Sinovi, braća, očevi, a ne statistika

1
1008
Foto: pixabay

Izreka koja govori da je svakome njegova muka najteža, najbolje opisuje čovekovu prirodu. Iako smo kao ljudska bića empatični i sposobni da saosećamo sa emocijama drugih ljudi, bol naše duše je ono što jedino istinski osećamo. I to ne znači da smo zli, već samo da smo ljudi.

Vladari karmom tvrde da nosimo upravo krst koji zaslužujemo. Iako nam se nekad čini da je nepodnošljivo težak i da nam kolena i duša klecaju pod njim, on je naš i jedini koji nam pripada u ovom životu. Kažu da su naša muka, patnja i stradanje, do te mere lični i sa pripadaju baš nama i da ne možemo baš ništa da uradimo da ih se rešimo. Šta više, tvrde, kada bismo došli na trg prepun svih muka ovoga sveta i mogli da biramo jednu da bude naša, uzeli bismo baš onu koja nam već pripada… Iako je možda i teža i veća od neke tuđe muke.

Znači, nema nam druge nego da istrpimo svaku bol, patnju i muku koju nam život donese.  I teška srca prihvatamo: i kada izgubimo posao i kada ostanemo bez para, kada nas ostavi životna ljubav, i kada sve krene nizbrdo. Prihvatimo i kada nam umru baba i deda, ma koliko da smo vezani za njih, i kada nam umru roditelji i više nikad ne budemo nečije dete, i kada se sami razbolimo. Sve nekako prihvatimo.

I kad se pripremimo za sve boli i opasnosti koje život može da nam donese, gubitak deteta je ipak preveliko stradanje za roditeljsku dušu. To je kažu gore od smrti, jer iako više nemaš nijedan razlog da živiš, živ u zemlju ne možeš. Za takve ljude nema utehe. I tako do kraja života.

Da Vas podsetimo:  Srbija je učinila krupnu političku grešku pridružujući se Krimskoj platformi

Zato se pitam kako li su se osećali roditelji Ace Šimunova (41) i  Stefana Dabetića  (26) kada su im sinovi nastradali dok su radili svoj posao na 17. spratu Kule B, koja se gradi u okviru projekta „Beograd na vodi“, u Savskom amfiteatru? Sasvim sigurno neutešni, nadam se da nisu imali priliku da čuju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom tragedije, da u Sjedinjenim Američkim Državama „na svakih deset sekundi pogine jedan perač prozora“.

– Što se tiče optužbi na račun države, ja hoću građanima – mislio sam da o tome ne govorim – hoću ljudima samo da pročitam neke podatke. Znate li da u Americi svakih deset sekundi, kada taj posao obavljaju, gine jedan od perača prozora? Svakih deset sekundi! – pročitao je Vučić na konferenciji za novinare podatke s papira.

Nije etički u takvoj tragediji davati porođenja – majka je ostala bez sina, sestra bez brata, ćerka bez oca… Koliko njihovu tugu umanjuje to što u Americi često ginu perači prozora?

A onda se oglasila i Svetska asocijacija perača prozora kako bi istakli da je brojka nastradalih koju je predsednik Vučić naveo preuveličana. Jedina beleška na internetu koja govori u prilog podatku da u SAD svakih deset sekundi pogine jedan perač prozora, navedena je na satiričnom sajtu „The Onion“.

Gorak ukus  je ostavila neprofesionalnost predsednikovih savetnika. Jedan podatak sa satiričnog sajta bio je dovoljan da izađu u medije, a kada se digla halabuka na društvenim mrežama, predsednik je izašao u javnost sa izvinjenjem:

– To je sa nekog šaljivog sajta uzeto i nisu krivi moji savetnici, kako su mnogi potrčali da ih optuže – ja sam kriv. Da sam malo razmislio, da nisam bio umoran, odmah bih shvatio. To je bila glupost i ja sam ispao glup. Nije bilo loše namere, a čak i da je bilo, ne vidim da bi to moglo da promeni suštinu stvari o kojoj sam govorio – zaključio je Vučić na konferenciji za medije koju je sazvao ovoim povodom.

Da Vas podsetimo:  Kosovsko trčanje pred rudu

Suština je da su na radnom mestu poginuli nečiji sinovi i to nikakv podatak, lažan ili stvaran, ne može da ispravi.

Goca Savković

1 KOMENTAR

  1. Sustina je da su to toliko nesposobni ljudi, da ne razlikuju satiru od stvarnih cinjenica. Svako ko ima makar gram mozga, na prvu loptu moze da zakljuci, da kad bi zaista na svakih deset sekundi ginuo po jedan radnik, za deset godina amerike ne bi ni bilo! To je takva bagra, takva nepismena stoka, da svet tako nesto jos nije video…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime