Simić o bojkotu KoSSeva

0
1878
Budimir Ničić (Foto Slobodno srpski)

„Ja da sam na mestu KoSSeva, ja bih se pitao kako je moguće da Srpska lista sarađuje sa preko 270 medijskih kuća, a nema saradnju samo sa vama“. „Ja nisam video registraciju kako se vodite“ – deo je odgovora šefa kancelarije Srpske liste za saradnju sa medijima i civilnim društvom, poslanika u Skupštini „Republike Kosovo“, predsednika Komisije za prava, interese zajednica i povratak kosovske skupštine i predsednika Nadzornog odbora Mreže Most u sistemu Republike Srbije, Igora Simića, koji je dao na pitanje zašto mesecima ne odgovara na telefonske pozive i pisane upite redakcije KoSSev portala. On je danas zatražio i da zakažemo sastanak sa Srpskom listom upravo pisanim putem – mejlom, kako bismo dobili odgovor, a na dodatna pitanja nije želeo da odgovori. Simić je dva puta ponovio da „ne odgovara mimo protokola“ i da je danas „napravio izuzetak“. Srpska lista svakodnevno ignoriše novinare, ovo nije zabeleženo u novijoj istoriji. Komunikacija se svela na saopštenja u kojima se neretko otvoreno iznose neistine, koje nažalost pojedini mediji prenose ne proveravajući navode – tvrdi prvi čovek UNS-a na Kosovu i Metohiji, Budimir Ničić.

Simiću smo postavili pitanje tokom okruglog stola koji se održavao u Severnoj Mitrovici.

Na pitanje – zašto gospodine Simić, kao šef kancelarije Srpske liste za saradnju sa medijima i civilnim društvom, ne odgovarate na naše pozive i mejlove od sredine jula do danas, ovaj predstavnik za komunikaciju s javnošću je odgovorio:

„Prvo, nikada ne odgovaram na pitanja koja su mimo protokola koja su postavljena, jer smatram da to nije red. Ali ću, evo, ovom prilikom napraviti izuzetak. Ja da sam na mestu KoSSeva, ja bih se pitao kako je moguće da Srpska lista sarađuje sa preko 270 medijskih kuća, a nema saradnju samo sa vama. Znači, ja da sam urednik tog portala, ili šta je već ‘nevladina organizacija’, zaista ne znam, ja nisam video registraciju kako se vodite, eto to je moje pitanje za vas. I opet kažem, ovo je prvi put da sam ikada napravio izuzetak da mimo dnevnog reda dajem odgovor na neka pitanja.“

Da Vas podsetimo:  Pretilac

Kako je Simić na pitanje odgovorio pitanjem, novinarka KoSSev portala pokušala je da ponovo postavi pitanje, međutim, organizatori su zatražili da razgovor sa Simićem nastavimo nakon događaja, objašnjavajući da „uskoro počinje naredni događaj u istim prostorijama i da okrugli sto moraju što pre da zaključe“.

Simić: „Miško, trebao sam ti nešto?“; „Miško, završena je debata“

Pošto je događaj završen, novinarka KoSSev portala ponovo je pokušala da dobije odgovor od Simića. Evo kako je tekao razgovor:

KoSSev: Gospodine Simiću da nastavimo gde smo stali…

Simić: …Završena je debata. Jeste li primetili da je završena debata?

KoSSev: Da jesam, ali ja imam pitanje, a Vi ste meni postavili pitanje, pa bih sada iskoristila priliku…

Simić: …Samo pošaljite mejl i zahtevajte sastanak.

KoSSev: Ali Vi nama ne odgovarate na mejlove. Ni na jedan mejl ne odgovarate već četiri meseca.

Simić: Miško, trebao sam ti nešto (obraća se organizatoru, prim. red.)?

KoSSev: Dakle, ne želite više ništa da komentarišete od onoga što ste već rekli?

Simić: Miško, završena je debata.

Simić nije dalje želeo da komentariše nijedno pitanje i nastavio je da razgovara sa jednim od organizatora događaja.

Podsetimo, poslednju izjavu koju je Igor Simić dao našem portalu bila je tokom njegovog odborničkog mandata u Skupštini opštine Severna Mitrovica, 2016. godine, kada je potvrdio i komentarisao svoj prelazak iz GI SDP Olivera Ivanovića u Srpsku naprednu stranku. Nakon što je imenovan za šefa za saradnju sa medijima, Simić od tada nije odgovorio ni na jedan telefonski poziv, niti upit pisanim putem.

Ničić: Srpska lista svakodnevno ignoriše novinare, ovo nikada zabeleženo u novijoj istoriji

I dok visoki politički zvaničnik Srpske liste ali i stručnjak za medije kako ga je postavila Vlada Srbije, preporučuje uredništvu KoSSeva da se zapita kako to da Srpska lista komunicira sa „više od 270 medija“ a samo sa KoSSevom ne, predsednik Udruženja novinara Srbije sa Kosova i Metohije i autor nezavisne autorske emisije „Slobodno srpski“, Budimir Ničić, tvrdi da je upravo ponašanje predstavnika Srpske liste prema novinarima, medijskim kućama i samim građanima „nezabeleženo u novijoj istoriji“ upravo zbog njihovog ignorisanja „većine medija i novinara“, te da Srpska lista to radi „svakodnevno“.

Da Vas podsetimo:  Srbija nije RTS ali RTS jeste medijski obraz današnje Srbije

On podseća na nedavnu izbornu kampanju u kojoj su, kako tvrdi, iz Srpske liste apsolutno ignorisali sve medije:

„Nikada se u poslednjih dvadesetak godina nije desilo da jedna politička partija, posebno ona koja je deo vlasti, u potpunosti ignoriše većinu medija i novinara, a Srpska lista to radi svakodnevno. Imali smo nedavno izbornu kampanju u kojoj su apsolutno ignorisali sve medije – nigde nisu gostovali, predstavili svoj program, odgovarali na pitanja novinara. Jednostavno, smatraju da ne treba da novinarima daju izjave, da ne treba da gostuju u emisijama, nego da je dovoljno da pišu nekakva saopštenja u kojima neretko otvoreno iznose neistine, koje nažalost pojedini mediji prenose ne proveravajući navode.“

Kao najnoviji primer izneo je saopštenje Srpske liste o tome da se Strahinja Spasić iz Klokota povukao iz izborne trke, što se, kako Ničić naglašava, ispostavilo kao „čista laž“.

„Našem Udruženju se svakodnevno javljaju kolege novinari koji imaju problem sa predstavnicima Srpske liste koji ne žele da govore za medije i uskoro ćemo imati sastanak sa svim novinarima kako bismo pokušali da pronađemo rešenje za ovaj problem. Ovakvim ponašanjem ne samo da novinarima i medijima otežavaju rad, nego ponižavaju i da se izrazim slobodnije – pljuju u lice i samim građanima, pa i onima koji su glasali za njih,“ naglasio je Ničić.

Ničić podseća da su predstavnici vlasti obavezni da javnosti polažu račune šta i kako rade, ali i dodaje:

„Međutim, u Srpskoj listi očigledno da smatraju da im se ovako može i da su im dovoljni pojedini mediji koji slepo prenose njihova saopštenja. Odgovorni političari se tako ne ponašaju.“

Simić upoznat sa statusom CRZ-a

Igor Simić je tokom 2011. godine potpisao dva ugovora o radu upravo sa NVO „Centar za razvoj zajednica“ koja je i pokrenula i uređuje portal „KoSSev“, te mu je tako poznat pravni status ove organizacije. Centar za razvoj zajednica je napustio nakon što je osnovao takođe nevladinu organizaciju „Sinergija“.

Novinari redakcije KoSSev portala članovi su Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, a za manje od četiri godine postojanja portal KoSSev je postao jedan od vodećih medija na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji.

Da Vas podsetimo:  Za tri godine 1.652 tužbe protiv novinara i medija, sud godišnje reši trećinu

Informacije o statusu KoSSeva i civilnoj organizaciji „Centar za razvoj zajednica“, čiji je zaposleni u prošlosti Simić bio, jasno su istaknute i na samom sajtu KoSSev portala.

Kao predstavnik informativne službe GI SDP „Oliver Ivanović“ Igor Simić redovno komunicirao sa KoSSevom ali i zatražio da KoSSev „koriguje“ izveštavanje 

Takođe je kao nekadašnji predstavnik službe za informisanje GI SDP „Oliver Ivanović“ – Igor Simić odgovarao redovno na pitanja KoSSeva i obaveštavao KoSSev o aktivnostima njegove tadašnje stranke.

U tom periodu je našoj redakciji 28. januara 2015. iz službe za informisanje GI SDP poslat i zvaničan zahtev u kojem se ova služba zahvaljuje na „redovnom, korektnom, i profesionalnom izveštavanju“ sa suđenja Oliveru Ivanoviću, ali i zahtevaju u ime ove stranke, kao i u ime „advokata odbrane“ da KoSSev „koriguje način praćenja suđenja“.

„Konkretno, smatramo da stenografsko izveštavanje iz sudnice koje obuhvata taksativno izvođenje pitanja advokata i odgovora svedoka, omogućava da svedoci, koji će se pojaviti u toku procesa, pripreme svoje izjave, pa će tako pripremljeni otežati rad advokata odbrane u procesu dokazivanja istine o nevinosti gospodina Ivanovića i ostalih optuženih,“ navela je tadašnja informativna služba stranke Olivera Ivanovića koju je predstavljao Igor Simić.

Suđenja Oliveru Ivanoviću bila su javna. Štaviše, KoSSev nikada nije „stenografski“ izveštavao.

U odgovoru službi ove stranke, urednica portala je naznačila da se radi o grubom pokušaju mešanja u uređivačku politiku i pokušaju cenzure.

Sovrlić: Nedostatak komunikacije Srpske liste sa nezavisnim medijima

Nakon Simićevog odgovara novinarki KoSSev portala tokom okruglog stola, reagovala je i novinarka i urednica platforme „Crno-beli svet“, Sanja Sovrlić.

Ne može, kaže, da prećuti to da ne postoji dovoljna komunikacija predstavnika Srpske liste sa nezavisnim medijima:

„Ipak ne mogu da prećutim to da ne postoji komunikacija Srpske liste sa nezavisnim medijima. Ona se uglavnom vodi putem saopštenja. U prilog tome govori i činjenica, a ne moram da govorim samo iz svog iskustva, ili iskustva KoSSeva – niko od medija nije uspeo da dovede na debatu kandidate za gradonačelnike Srpske liste, osim gospodina Svetislava Ivanovića koji je učestvovao na izborima u Novom Brdu.“

kossev.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime