Sezona lova na srpski um

Država bez Srba i bez Konuzina

0
1043

Konuzin - SrbijaPotpredsednik DS-a Nataša Vučković izjavila je da je glasanjem u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope za uskraćivanje prava Rusiji da uzima učešće u donošenju odluka u tom telu, iskazala „prosrpski, a ne antiruski stav“.

Rezolucija za koju smo glasali naglašava važnost principa teritorijalnog integriteta. Mislim da mi u Srbiji, s obzirom na politiku koju imamo o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, moramo da branimo princip teritorijalnog integriteta u svakoj situaciji“, rekla je Nataša Vučković, dodajući kako nije tačno da su Vesna Marjanović i ona glasale za isključenje ruske delegacije iz PS SE.

U isto vreme u srpskim medijima naveliko se eksploatiše pitanje „nenamenskog trošenja sredstava“ na Kosovu i Metohiji od 2000. do 2012. godine.  U predlogu izveštaja Anketnog odbora Skupštine Srbije, koji je usvojen u ponedeljak, tvrdi se da je za poslednjih 12 godina u južnu srpsku pokrajinu otišlo oko 2,8 milijarde evra budžetskih sredstava, a da je značajan deo toga nenamenski utrošen.

Anketni odbor nije takvu odluku doneo jednoglasno; osam glasova je bilo za, jedan protiv, dok su četiri člana tog odbora bili uzdržani. Usvojeni predlog izveštaja, kaže se, biće upućen na razmatranje novom sazivu Narodne skupštine.

Svakako, pretpostavka je da je „nenamenskog trošenja sredstava“ bilo na Kosovu i Metohiji, ali, zar to nije slučaj sa celom Srbijom? Nažalost, u stanju jedne žestoke informativne opresije, u Srbiji se o zloupotrebama budžetskih sredstava, kako republičkih tako i lokalnih, govori smo kada je to „korisno“ određenim (moćnim) političkim krugovima. A činjenica je da se na sve strane budžetska sredstva nemilice troše (ili tačnije, potkradaju) i da se vlasti prema tim sredstvima, od kojih zavisi normalno funkcionisanje društva, odnose kao da je tu u pitanju alajbegova slama.

Da Vas podsetimo:  AMAN ČOVEČE OSTAVI NAS NA MIRU, BAR ZA ĐURĐEVDAN!

U predlogu izveštaja pmenutog Anketnog odbora piše da je „ustanovljeno nenamensko trošenje para iz budžeta za sanaciju posledica zemljotresa u Kosovsko-pomovarskom upravnom okrugu, za otkup kuća za zbrinjavanje raseljenih osoba, izgradnju infrastrukture i u oblastima obrazovanja i zdravstva“.

Sa velikim stepenom verovatnoće, moglo bi se pretpostaviti da se pitanje „nenamenskog trošenja sredstava“, koja su izdvajana za funkcionisanje života srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, namerno poteže u ovom trenutku. I to samo zato da bi se skrenula pažnja sa one tragične situacije u kojoj se Srbi na Kosmetu danas nalaze. O pravljenju Zajednice srpskih opština sasvim se zaćutalo. Organizovanje takve Zajednice, sva je prilika, gurnuto je na marginu, iako je to bio jedan od glavnih argumenata SNS i PPV-a za nagovaranje Srba da učestvuju na nedavnim lokalnim šiptarskim izborima. U stvari, vlasti Republike Srbije su bezočno (i na prepad) gurnuli svoje sunarodnike u ustavnopravni sistem natovsko-šiptarske paradržave Kosovo, a da oni ništa zauzvrat nisu dobili. Realno, Srbi su takvim činom izgubili Kosovo i Metohiju, postali su građani drugog reda u „nepriznatoj“ paradržavi Kosovo; izgubili su svoje opštine, svoje pravosuđe, svoju policiju. Država Srbija tamo više ne stanuje – i sve to zahvaljujući srpskoj vlasti, koja se daleko više trudi da zadovolji interese zapadnih diplomata, nego interese naroda koji predstavljaju.

Praktično, Srbi Kosova i Metohije više nisu briga Republike Srbije; oni de facto nisu njeni državljani i njihova sudbina sada zavisi od milosrđa kosovskih Albanaca i predstavnika „međunarodne zajednice“. Zajednica srpskih opština na KiM-u postala je jedna velika „predizborna“ šarena laža, slična onoj o otvaranju Kancelarije za brze odgovore, ali sa daleko strašnijim posledicama. Naime, teško da bi se mogla zamisliti država na svetu, koja bi se na ovakav, slobodno možemo kazati, podmukao i prevaran način, mogla poneti prema svojim državljanima; i to na delu teritorije koja i danas, u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN, pripada državi Srbiji.

Da Vas podsetimo:  BAL VAMPIRA

Srpska napredna stranka bezdušno koristi nesrećnu sudbinu Srba na Kosmetu za promociju nekakvih partijskih i ličnih ciljeva, onako kako je to, s druge strane, slučaj sa navodnom brigom Demokratske stranke za „teritorijalni integritet“ Srbije – i to usred Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Da nije tragično bilo bi smešno. Neko pokušava da odbrani celovitost Srbije tako što će se suprotstaviti Rusiji, ključnoj zemlji za očuvanje tog istog integriteta. Odatle vidimo jednu bezdušnu „igru“ unutar srpskog političkog establišmenta, gde se ne zna ko je tu spremniji da više zanemari srpske vitalne interese.

Srbija je tako izgubila opoziciju, odnosno, srpska politika postala je jedinstvena (ujedinjena) opozicija samoj sebi. U srpskoj politici vlada deviza: moj interes je interes mojeg neprijatelja! Što gori neprijatelj, to je on bliži srcu srpske pohlepne političke meduze. I sve se to čini bez imalo obzira i srama. Koristeći moćne medije, otvorena izdaja zemlje se tretira kao patriotizam, a rodoljublje se predstavlja kao izdaja.

Pljuvanje po Srbima je poželjno i veoma isplativo. Spiskovi srpskih nacionalista (rodoljuba) sasvim su legitimni; oni mogu da se prave tako, da se vidi koga treba u Srbiji staviti uza zid, a u interesu nama „prijateljske“ zapadne alijanse. Sve što je još srpsko u Srbiji postalo je meta zapadnih vazalnih „dušebrižnika“ i može se gađati iz svih oružja. Sezona lova na zdrav srpski um svečano je otvorena „izmenom svesti“ Srba na Kosmetu, a sada je takva „izmena“ aktuelna i u ostatku Srbije. A kada se takav strašni proces prekomponovanja srpskog uma dovrši, Srbija neće imati razloga da postoji pod tim imenom. Zašto? Pa zato što u njoj više neće biti Srba, a ni Konuzina da postavljaju nezgodna pitanja.

Da Vas podsetimo:  Političke tvorevine kao „lingvistički fakti“

Za www.koreni.rs

T. Rajić

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime