Sindikat Sloga RTS: Zgroženi smo naslovima tabloidnih medija o milionskim ugovorima sa spoljnim produkcijama

0
42

Sindikat Sloga RTS izražava duboku zabrinutost zbog informacija kojima je ovih dana zapljusnuta javnost u Srbiji, o nezakonitom poslovanju u RTS-u, koje je postalo predmet krivičnih prijava,interesovanja istražnih organa i ismevanja u tabloidnim medijima.

Foto: Sindikat Sloga

Zgroženi smo naslovima u tim medijima, o milionskim ugovorima sa spoljnim produkcijama, u kojima rade zaposleni na Javnom servisu i navodnom „isisavanju“ novca iz RTS-a, preko sumnjivih poslova.

Šokirani smo informacijama o visini mesečnih nagrada (milion evra godišnje), koje visokopozicionirani rukovodioci u RTS-u primaju kao dodatak na većprilično izdašne plate, da su te nagrade isključivo njihova privilegija, da se isplaćuju redovno, čak i dva puta mesečno i da se utvrdjuju po nepoznatim kriterijumima, dok istovremeno menadžment kuće tvrdi da nema novca za povećanje plata, najavljenih za januar u javnom sektoru.

Neverovatno nam zvuči i činjenica, da stalno zaposleni radnici, pored plate u RTS-u, ostvaruju prihode i u spoljnim produkcijama, a da pri tom nemaju obavezu da definisani broj radnih sati ostvare u matičnoj kući, dok su ostali zaposleni dužni da poštuju osmočasovno radno vreme, pet dana u nedelji i da po vrlo rigidnom kriterijumu, ostvaruju pravo na smenski rad.

S tugom konstatujemo da je nacionalna televizija, koja bi trebalo da bude jedan od stubova društva, ponovo postala predmet ruganja, ismevanja i osporavanja.

Smatramo da je RTS, iako oslabljen odlaskom mnogih profesionalaca, sposoban da ostvari kvalitetan program sa ljudima koji tu još rade, a koji su po subjektivnim kriterijumima onih koji odlučuju u našoj kući, potpuno marginalizovani.

Imajući sve ovo u vidu, sindikat Sloga RTS pruža punu podršku predsedniku Upravnog odbora Branislavu Klanščeku i istražnim državnim organima u utvrdjivanju činjenica o poslovanju u RTS-u i traži od zaposlenih u javnom servisu da predoče sve tražene informacije, kako bi se utvrdila istina.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime