Šešelj upozorava Vladu Srbije

1
1016

srbija-ceka-seseljaSrpska radikalna stranka saopštila je u sredu da vlasti u Beogradu ne treba da deluju „protiv volje“ lidera radikala i daju garancije da će njegova sloboda kretanja biti ograničena ukoliko bude pušten na privremenu slobodu do izricanja presude Tribunala u Hagu.

„Vojislav Šešelj upozorava režim u Beogradu da se ne igraju glavom i da ne daju nikakve garancije protiv njegove volje… Postupanje suprotno Šešeljevim uslovima predstavljalo bi direktan obračun sa njim“, navodi se u saopštenju.

Šešelj, kome se sudi zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti u BiH, Hrvatskoj i u Vojvodini, mogao bi da bude pušten na privremenu slobodu do izricanja presude, zbog njegovog zdravstvenog stanja i zbog toga što se u pritvoru nalazi od 2003. godine.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u utorak je zatražio od Vlade Srbije da se izjasni o tome da li može da obezbedi garancije u slučaju da Šešelj bude pušten na slobodu.

Haški tribunal je zatražio da Srbija obezbedi policijsku pratnju za Šešelja od aerodroma do mesta na kome će boraviti do izricanja presude.

Ukoliko Šešelj napusti kućni pritvor ili pokuša da pobegne, Tribunal traži da ga srpske vlasti uhapse i da mu oduzmu pasoš.

Vlada Srbije, takođe, mora da da garancije da će sprečiti bilo kakav kontakt Šešelja sa svedocima, kao i da njihova bezbednost neće biti ugrožena.

Srbija ima sedam dana da odgovori, kao i vlada Holandije, koja takođe treba da da svoje mišljenje o Šešeljevom privremenom puštanju na slobodu.

Inače, Šešelj je ranije ovog meseca u podnesku Haškom tribunalu naveo da neće prihvatiti nikakva pravila Tribunala ukoliko bude pušten na privremenu slobodu, kao i da će nastaviti da se bavi politikom.

Da Vas podsetimo:  DNS: da li je ovo dodikova osveta Modriči?

„Jedino ograničenje koje prihvatam je da neću napuštati teritoriju Republike Srbije“, rekao je Šešelj.

On je rekao da će učestovati u političkom životu Srbije, da će držati javne skupove, davati intervjue novinama i kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud.

Izricanje presude bilo je planirano za 30. oktobar prošle godine, ali je otkazano pošto je jedan od sudija, Frederik Harhof, izuzet zbog navodne pristrasnosti.

Tribunal je prošlog meseca odbacio Šešeljevu žalbu na imenovanje novog sudije, u kojoj je zatražio da bude oslobođen ili da mu bude ponovo suđeno.

Šešelj se predao Tribunalu 2003, a njegovo suđenje počelo je tek 2007. godine, posle nekoliko neuspelih pokušaja i štrajka glađu. Šešelju je 2013. godine dijagnostifikovan rak.

Marija Ristić

balkaninsight

1 KOMENTAR

  1. Hm,hnm…“ Ja,priznajem samo sud moje partije’..hm,hnm,,da Vijerica Radeta,prebegne za svaki slucaj u SNS,da izbegne Hag..neka “ to“ prepusti Seselju i Vuku Draskovicu..20.000.000 evra,“ dnevnica“.. Nije sala,.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime