25.8 C
Belgrade
petak, 19. jul 2024.
Naslovna Laži i istine Sindikat Fijat plastik optužuje poslodavca za pritisak i zastrašivanje štrajkača

Sindikat Fijat plastik optužuje poslodavca za pritisak i zastrašivanje štrajkača

0
180

Samostalni sindikat kragujevačke kompanije „Fijat plastik”, u kojoj radnici više od dva meseca štrajkuju navodeći kao razlog neopravdano smanjenje zarada i kršenje zakona, optužio je danas poslodavca da vrši pritisak i zastrašuje radnike.

– Služba za ljudske resurse poziva radnike koji su u štrajku na razgovor i nudi razne nepristojne ponude po sistemu ili-ili, kojima vrši pritisak i zastrašivanje, čime žestoko krši Zakon o štrajku, navedo je sindikat u saopštenju.
Dodaje se da mimo plana, a u toku štrajka koji je na snazi, dok su radnici na plaćenom odsustvu, kompanija pokušava da izmesti deo proizvodnje u drugu fabriku i tako „veštački napravi tehnološki višak”.

U sindikatu to ocenjuju kao opstrukciju štrajka u cilju zastrašivanja radnikа, čime se takodje krši Zakon o štrajku.

– Ne obazirući se na štrajk, Fijat nastavlja sa svojim bahatim ponašanjem, ignorisanjem opravdanih zahteva radnika, kršenjem zakona i čak ignorisanjem naloga Inspekcije rada, zbog čega neminovno sledi eskalacija radničkog protesta”, poručio je Samostalni sindikat.

U saopštenju se dodaje i da je „skandalozno i anticivilizacijsko” ponašanje „Fijat Krajsler Automobili” (FCA) Srbija, korisnika svih mogućih subvencija, prijavljeno Inspekciji rada i da će biti preduzete sve pravne i sindikalne mere.

Sindikat je poručio da radnici nastavljaju svoju borbu do ostvarenja zakonom zagarantovanih prava.

U „Fijat plastik”, gde se proizvode branici za model automobila „500L”, radi oko 90 radnika. Zaposleni se nalaze na plaćenom odustvu do 10. maja.

Kompanija „Fijat plastik”, koja je sestrinska kompanija FCA, Srbije nije se zvanično oglašavala povodom štrajka.

Izvor: Glas Šumadije

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime