Sindikat policije: „Komunalci više da ne izigravaju šerife“

0
891

Sindikat policije i policijskih starešina je na svom sajtu objavio saopštenje u kom se komunalci kritikuju za „izigravanje šerifa“ u gradu i zamera se što su im plate veće od plata pripadnika MUP-a.

komunalci_bg_thumb_medium500_324

„Kada se pre nekoliko godina krenulo sa osnivanjem komunalne policije, niko iz „prave“ policije nije digao glas protiv imena nove komunalne službe, izuzev potpisnika ovih redova. Motiv je bio jednostavan: u jednoj državi može biti samo jedna policija, a ne i nekakva komunalna. I dok se sada građani masovno izjašnjavaju da ovu službu treba ukinuti, u SPIPS-u smatraju da neko u gradu mora da vodi računa o komunalnom redu, ali to ne može da bude nikakva „policija“, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, nije ovde reč o povređenosti profesionalnih policajaca, pripadnika MUP-a, već se brojni „kiksevi“ komunalaca, koji su takođe uniformisani sa značkom sličnoj policijskoj, preslikavaju i na policajce opšte nadležnosti.

„Nazovi policajci, svakom izmenom zakona koji se donosi na njihovo delovanje, dobijaju nove, šire nadležnosti. Jedna od njih, na koju su građani više puta burno reagovali je i stavljanje „lisica“ i privođenje u „švercera“ iz autobusa GSP-a, fizički obračuni sa građanima i sl. Kada se tome doda da je patrola komunalne policije sastavljena od trojice pripadnika upravo iz razloga da, dok dvojica intervenišu, treći komunalac bude njihov svedok na sudu (naravno u korist kolega) – jasno je da se neko u zakonodavstvu „preigrao“ u želji da se učestvuje u igri „lopova i žandara“, stoji u saopštenju.

Prema njihovim rečima, ono što takođe vređa pripadnike MUP-a, a posebno njegov uniformisani sastav je i predviđeno zapošljavanje 800 novih komunalaca samo u Beogradu, dok su u isto vreme redovi beogradske policije godinama 30-40 odsto nepopunjeni i večito nema para za prijem novih policajaca.

Da Vas podsetimo:  Teniski centar Novak nalazi se u neposrednoj blizini Kalemegdanske tvrđave i Spomenika braniocima Beograda, uz trasu Linijskog parka koji bi trebalo da spoji Brankov i Pančevački most.

Oni navode da su prilika za to najavljene izmene Zakona o komunalnoj policiji. „Neka se bave zaista komunalnim redom i da oslobode ulice grada hiljada preprodavaca „kontejnerske robe“ i da prestanu da izigravaju „šerife“ i pored znački koje nose. Zapravo, treba da se u svom radu fokusiraju na prvu reč na tim značkama tj. na reč „komunalna“, a da se druga reč „policija“ ili zameni ili izbriše. Tačnije, da se zna ko šta radi“, zaključuje se u saopštenju Sindikata policije i policijskih starešina koje je potpisao predsednik SPIPS Blažo Marković

021.rs

PODELI
Prethodni tekstLinč Jablanovića
Sledeći tekstSramno ulizivanje

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime