Sednice niške Skupštine prenosi TV šefa odborničke grupe SNS, građani to plaćaju 100.000 dinara po satu

0
248
Opozicija kritikuje što Kopernikus prenosi sednice, jer ova TV nije vidljiva svima; foto: printscreen

Kamere Kopernikus televizije, u vlasništvu šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Zvezdana Milovanovića, odnedavno prenose zasedanja odbornika Skupštine grada Niša, umesto Niške koja je godinama to radila, ali po višoj ceni. Predsednik parlamenta Boban Džunić kaže da je reč o starom ugovoru koji je sa Milovanovićevom TV zaključila prethodna SNS vlast, a građani to plaćaju 100.000 dinara po satu prenosa.

Niška televizija je još kao javno preduzeće prenosila sednice niške Skupštine, a potom i godinama dobijala na tenderu i naplaćivala oko i više od 1.000 evra za sat prenosa. Reč je o televiziji koja je u mešovitom vlasništvu vlasnika Zone plus i Belle Amie, koja inače na konkursima za medije svake godine dobija najveći deo predviđenog novca.

Međutim, njihove kamere više nisu na sednicama gradskog Parlamenta. Zamenile su ih one Kopernikus televizije, koja je u vlasništvu poverenika SNS Zvezdana Milovanovića, koji je od avgusta, kada je formirana nova-stara gradska vlast u Nišu, postao i šef odborničke grupe naprednjaka u Skupštini.Tradicija prekinuta – umesto Niške prenos na TV Kopernikus; foto: JV

Tradicija prekinuta – umesto Niške prenos na TV Kopernikus; foto: printscreen

Suvlasnik Niške i vlasnik Belle Amie televizije u Nišu koja se reklamira kao „medijska imperija“ Vidosav Radomirović kaže da je prošle godine prekinuta tradicija, jer nisu dobili na tenderu da prenose sednice, ali ne zato što su ponudili visoku cenu.

To je pitanje za druge, nije pitanje za mene – kako je Kopernikus dobio na tenderu, a nije ispunio uslove prosto. To ja ne mogu da komentarišem. Mi smo konkurisali i na tenderu je dobila druga televizija. Tender je bio nekad prošle godine. Ali očekuje se novi tender pa ćemo ponovo da konkurišemo, pa ako prođemo prošli smo, ako ne nikom ništa – navodi Radomirović.

Da Vas podsetimo:  Kakva je bila kampanja?

Zašto je prvi put posle više godina izabran Milovanovićev Kopernikus za prenose sednica – ne zna predsednik Skupštine Boban Džunić, jer kaže da su taj ugovor nasledili.

Ono što je proverio i javio novinarima jeste da građani za to plaćaju 80.000 dinara po satu prenosa, odnosno 100.000 dinara sa PDV-om.Džunić kaže da ima novca po starom ugovoru za još sati prenosa; foto: JV

Prema tom tenderu i na osnovu tada zaključenog ugovora iz prethodnog mandata prenosilac sednica Skupštine grada je Kopernikus televizija i novac koji je bio opredeljen još uvek nije utrošen – navodi Džunić.

Kolika je ukupna vrednost ugovora nije poznato, a Džunić kaže da je tražio te informacije od Uprave za finansije i da ih očekuje. Ima dovoljno novca za još sednica, takođe nije mogao da precizira za koliko, a ne zna ni kako onda vlasnik jedne televizije najavljuje novi tender.

Pa najavio je direktor Niške televizije verovatno, pošto se on tako interesuje. Pa dobro, neka sačeka, kad bude Uprava za finansije raspisala onda. Ne znam kako neko može da najavljuje, a ne zna precizne informacije. Ranije je to radila nadležna Uprava, sada je to na budžetu Skupštine, ali pošto mi nemamo ljude koji su zaduženi za tender ja onda upućujem zahtev Upravi za finansije i oni preko svoje nadležne službe za javne nabavke to raspisuju. Još nisam to uputio, jer ima još mogućnosti po starom ugovoru da se održavaju sednice i da se to prenosi, za sada nema potrebe za novim tenderom – pojašnjava Džunić.

Prenos na Kopernikusu kritikuje opozicija „zbog medijskog mraka“

Na poslednjem zasedanju povodom prenosa sednica na televiziji jednog od odbornika reagovao je Branislav Jovanović iz koalicije „Niš moj grad“, koji je apelovao, pre svega na gradonačelnicu Draganu Sotirovski, da obnovi ugovore o prenosu sa televizijama Belle Amie ili Niška, koje dobijaju milione na konkursima za medije.Jovanović smatra da treba da prenosi još jedna TV, kada već dobija milione za informisanje; foto: JV

Da Vas podsetimo:  Izveštaj iz "paralelne stvarnosti": Kako je REM analizarao izveštavanje televizija tokom predizborne kampanje

Pošto čujem da nemate ugovor sa Niškom TV, što me je zaprepastilo, ja bih apelovao, pre svega na gradonačelnicu, da se taj ugovor obnovi ili da se zaključi sa Belamijem, jer se daju ogromna sredstva, čujem blizu 70 miliona dinara, a i opštine daju za informisanje, jer ova Skupština može da se gleda samo preko Kopernikusa. Ja vas molim da neke tradicije ne rušite koje su proslavile ovaj grad kao medijsku republiku, jer smatram da je potrebno da nešto na tom planu uradite, krajnji je trenutak – poručio je Jovanović za govornicom.

Za Južne vesti pojašnjava da je to rekao zbog medijskog mraka koji je još mračniji zbog prenosa sednica na samo jednoj televiziji, koju nemaju svi građani, a Skupština je, napominje, jedno od retkih mesta gde glas opozicije u Nišu može da se čuje.

Mislim da je ovo stanje neodrživo, da je to monopol i da treba pod hitno nešto da se uradi. Mi ćemo na tome istrajavati do kraja – da se uključe bar dve TV u prenos sednice, jer sednice onda nemaju svrhu. Prvo ruši se tradicija, drugo informisanost građana je na najmanjem mogućem nivou. Nema nas u medijima, nema nas u prenosima, jer ko gleda Kopernikus? Gleda određeni broj ljudi, ne želim ja da ih omalovažim, ali veliki broj ljudi nema. Mi smo tražili da Belami prenosi, ako već dajemo pare za medijske projekte, neka se to usmeri na informisanost građana – pojašnjava.

Jovanović napominje da je prvi put prošle nedelje posle više godina održana debatna emisija na lokalnoj televiziji, kada je bio gost upravo sa Milovanovićem kod Dušice Dejić na televiziji Belle Amie, a da inače opozicije gotovo da uopšte nema u medijima, osim na dva portala koja pišu o njihovim inicijativama, iako građani skoro 100 miliona dinara plaćaju za informisanje.

Da Vas podsetimo:  Nataša Miljković: RTS od svojih gledalaca vešto skriva suštinske probleme

Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime