Sindikat novinara pozvao zaposlene u medijima da organizuju sindikate

0
665

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je danas, povodom Svetskog dana slobode medija 3. maja, sve novinare i medijske radnike da se organizuju u sindikate i zajedno zaštite svoja radna i profesionalna prava na način kako to čine njihove kolege u Evropskoj i Svetskoj federaciji novinara.

SINOS je u proglasu naveo da je Srbija medju poslednjim zemljama u Evropi u kojoj poslodavci uz podršku države opstruišu uspostavljanje dijaloga u medijskoj delatnosti, dok se zaposlenima zabranjuje osnivanje sindikalnih organizacija pod pretnjom otkaza ili obrazloženjem da im sindikati nisu potrebni.

„Poslodavci u medijima, svejedno da li su bliži vlastima ili opoziciji, ne žele da osnuju svoju organizaciju i na taj način blokiraju uspostavljanje dijaloga“, navodi se u tom proglasu i dodaje da država nije omogućila ambijent za razgovor predstavnika zaposlenih i poslodavaca u medijskom sektoru.

Po oceni SINOS-a, većina novinarskih udruženja, ali i medjunarodnih organizacija u Srbiji, nisu na jasan i nedvosmislen način podržali napore sindikalnih aktivista za pokretanje socijalno-ekonomskog dijaloga i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi štitio sve zaposlene.

„Rad u nesigurnim (prekarnim) uslovima za male plate, sa lako raskidivim ugovorima (ili bez njih) podstiče autocenzuru, favorizuje tabloidizaciju i urušava profesionalno novinarstvo. Umesto javnog, novinari su prisiljeni da štite interese vlasnika“, naveo je SINOS.

Taj sindikat pozvao je sve kolege da se u skladu sa Ustavom, zakonima i medjunarodnim konvencijama samoorganizuju i zaštite svoja radna prava i sačuvaju dostojanstvo profesije.

Svetski dan slobode medija je 3. maja 1993. godine ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN).

Izvor: Cenzolovka / SINOS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime