Sindikati zbijaju redove – da li će doći do generalnog štrajka u Srbiji?

1
60

Sredinom sledeće nedelje biće organizovan sastanak svih sindikalnih centrala u Srbiji na kojem će se razgovarati o mogućnostima zajedničkog reagovanja povodom odluke o visini minimalne zarade. Na sastanku koji je sazvala Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, kako nezvanično saznajemo, razgovaraće se i o mogućnostima generalnog štrajka.

Prvomajski protest 2017; Foto: Ana Vuković / Mašina

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) prošle nedelje je uputila poziv sindikalnim centralama na sastanak u vezi sa, kako stoji u dopisu, „skandaloznom i ponižavajućom odlukom Vlade Srbije o visini minimalne cene rada po radnom času i novim iznosom minimalne zarade“. Na sastanku, koji će prema našim informacijama biti održan 6. oktobra, pozvani su Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), UGS „Nezavisnost“, Konfederaciji slobodnih sindikata (KSS), Udruženim sindikatima „Sloga“ i Industrijskom sindikatu Srbije (ISS)

Iz ASNS-a podsećaju da je sindikalni pokret nastao na borbama za veće najamnine, a da odluka Vlade o novom iznosu minimalca „vodi u socijalnu bedu i borbu za goli opstanak“ gotovo milion ljudi u Srbiji.

„Minimalna cena rada i minimalne zarade su osnova i suština našeg delovanja i utvrđeni iznosi minimalne cene rada i minimalnih zarada od strane Vlade predstavljaju, jednostavno, ponižavanje sindikata, omalovažavanje i obesmišljavanje našeg rada i nastavak kontinuiranog procesa marginalizacije sindikalnog pokreta i permanetnih i sistematskih nastojanja da se kompromituju sindikati, maksimalno umanji njihov značaj u odlučivanju o najvažnijim egzistencijalnim pitanjima sa ciljem da se marginalizuje uticaj i liderstvo sindikata i desindikalizuju radnici“, stoji u pozivu ASNS-a.

Da podsetimo, Vlada Srbije je sredinom meseca donela odluku o visini iznosa minimalne zarade za sledeću godinu nakon što na pregovorima u okviru Socijalno-ekonomskog saveta sindikati SSSS i „Nezavisnost“ nisu došli do dogovora sa predstavnicima poslodavaca. Minimalac će sledeće godine iznositi 40.000 dinara, što ne pokriva ni troškove minimalne potrošačke korpe.

U ASNS smtraju da bez obzira na razlike koje postoje među sindikatima svi imaju „nepodeljeni stav da je Odluka Vlade neodrživa i da moraju odmah da se preduzmu pravne, sindikalne i građanske mere i akcije da se ona promeni i utvrde novi iznosi minimalne cene rada i minimalnih zarada koji bi omogućili da radnici i njihove porodice prežive narednu godinu“.

Da Vas podsetimo:  U Topoli počela Oplenačka berba

Kako nezvanično saznajemo u sindikalnim krugovima, na velikom sindikalnom sastanku, će kao predlog biti izneta i mogućnost organizovanja generalnog štrajka u Srbiji.

Iako bi po važećim zakonima sindikalne centrale, a naročito one koje su prepoznate kao reprezentativne, mogle da pozovu na generalni štrajk do tako nečega nije došlo u Srbiji poslednjih nekoliko decenija. U sindikalnim krugovima se povremeno mogu čuti „pretnje“ organizovanjem „generalnog štrajka“, međutim to se najčešće odnosi na pokretanje štrajka u pojedinačnom preduzeću ili eventualno u određenoj privrednoj grani, ali nikada nije došlo do organizovanja generalnog štrajka koji bi podrazumevao prekid rada svih radnika i radnica u Srbiji.

Čak ni onda kada je prilikom donošenja aktuelnog Zakona o radu 2014. godine zaista i poslat poziv na generalni štrajk – to je bio samo „poziv“ a ne zaista organizovan masovni štrajk, pa je i njegov rezultat bio gotovo nikakav, odnosno ni na koji način nije doveo u pitanje donošenje antiradničkog zakona koji je i danas aktuelan.

Volja i želja da se u Srbiji organizuje generalni štrajk među sindikalcima svakako postoji. O takvim mogućnostima se pričalo i na poslednjem protestu komunalaca, radnici Pošte su godinama aktivni, kao i radnice tekstilne industrije, nedavno smo imali štrajk u Fijatu dok su i radnici drugih kompanija iz automobilske industrije stalno u borbi, hrabro se drže i radnici namenske industrije, a štrajkovi, pa i generalni štrajk su dobili svoje mesto u obraćanjima na protestnom skupu pred donošenje odluke o minimalnoj zaradi.

Ipak, moramo biti realni i reći da je s obzirom na stanje na sindikalnoj sceni u Srbiji u ovom momentu teško očekivati organizaciju generalnog štrajka. Ipak, ozbiljan razgovor o ovoj temi među sindikalnim liderima je sasvim sigurno dobar korak u pravcu organizovanja većih radničkih akcija u budućnosti.

M.M.

izvor:https://www.masina.rs/

1 KOMENTAR

  1. Od tobožeg „generalnog štrajka“ naravno da nema ništa. Sakupiće se sindikalne od države dobrim delom plaćene ili potplaćene vođe, israzgovaraće se međusobno, naždrati se i napojiti, pripretiti „Fireru“ sa no, no budi dobar i zadovoljni otići kućama misleći da su, eto po ko zna koji put, učinili nešto epohalno za svoje članove. A Firer kao firer, dobro zna kako da se oduži bar nekima od „sindikalnih vođa“ -naravno lovudžom. Sigurno da i u kukolju ima po koje zrno žita pa tako i među sindikalnim vođama po koji pošteni funkcioner. Ali gro -njih su čuvena „mrka kapa“ za pokret koji igraju kako firer svira i onako kako i koliko plaća!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime