Sindikat zaposlenih u MO i VS: Otvoreno pismo ministru odbrane

0
838

rukavicePozdravljamo razgovore koje ministar odbrane vodi sa sindikatima, a tek bi ih pozdravili kad bi se oni završavali sa konkretnim zaključcima i rezultatima od opšteg interesa za Vojsku Srbije i njene pripadnike.

Tek površnom analizom, dolazimo do sledećih nepobitnih zaključaka:

1.- Ministar odbrane izbegava sastanke sa reprezentativnim sindikatom iako mu je to zakonska obaveza, jer mu taj sindikat zahteva konkretna rešenja na unapređenju radnog i materijalnog položaja zaposlenih u sistemu odbrane, a koje je on po zakonu dužan da ispuni.

2.- Ministar odbrane se ne sastaje sa reprezentativnim sindikatom zbog izbegavanja zaključenja posebnog kolektivnog ugovora, iako mu je isto takođe zakonska obaveza.

3.- Ministar odbrane se ne sastaje sa reprezentativnim sindikatom jer sve čini da uguši sindikalno delovanje u sistemu odbrane i već dve godine izbegava zaključenje prostorno-tehničkog sporazuma za nesmetan rad sindikata, na šta je takođe obavezan po zakonu.

4.- Ministar odbrane se sastaje sa sindikatima čije članstvo broji par desetina članova i čija rukovodstva su izneverila i proneverila članstvo, jer prema takvim sindikatima nema nikakvih obaveza, a u javnosti stvara lažnu sliku o tome da je raspoložen za socijalni dijalog.

5.- Ministar odbrane dovodi sebe u sukob interesa izigravajući sindikat, stvaranjem navodnih pogodnosti i popusta na tržištu, a koje mogu ostvariti i ostali građani, bez ikakvih razlika.

Kuriozitet je što ni na današnjem sastanku nije otkriven alhemičarski proces koji bi nelinerno povećao zarade zaposlenima u sistemu odbrane, niti smo uspeli da saznamo sa kojim datumom i u kom iznosu će pripadnici vojske dobiti vaskršnje obećano povećanje plata.

Tražili smo da se unaprede uslovi rada, ništa nije preduzeto.

Tražili smo da se unapredi materijalni status, kroz ponuđena, izvodljiva rešenja, ali smo na očigled svih od Vlade dobili odgovor „NIJE PROBLEM U MMF-u JA NE DAM“.

Da Vas podsetimo:  Gorane Markoviću, napadate na kvarno, pucate Kusturici u leđa

Više je nego očigledno da aktuelna Vlada Srbije nastavlja sa obmanjivanjem javnosti i pripadnika vojske, jer je svima jasno da ne postoji volja ministra odbrane i Vlade Srbije da se popravi trenutno poražavajući i katastrofalni položaj pripadnika vojske.

Gospodine Zorane Đorđeviću,

Vojni sindikat Srbije kao JEDINI REPREZENTATIVNI sindikat zaposlenih u sistemu odbrane, ovom prilikom Vas moli da podnesete neopozivu ostavku na funkciju ministra odbrane, prvenstveno iz moralnih, a potom i zakonskih razloga.

Zauzimate veoma odgovorno mesto, nekome ko bi možda nešto i radio za platu od 91.000 dinara, a da nisu u pitanju uvozno-izvozni performansi, demagoški nastupi, rijaliti šoovi na sajtu ministarstva odbrane i u instruisanim medijima i praćenje premijera na službenim putovanjima, o našem trošku.

Bez pogovora je da su vaši prethodnici urušavali sistem odbrane, ali vi ste ga definitivno i sahranili. Oterali ste preko 3.000 profesionalnih pripadnika, a zaposlili 500 koje mi još ne vidimo u stroju. Naravno u javnosti plasirate da popuna nikada nije bila bolja, ali plašimo se da tu logiku ne bi objasnio ni pokojni Anštajn.

Kadar koji je primljen u službu krajem 2015.godine uglavnom nema završenu specijalističku obuku. Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka se angažuju isključivo kao komunalna radna snaga i gradsko zelenilo.

Zarade su manje nego 2014.godine, a da ne govorimo da su bezobrazno manje od zakonskog minimuma, po zakonu donetom od strane aktuelne vlasti, čiji ste član. Ali veštim spinovanjem i dalje obmanjujete građane Srbije da nam plate nikada nisu bile veće. Na vašu žalost nas i naše porodice niste ubedili.

Uslovi rada su ponižavajući. Letnje pantalone? Da, da , to je ono što se može videti u reklami na sajtu ministarstva odbrane. MIG-ovi, stelt tehnologija, toliko nevidljivi da ih ni mi ne vidimo. Modernizacija naoružanja, oruđima vraćenim u jedinice sa otpada, koje kako čujemo planirate da remontujete opet o našem trošku, kako bi ih tamo neke firme prodale ko zna kome, za ko zna koje novce.

Da Vas podsetimo:  Nišlija posle registarskih tablica i u novčanice utkao srpske motive i tradiciju

Vi kažete da novca nema, ali mi znamo da ga ima i kako reče jedan čovek „Mogli bi Vas tolerisati da kraduckate…“.

Na vašu veliku žalost kao neko ko ima pravo i obavezu da kritički prati vaš rad, moramo Vas razočarati. Ocena vašeg rada je u potpunosti negativna, bez indicija da je možete popraviti. Te Vas s toga još jednom ljubazno molimo da se sklonite sa funkcije koju obavljate i tim činom spasite ono što je ostalo od nekada ponosne Vojske Srbije.

PRVI I JEDINI REPREZENTATIVNI SINDIKAT Vojske Srbije

vojni sindikat

Vojni sindikat vojske Srbije
Staparski put C-12/2 stan 16,
25000 Sombor, Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime