Sindikati: Protest i generalni štrajk

0
1043

Reprezentativni sindikati – Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) Nezavisnost danas će u Beogradu organizovati protest zbog izmena zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju. Izvršna sekretarka UGS Nezavisnost Zlata Zec rekla je agenciji Beta da se očekuje okupljanje više od 10.000 radnika i građana na protestu za povlačenje tih predloga zakona iz skupštinske procedure.

ssss-ugs-nezavisnost-sindikati_660x330

Zec je rekla da će skup početi u 11.00 na Trgu Nikole Pašića, a da će učesnici prošetati do zgrade Skupštine Srbije i zahtevati da se delegacija sindikata obrati poslanicima i iznese stavove o predloženim izmenama zakona o radu i o PIO.

„U javnosti je iskrivljena slika o predloženim izmenama zakona, ni sami poslanici ne znaju posledice koje će te izmene doneti. Radi se o zakonima koji će uticati na život svih građana Srbije i onih koji rade i onih koji ne rade“, rekla je Zec.

Ona je navela i da će protestanti otići i do sedišta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i uputiti mu zahtev da ne potpiše zakone ukoliko budu usvojeni.

Zec je rekla i da će se razmotriti radikalizacija protesta ukoliko zahtevi sindikata ne budu usvojeni.

Sindikati su najavili i da će danas biti organizovan generalni štrajk zaposlenih u Srbiji.

Odluku o organizovanja generalnog štrajka zaposlenih sindikati su dostavili Skupštini Srbije, gde je u utorak počela sednica na čijem dnevnom redu su predlozi izmena zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Protestu će se pridružiti i radnici preduzeća u restrukturiranju koji su nezadovoljni predloženim izmenama zakona o privatizaciji i o stečaju, kao i izmenama Zakona o radu.

Na protestu će biti i članovi Sindikata srpske policije.

Konfederacija slobodnih i nezavisnih sindikata takođe je najavila protest ispred Skupštine Srbije u 11.30.

***

Sindikati doneli odluku o generalnom štrajku

Lideri dva reprezentativna sindikata LJubisav Orbović i Branislav Čanak potpisali su 15.07.2014. odluku o stupanju u generalni štrajk zaposlenih na teritoriji Republike Srbije, počev od 17. jula pa sve do povlačenja iz skupštinske procedure predloženih izmena i dopuna zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.U odluci dostavljenoj medijima se navodi da se štrajk ispoljava prestankom rada na mestu rada na kome su zaposleni i protestnim okupljanjem.

sindikati-protest_660x330

Beta (Emil Vas)

Štrajkački odbor, koji čini 19 članova Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, radiće u službenim prostorijama na Trgu Nikole Pašiće.

Da Vas podsetimo:  Obavezni vojni rok - ni ljudi, ni para

Navodi se i da su predsednici i glavni poverenici sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata i UGS Nezavisnost dužni da obezbede prekid rada zaposlenih na radnim mestima i organizuju dolazak zaposlenih u Beograd.

Odluku o generalnom štrajku su doneli Veće i Predsedništvo SSSS i Glavni odbor Nezavisnosti a zbog, kako se navodi, činjenice da je Vlada Srbije predložene zakonske izmene usvojila bez poštovanja zakonske procedure.

Čanak: Moguća radikalizacija protesta

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak izjavio je danas da će sindikati radikalizovati protest, sto podrazumeva i blokade saobraćaja, ukoliko poslanici budu usvojili predloge Zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

Čanak je za agenciju Beta rekao da odluka o radikalizaciji protesta zavisi od „otuđene gospode iz parlamenta“.

„Sve zavisi od njih, što više budu otuđeni, moraćemo da primenjujemo radikalnije mere kako bi ih vratili u Srbiju. Nijednu meru u tom smislu ne isključujem, moguće su i blokade saobraćaja“, rekao je Čanak.

On je kazao da je današnji protest predstavnika sindikata u Pionirskom parku posvećen radnicima 153 preduzeća u restrukturiranju koji „tavore u očekivanju da im neko da posao“.

„Najgore je to što ti ljudi čekaju da ih neko tretira kao živa bića, što čekaju da im neko reši problem zaostalih zarada, zdravstvenog osiguranja. Postoje preduzeća u kojima radnici 22 meseca nisu primili plate niti su im overene zdravstvene knjižice a u isto vreme skupština usvaja zakon koji predviđa kaznene poene za manje godina staža“, kazao je Čanak.

Vulin: Sindikati kopaju rovove

Ministar za rad zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin ocenio je danas da sindikati najavom da stupaju u generalni štrajk pokazuju više tvrdoglavost nego razum kao i da se takvim ponašanjem „kopaju rovovi“.

Vulin je novinarima u parlamentu gde je u toku rasprava o predloženim izmenama zakona o radu i PIO rekao da smatra da treba ići putem dogovora i da sindikati treba da razmišljaju o tome da će vladajuća većina i sutra biti ovde i da treba doneti zakone i o socijalnom preduzetništvu, socijalno ekonomskom savetu, o štrajku, sindikatima…

„Život će nastaviti da teče. Mislim da se ovakvim ponašanjem samo kopaju rovovi iz kojih bi smo svi morali da izađemo“ rekao je ministar.

Da Vas podsetimo:  Da li je ovo poslednje pokolenje?

Održan i protest

Predstavnici nekoliko sindikalnih organizacija i predstavnika poslovodstava preduzeća u restrukturiranju, koji su danas održali protest ispred Ministarstva privrede nastavili su ga ispred Skupštine Srbije pošto ih, kako su poručili, ministar privrede Dušan Vujović nije primio na razgovor.

Oni su pozvali poslanike da izađu i kažu šta misle o vladinom predlogu izmena Zakona o radu.

Prema rečima predstavnika sindikalaca koji su se prethodno sastali sa državnim sekretarom Ministarstva privrede Draganom Stevanovićem protest će biti nastavljen, jer samo sindikati s ministrom „žele da razgovaraju o ozbiljnim stvarima“.

Sindikati su poručili da su svoje zahteve predali u Ministarstvo privrede i da od Vujovića očekuju da ih kontaktira.

Oni su ponovili da će se protesti nastaviti i narednih dana, a da će u ponedeljak biti održan i sastanak radne grupe koja će razmatrati mogućnost radikalizacije protesta.

Predstavnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“, Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije i poslovodstava preduzeća u restrukturiranju danas su održali zajedničku sednicu na kojoj je trebalo da se razgovara o predlozima Ministarstva privrede za izlazak iz krize preduzeća u restrukturiranju.

S obzirom na to da ministar privrede nije došao na tu sednicu predstavnici sindikata su organizovali protestnu šetnju do Ministarstva privrede.

Tri osnovna zahteva

Predstavnici sindikalnih organizacija preduzeća u restrukturiranju – samostalnog sindikata metalaca Srbije, granskog sindikata industrije, energije, rudarstva „Nezavisnost“, Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije i Poslovodstva održali su najpre zajedničku sednicu na kojem su formulisali tri osnovna zahteva za predstavnike vlade.

Zahtevi se odnose na upošljavanje postojećih kapaciteta za rešavanje statusa tih preduzeća, obezbeđivanje isplate minimalnih zarada i overe zdravstvenih knjižica i realizacije socijalnih programa.

Predstavnici sindikata predali su u pisarnicu Skupštine Srbije zahteve za povlačenje predloženih izmena zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju i najavili da će u Pionirskom parku ostati do četvrtka za kada je najavljeno usvajanje tih zakonskih predloga.

Orbović: Protesti u četvrtak, hoćemo referendum

Predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije LJubisav Orbović najavio je da će u četvrtak biti održan generalni protest zaposlenih iz cele Srbije ispred Doma narodne skupštine i istakao da se prikupljaju potpisi za referendum o povlačenju vladinih predloga izmena zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

Da Vas podsetimo:  Toma Mona platio 5 miliona za redizajn logoa Puteva Srbije

Kako je naveo, neophodno je prikupiti 100.000 potpisa, ali očekuje da će u veoma kratkom roku prikupiti pola miliona, ali je istakao da je „pitanje da li je Skupština spremna da ispoštuje volju građana na taj način i da taj zakon povuče iz procedure“.

Orbović je to rekao ispred sedišta tog sindikata na trgu Nikole Pašića gde su se okupili radnici iz preduzeća u restrukturiranju i članovi SSSS i UGS „Nezavisnost“ koji su potom prošetali ulicom kralja Milana do sedišta Ministarstva privrede.

Taj skup je, kako je istakao, bio planiran još pre dve nedelje i nije povezan sa predloženim izmenama Zakonom o radu, ali će se, kako je rekao, okupljanje radnika iz preduzeća u restrukturiranju, koji žele da iskažu nezadovoljstvo, nastaviti i narednih dana ispred Ministarstva privrede.

Sindikalna solidarnost u protestu i štrajku

Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i Ujedinjeni sindikati Srbije „Sloga“ najavili su danas da će podržati proteste i generalni štrajk protiv usvajanja izmena zakona o radu penzijsko-invalidskom osiguranju.

Konfederacija slobodnih sindikata saopštila je danas da će u četvrtak 17. jula učestvovati u sindikalnim protestima protiv izmena Zakona o radu ispred Skupštine Srbije.

Kako je za Tanjug rekao predsednik tog sindikata Ivica Cvetanović, predsedništvo tog sindikata odluku o učešću u generalnom štrajku, doneće u četvrtak nakon protesta.

Predsedništvo Konfederacije je, kaže Cvetanović, na ranijoj sednici donelo odluku o pridruživanju protestu protiv predloženih izmena Zakona o radu.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić rekla je za Tanjug da je ona za pridruživanje te sindikalne centrale generalnom štrajku, ali će odluka o tome biti doneta sutra na sednici proširenog predsedništva ASNS.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović rekao je za Tanjugu da će se taj sindikat, takođe, podržati proteste i najavljeni generalni štrajk u Srbiji, a formalna odluka o tome biće doneta na sutrašnjoj sednici Glavnog odbora tog sindikata.

priredila Biljana Diković

FBR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime