Selaković pred SB UN: Krajnji cilj Prištine je progon Srba sa Kosova

1
30

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je na sednici Saveta bezbednosti UN optužio prištinske vlasti da sabotiraju napore Beograda i drugih aktera u briselskom dijalogu sa krajnjim ciljem progona Srba sa Kosova.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu, Selaković je na sednici u Njujorku rekao da Priština „aktivno radi na postavljanju administrativnih prepreka, preduzimajući mere koje nisu dogovorene u briselskom dijalogu“.

„Neodgovornim ponašanjem Priština sabotira napore ne samo Beograda, već i Evropske unije i drugih uključenih aktera iz međunarodne zajednice, sa namerom da postigne dva cilja. Prvi cilj je izbegavanje sprovođenja preuzetih obaveza, a drugi, krajnji i daleko alarmantniji je zastrašivanje, marginalizacija i progon Srba“, kazao je Selaković.

Na sednici na kojoj se razmatra Guterešov izveštaj za period od 16. marta do 15. septembra 2022. godine, Selaković je naveo da Priština primenjuje politiku reciprociteta, „dobro osmišljenu malicioznu strategiju koja nažalost nije samostalno smišljena“.

„Stalno insistiranje na međusobnom priznanju kao centralnom delu dijaloga demonstrira suštinsku nespremnost rukovodstva u Prištini za pronalaženje bilo kakvog kompromisnog rešenja“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je optužio kosovske vlasti da „jednostranim potezima svesno i sistematski doprinose etničkim podelama i diskriminaciji nealbanskog stanovništva“.

„Nažalost, poslednjih nekoliko meseci nisu doneli više stabilnosti (na Kosovu) i situacija nije onakva kakva je predstavljena uizveštaju. Jednostranim potezima Priština nastavlja da svesno i sistematski doprinosi etničkim podelama i diskriminaciji nealbanskog stanovništva. Prema našim saznanjima, zabeleženo je 105 etnički motivisanih incidenata od početka godine“, kazao je Selaković.

Naveo je da Priština „svesno potpiruje međuetničke tenzije, koristeći sve raspoložive metode“.

„Priština je fokusirana na ono što se desilo u prošlosti, ali zaboravlja da pomene kako nealbanci na Kosovu danas žive. Srbe i dalje zastrašuju na različite načine, primoravaju ih da napuste sela i gradove, i obeshrabruju pokušaje raseljenih da se vrate“, rekao je Selaković.

Da Vas podsetimo:  Dačić: Srbija uspela da odloži pitanje članstva takozvanog Kosova u Savetu Evrope

Dodao je da prištinske vlasti „planski rade na tome da uklone i izbrišu što je više moguće kulturnog i nacionalnog diverziteta koji još opstaje“.

„Neophodna je istinska politička volja međunarodnih činilaca i Prištine, kako bi se stvorili uslovi za početak kraja diskriminacije na nacionalnoj osnovi i zajednički život u južnoj srpskoj pokrajini“, kazao je Selaković.

On je rekao da Srbija „ni na koji način ne može da obuzda revolt koji vlada među nealbanskim stanovništvom“na Kosovu, jer su protesti građana „bunt protiv dugogodišnjeg institucionalnog nasilja i obespravljivanja“.

„Uprkos svemu, Beograd je dosledno opredeljen za politiku mira, pomirenja i regionalne saradnje koju sprovodi srpsko rukovodstvo, vođeno vizijom izgradnje zajedničke i prosperitetne budućnosti Balkana“, naveo je.

Šef srpske diplomatije je rekao da je za Beograd „neprihvatljivo da se trenutne geopolitičke okolnosti koriste da se jednim potezom precrta ono na čemu je godinama mukotrpno rađeno“.

„Beograd je institucionalno od samog početka uključen u dijalog, dok je posvećenost druge strane varirala i varira u zavisnosti od političke opcije koja je na vlasti“, dodao je Selaković.

Srbija „izuzetno poštuje“ aktivnosti Unmika na Kosovu, ali ta misija još nije postigla svoj glavni cilj, miran i normalan život za sve građane Kosova, naveo je Selaković i dodao da se Beograd zalaže za nastavak delovanja Misije UN u nesmanjenom kapacitetu.

1 KOMENTAR

  1. Nije mu Vučko dozvolio da izmuca R1244 ……… Što više vrijedi od njegove cijele i jadne besjede !!!
    Nije cilj Srbije ostanak i “ pravda “ Unmika, već R1244 !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime