Šest činjenica o lekovitom dejstvu kupusa

0
767

12346-kupus-580x326Od davnina se kupus koristi za lečenje raznih oboljenja, iako su naši stari najčešće kupus koristili za obloge, i to ne samo obloge rana već i za bolove u crevima i želucu.

Kupus je i niskokalorično povrće koje se sastoji od omega-3 masnih kiselina i lekovitih sumpornih materija koje štite od raka. Zbog malog broja kalorija, idealno je rešenje za one koji žele da smršaju ili kojima treba pomoć oko dijete.

1. Kupus je prava hrana za mozak

Zbog velikog udela vitamina K, kao i antocijanina, kupus može poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju. Uz to, ove materije sprečavaju i uništavanje živaca i jačaju odbranu od Alchajmerove bolesti i demencije. Crveni ima veći udeo tih nutrijenata od zelenog.

2. Sadrži mineral koji ulepšava

Odnosno, kupus sadrži sumpor koji pomaže u “sušenju” masne kože, kao i što pomaže kod akni. U organizmu je sumpor potreban i za stvaranje keratina, proteina koji je veoma važan za lepu kosu, kožu i nokte.

3. Pomaže kod detoksikacije

Baš zbog vitamina C i sumpora, konzumiranje kupusa pomaže kod detoksikacije, pogotovo od slobodnih radikala i mokraćne kiseline. Ovi su toksini inače jedan od glavnih uzroka artritisa, reume, kao i bolesti kože.

4. Sprečava podizanje visokog pritiska

Zbog velike količine kalijuma u kupusu, njegovo konzumiranje održaće krvne žile “prohodnim”. Uz to, u kupusu je dobar izvor kompleksnih karbohidrata koji usporavaju ispuštanje šećera u krv tokom probave.

5. Pomaže kod glavobolja

Čak i kod onih glavobolja izazvanih mamurlukom, pomoći će vam upravo na način na koji su koristili naši stari. U gazu stavite smrskani list kupusa i stavite na čelo, toliko je lagano. Uz to, sok od kiselog kupusa može zaustaviti i one hronične glavobolje. Pijte oko 50 ml dnevno kako biste osetili rezultate.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-SEDLO

6. Protivupalna svojstva kupusa

U kupusu se nalazi glutamin, koji je poznat i kao protivupalna aminokiselina. Zbog njega, konzumacija kupusa može da umanji upale i iritacije, kao i da smanji simptome alergija, bolova u zglobovima, pa čak i kožnih bolesti.

dnevno.rs / fokus

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime