Servilna Servia

Jedan manje ili više

0
946

jelkoI pored toga što je Srbija (Servia1) na najservilniji mogući način ispunila gotovo sve uslove, koje je pred nju postavila evroatlantska alijansa, ponovo stižu „aberi“ da međuvladina konferencija o otpočinjanju pregovora o članstvu u EU neće početi onako kako je planirano – (najkasnije) u januaru sledeće godine.  Da li se premijer Srbije izleteo kada je takvu „nemilu“ vest ozbiljno shvatio i plasirao je u javnost? Ili Ivica Dačić ima određena saznanja da će pomenuta konferencija biti odložena?

Ambasador Nemačke je odgovorio onako kako mu i priliči, diplomatski, da on „nije čuo“ da bi moglo doći do pomeranja na agendi EU kada je u pitanju pomenuta konferencija. Slično su postupili i diplomate iz Velike Britanije, kao i iz drugih evropskih zemalja koje se ni za šta ne pitaju. Niko, vele, nema pojma otkud je Ivici Dačiću palo na pamet da takvu „vest“ prihvati kao ozbiljnu.

Narod bi rekao, u strahu se velike oči. Ali, zbog čega bi Ivica Dačić bio uplašen i ukoliko se prvi susret vlada EU i Srbije ne održi onako kako je planirano? Možda se boji da će SPS-u i njemu lično opasti popularnost među biračima Srbije? Ovako, Dačić izgleda hoće da svali krivicu na Evropsku uniju, koja (vidi čuda!), za razliku od Srbije, ne ispunjava svoje obaveze – krši svoja obećanja. Ili misli da će puštanjem takve „buve“ da predupredi eventualnu mogućnost da se Evropska unija (čitaj Nemačka) popišmani?

Ako je prvo u pitanju (popularnost), ni SPS ni Ivica Dačić ne bi trebalo da se posebno brinu za svoj rejting. Oni će svoj procenat od 10-15 odsto birača uvek imati (barem dok su u koaliciji sa JS i PUPS-om), bez obzira kakvu politiku vodili, jer za njih glasaju oni kojima je SPS na srcu i oni koji budu privučeni „patriotskim“ govorima Ivice Dačića. Plus oni Palmini i Krkobabićevi „fanovi“.

Da Vas podsetimo:  Doviđenja do oslobođenja

Ako se tu radi o Dačićevom „probnom balonu“; to jeste, o preventivnoj „akciji“ za sprečavanje Nemačke da opet uloži svoj veto na približavanje Srbije Evropskoj uniji, tada je to urađeno prilično diletantski. Naime, jasno je da će Nemačka postupiti onako kako smatra da treba da postupi i da je nikakve srpske „žalopojke“ u tome neće i ne mogu sprečiti. A Nemačka sigurno neće Srbiji dopustiti da uđe u pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, pre nego što se reše pitanja policije i sudstva na severu Kosova i Metohije.

Postavlja se pitanje na koji način će srpska vlast uspeti da odgovori na ključne zahteve nemačkog Bundestaga. Ukidanje sudova pod ingerencijom države Srbije na Kosovu i Metohiji bio bi jasan i nedvosmislen protivustavni čin. Opet, oni koji su doboko zagazili u protivustavne radnje, nemaju nekog posebnog razloga da se boje daljeg gaženja Ustava Republike Srbije.

Samo pre sedam dana Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta usvojio je rezoluciju kojom se traži da pregovori o pridruživanju započnu pre kraja ove godine. Izveštaj o napretku Srbije u evrointegracijama podneo je veliki srpski „prijatelj“ Jelko Kacin. U stvari, kada se bolje pogleda pomenuta („afirmativna“) rezolucija EP-a, može se videti da stvari ne stoje po pitanju „konsenzusa“ Evropskog parlamenta baš onako kako tvrdi Jelko Kacin i kako to prezentuju srpski političari i mediji. Tamo se nalazi i rečenica, koja glasi:

Smatramo da međuvladina konferencija EU i Srbije treba da se održi u decembru 2013, ako se ispune uslovi koje je u junu zacrtao Evropski savet.“

Iz svega postaje jasno da će međuvladina konferencija biti održana, ukoliko Srbija ispuni sve zahteve u vezi Kosova (i Metohije). Druga pitanja na koja Srbija treba da odgovori da bi uskladila svoje zakone i norme evropskim „standardima“, trenutno su sasvim gurnuta u zapećak. O njima će se raspravljati kada Srbija zvanično prizna natovsko-šiptarsku paradržavu.

Da Vas podsetimo:  Ta divna stvorenja

Sada se, kobajagi, vode nekakvi pregovori u Briselu oko policije i pravosuđa. Pred javnosti Srbije neophodno je da se stvori utisak da srpska strana u takvim „pregovorima“ aktivno učestvuje. Ali, prava istina je da se srpski „pregovarači“ ni oko čega ne pitaju. Njima su date obaveze i zadaci koje oni moraju bespogovorno da ispune.

Da bismo shvatili o kakvoj se farsi ovde radi, dovoljno je da navedemo današnje reči američkog direktora Kancelarije Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu Džonatana Mura, koji je rekao:

Otvoreno vam kažem, ja sam bio u Briselu i jasno je da nisu svi uslovi još uvek ispunjeni.“

To je rekao američki diplomata, koji je još nonšalantno dodao „da tek treba da budu rešene razne teme“. Naravno, kao glavnu temu „pregovora“ Mur navodi sudbinu pravosuđa, odnosno, pitanje šta će biti sa sudom na severu Kosova. Eto, o takvom „problemu“ treba da se izjasne „obe delegacije“ (srpska i šiptarska), kaže Mur, podsmevajući se i srpskom i svom „zdravom razumu“.

Ostala su samo dva dana u kojima Srbi moraju da se „dogovore“ sa Šiptarima, u vezi organizacije policije i pravosuđa na prostoru severnog dela Kosova (i Metohije). A ako se ne dogovore, podrazumeva se – nema prve međuvladine konferencije o otpočinjanju razgovora za prijem u članstvo Evropske unije. Kao i ranije, Srbija će, bez sumnje, i ovog puta  pristati na ucenu. I, poput „lake ženske“, konstatovaće da „jedan manje ili više“ nikako neće moći dodatno da naruži njen „ugled“.

_________________
1 Servia je istorijsko ime koje su Englezi svojevremeno koristili za Srbiju. Preuzeto je od Grka – Σέρβια (Servia)

Za www.koreni.rs

T. Rajić

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime