Sindikat policije: Terorizam kao opomena

1
1250

policijaPosle terorističkog napada na Pariz, situacija je jasna: Evropa je u ratu sa teroristima. Zbog toga niko ne sme u Srbiji da zaboravi da je i naša zemlja u naslovu – Terorizam kao opomena. Posle terorističkog napada na Pariz, situacija je jasna: Evropa je u ratu sa teroristima . Zbog toga niko nesme da u Srbiji da zaboravi da je i naša država u Evropi i da i mi lako možemo da postanemo meta bezumnih mrzitelja. Svi uslovi za to su tu – na Kosovu, u vehabijskim selima Bosne, pa i Sandžaka gde, za sada, vežbaju po šumama bez oružja. Sindikat policije i policijskih starešina neprekidno je upozoravao na ozbiljnu bezbednosnu situaciju, naravno kroz ugao borbe za bolji radni i socijalni status pripadnika MUP R.Srbije. Jer, to je jasno i pticama na grani, da bez dobro plaćene policije nema ni dobre bezbednosne zaštite, bez visokokvalitetne obuke, opreme, naoružanja, službenih vozila i logistike, nema mnogo mesta busanju u grudi da smo bezbedna zemlja i da ćemo takva i ostati.

Na taj segment, koji se naizgled tek indirektno odnosi na bezbednost, ukazivali smo u više saopštenja za javnost na ovom mestu unazad mesec dana. Tražili smo da se kvalifikovano, neostrašćeno i komletno sagleda materijalno stanje policije, jer pad životnog standarda zaposlenih ubrzano se urušava:

– ukinuta je socijalna pomoć od 10.000 dinara;

– smanjene su plate linearno za 10%;

– „uvećanje plate za 10% ili 20%“ za natposečan rad se izuzetno retko dodeljuje;

– putni troškovi se retko, sa zakašnjenjem i po nerazumljivim merilima nadoknađuju;

– najnoviji udar na budžet zaposlenih je drastično smanjenje dnevnica na nivou praktičnog ukidanja;

– stanove za policajce niko i ne pominje;

Da Vas podsetimo:  Gde je Slaviša Kokeza i čime je kupio svoju slobodu

– zanavljanje opreme, vozila i naoružanja odvija se puževim korakom, itd.

Koji su motivi policajca da izvršava službene zadatke, kada mu je nemaština non stop za petama i zabrinut je kako će da plati podstanarski stan? Davali smo mi predloge da se i policiji dodeli jednokratna pomoć kao i prosvetarima i to do Nove godine, kao i da se prema pripadnicima Ministarstva poslodavac odnosi kao što se ponaša kada su u pitanju pripadnici Vojske Srbije. Kritikovali smo, neposredno pre tragičnih događaja u Parizu, odokativno i drastično smanjenje dnevnica, od kojih zapravo i žive brojne policijske porodice. Jer, malena plata “ode” na podstanarski stan, kredite, školarine za decu i sl. A za hleb i ostalu skromnu hranu služile su dnevnice. Međutim, na naše kritike, upozorenja pa i predloge niko se nije oglasio iz vrha Ministarstva. Jedino su “kolege” iz ostalih sindikata u policiji prepakirali naše ideje i plasirali ih kao svoje svom članstvu i rukovodstvu.

Poslednji je momenat kad mora da se drastično promeni situacija oko pitanja bezbednosti. Dosta je bilo prenemaganja i ulizivanja javnosti neprekidnim urušavanjem standarda zaposlenih u MUP-u. Kada ta javnost bude suočena sa surovom stvarnošću, da su teroristi i njihova zlodela pred vratima – biće kasno. Vlast u državi mora odmah i znatno da poboljša standard policije. Uprkos ogromnoj ljubavi prema domovini i svom pozivu, bedno plaćeni policajci jednostavno mogu da se počnu stimulisati i da ”zažmure” i budu podložni korupciji pa i kriminalnom saučesništvu. Moraju se iznaći sredstva za znatno veće plate i za obezbeđivanje mnogih drugih segmenata koji utiču na rad policije, mora se promeniti kompletna politika prema ovoj službi, jer je ona osnova od koje bezbednost počinje i sa kojom se završava.

Da Vas podsetimo:  Umro princ Filip, suprug engleske kraljice Elizabete

Sindikat policije i policijskih starešina
Predsednik, Blažo Marković

sindikatpolicije.org

1 KOMENTAR

  1. Pravosudje i policija su institucije kojima se ustanovljava jedna drzava , Ovakvi proglasi ne bi … da postoje .Ipak policija se nosi dosta efikasnije u urusenom sistemu . Vas standard bi mogao biti pronadjen u javnim preduzecima posebno komunalnim -/oprost onima .. i izviinjenje licno a ima ih ponegde u nerazvijenim opstinama …/ potreban je dobar argonomis i program: ,,Pomoc policijo !“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime