrnatih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vredna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljenih hidrata.

Brz recept: Sočivo se odlično uklapa sa paradajzom, lukom,, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem i ovčjim i kozjim sirevima pa napravite ukusno varivo ili kao prilog mesu.

http://webtribune.rs

4 KOMENTARA

  1. Koliko pitanja! Baš poznajete biohemiju. Hajde sad malo o polinonsaturiranim kiselinama, koje zovete omega-3 sa svojim znanjem stečenim na internetu a možda i na Pinku…

    • „Polinonsaturiranim“, he he… kanda malo zanosis na novo-hrvacansko skrnavo-srpsko narecje Pitagorice? Usput, to jesu omega-3 (visestruko nezasicene, ili polyunsaturated) masne kiseline, jer imaju prvu dvostruku (nezasicenu) vezu na trecem atomu ugljenika od metilne grupe na kraju – otud omega – svog molekula. Mogu li jos necim da pomognem?

  2. Najzdravije na svetu? Glupost. Zasto su gljive generalno zdrave? Zasto je jecam zdraviji od zita, spelta, ovasa ili razi? Zasto su orasi bogati omega-3 masnim kiselinama – zato sto one cine oko 5% njihovih masnoca? Zasto je „integralna testenina“ (zasto je to bolje nego „testenina od celog zrna“?) bolja od samog zrna? Zasto bi puter od badema ili kikirikija bio bolja hrana od samog badema ili kikirikija? Zasto bi kikiriki uopste bio zdrav, znajuci da je cesto zagadjen mikroskopskim gljivicama i njihovim majkotoksinima (micotoxins, medju najjacim poznatim otrovima)? Zasto bi badem, kao i socivo (kao i orasi i zitarice) bili posebno zdravi, znajuci da sadrze znatan nivo phytates-a, koji bitno smanjuju, cak i sprecavaju absorpciju minerala, ne samo iz same hrane, nego i iz bilo koje druge prisutne u probavnom traktu?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime